Седми клас 2023/2024 - гимназисти разпускат заслужено, а лятото неусетно изтича

• 45 254
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Като отворихме темата за очилата - и двете ми деца са с очила, при едното има друг здравословен проблем, който се отразява на очите. Понеже наборката дръпна много рязко на диоптър бях чела, че за да се запази диоптъра в тийнеджърството се поставят специални твърди лещи, които пречат на промени по роговицата или другият вариант е капките, които се ползват за разширяване на зеницата, но в много по разреден вариант. Това се практикувало стандартно в Германия и из Европа. В София имало детски лекари, запознати и практикуващи подобна превенция.
Някой знае ли за такъв лекар?

# 211
  • София
Нашият ни го предложи като вариант - д-р Дойчинов, но има +/-  . След като ни запозна, обсъдихме и т.н., решихме, че лечението е доста ново и все още няма документирани трайни резултати. Спомена, че може да се занимава само с едно дете, докато го обучи, защото е времеемко, пък не им носи проходи (на нас го предложи на 50% от цената, та може би затова). Позната, която е оптик, оптометрист и собственик на оптика съвсем ме отказа. Най-големият минус е, че може да се получи изкривяване на роговицата. Може и да не е правилното решение, но аз обичам да взимам информирани решения. Съотборничка на дъщеря ми ги ползва и са доволни от резултата.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 20:25 от bibi

# 212
Да, за очила и двамата са, но познайте дали някой ги носи в последно време, е големият е пълнолетен/ и там не се меся вече😉/, но малката я чакам, да видя как ще каже на доктора, че не ги носи при прегледа 🤣, че нещо не съм авторитет в офтомологията.

# 213
И моите деца са с очила. Баткото също много бързо вдигна диоптера от 5ти до 7ми клас. Казаха ни, че по време на израстването е така..Ние ходим при др Михайлова във Вижън. За ограничаване на растежа на диоптера ни препоръча дефокус стъкла за очилата. До колкото знам отскоро се предлагат в България. За сега нямам мнение за тях, защото не сме ходили на преглед след като ги сложихме, ще видим септември Simple Smile

# 214
Мен капките ме интересуват. Твърди лещи не бих сложила - може да залепнат и трудно да се свалят. Аз съм носила меки лещи и изобщо не ги препоръчвам пред очилата, а твърди пък съвсем.

Desi - моля сподели повече за тези дефокус стъкла?
Нашият ни го предложи като вариант - д-р Дойчинов, но има +/-  . След като ни запозна, обсъдихме и т.н., решихме, че лечението е доста ново и все още няма документирани трайни резултати. Спомена, че може да се занимава само с едно дете, докато го обучи, защото е времеемко, пък не им носи проходи (на нас го предложи на 50% от цената, та може би затова). Позната, която е оптик, оптометрист и собственик на оптика съвсем ме отказа. Най-големият минус е, че може да се получи изкривяване на роговицата. Може и да не е правилното решение, но аз обичам да взимам информирани решения. Съотборничка на дъщеря ми ги ползва и са доволни от резултата.

# 215
Мен капките ме интересуват. Твърди лещи не бих сложила - може да залепнат и трудно да се свалят. Аз съм носила меки лещи и изобщо не ги препоръчвам пред очилата, а твърди пък съвсем.

Desi - моля сподели повече за тези дефокус стъкла?

https://www.uniglass.bg/news/veche-i-u-nas-specialni-dioptrichni … stezha-na-dioptra

Ето такива са. Ние ги правихме в Оптимакс Груп. То и в Интернет няма много информация, докторката ни каза за тях.

# 216
И аз като тийнейджър бях с голяма разлика късогледство между двете очи. Не помня съвсем точно, но ако на едното ми око е бил около -0.5, на другото е бил над -3. Така и не успях да свикна с очила, заболяваше ме главата от тях, а и на времето бяха с едни дебели стъкла и рамки, много неудобно. А при нас определено има генетична обремененост, моята майка е с много голямо късогледство и на двете очи, високо очно налягане и т.н.

Когато започнах работа сложих лещи, но когато излязох в майчинство неусетно спрях да ги нося и усетих, че след като не прекарвам деня си пред екран, след време ми се подобри доста и зрението.
Така и не нося нищо досега - и при мен, като при Дидиа, с възрастта, вместо поява на далекогледство, ми се коригира надолу диоптърът, в момента зрението ми е много прилично и поне засега нямам нужда от очила.

Наборката няма проблеми със зрението, слава богу, водила съм я само веднъж контролно на очен лекар, но няма и оплаквания, вижда си чудесно и от последния чин.

# 217
Моята девойка има малък диоптър и лек астигматизъм, за който ми обърна внимание учителката по рисуване, затова и отидохме на лекар - беше забелязала някакво изкривяване на перспективите. Направихме очила специално за уроците, носеше ги там, на всички изпити ги забрави вкъщи. Днес ги видях в стаята й със счупена рамка. Предполагам, няма да иска нови.

Голямата ми е с късогледство, от 9 клас започна да носи лещи, едномесечни. Много рядко слага очила.

# 218
Големият ми е с очила заради късогледство от четвърти клас. Опита с лещи, но установи, че не се справя със слагането им и се отказа. Дребното засега е добре.

# 219
В Нетфликс има мини сериал Декамерон, много хубаво заснет, саундтракът е съвременен и хубаво подбран. Някои сцени ми идват 16+ ма аз забравям, че нашите хора въртят 15та и надали нещо ще ги изненада Simple Smile Ще ви пусна фул ревю, като го изгледам.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 00:13 от zlatenceto

# 220
Сторител има безплатно  45 дни с Лидл+, та Декамерон днес беше изслушан до трите пръстена. Утре ще търся останалите.

# 221
По повод лещите - моята е яко късогледа и носи лещи от 4-5 клас заради кикбокса. Пробва различни марки, видове и т.н., докато намери нейните - японски Miru, ежедневни. Железни са и са й много удобни. Изръжат кикбокс, гмуркане на 12 м. дълбочина с кислородна бутилка, басейни, морета, канго, стийл джъмп, батути…😃
Малко офтопик, но в кой клуб тренира? Моите и двете тренират кикбокс, но наборката последната година пропускаше, заради домашни и уроци.

# 222
  • София
Здравейте, момичета и момчета! Днес моите слънца стават на 14, почерпете се виртуално Flowers Hibiscus Истинските торти ще ги оставим за когато се съберат заедно.
Пожелавам от сърце на всичките ни деца здраве, късмет и незабравими гимназиални години Heart

# 223
  • София
beb4o_fb, да са ти живи и здрави и много много щастливи!

# 224
Бебчо, да са ти здрави и безгрижни децата, да те радват много и повече хубави моменти заедно. Весел празник Hug

Общи условия

Активация на акаунт