Притеснение относно кисти в гърдите.....

• 2 727
  • 15
  •   1
Отговори
  • У дома... някъде
Здравейте.
Вчера бях на ехограф и след обстоен преглед на гърдите се оказва,че имам множество кисти с различна големина.
Едната е с големина 9мм....
Лекарят иска отново преглед след половин година и ако нарастват ще трябва да вземаме необходимите мерки и задължително тогава ще правя и мамография.
Имам направени снимки и ще сравняваме по тях дали има изменение и увеличаване на броя им.

Доста съм притеснена и не знам какво да мисля въпреки изчетената информация в нета и нещата, които ми каза лекаря като цяло.
Има ли сред вас жени в подобно положение и ако тези кисти нарастват какво ме очаква от тук нататък?

# 1
При мен ги откриха преди 13г.
Множество малки и 3 по-големи, размери не помня. Структурата на гърдите ми е такава, наследствено е при мен.
До момента само ги следя веднъж в годината. Не нарастват, имам две раждания и съответно кърмене, не ми създават проблеми.
Доколкото знам при нарастване се прави пункция, за да се източи течността. Но при мен не се е стигало до там, така че не съм много запозната.

# 2
  • У дома... някъде
Благодаря за бързия отговор.
И аз имам две раждания,не съм кърмила и нямам фамилна обремененост.
Затова съм притеснена доста в момента.
Не съм се сблъсквала с кисти до сега.

# 3
Принципно кистите не са опасни, сами се появяват и изчезват. Трябва да се следят все пак.

# 4
Имам познати, на които им откриха такива кисти и ги наблюдаваха в продължение на години. Това е от хормонален дисбаланс обикновено. Знам, че ползваха алтернативни методи и решиха тези проблеми, а и ... други неразположения. Ако искате, мога да ви съдействам да научите какво ползваха те.

# 5
  • У дома... някъде
Лекарят, който извърши прегледа е добър и препоръчван.
Не ми каза,че е възможно да е хормонален дисбаланс,а по скоро... доброкачествени образувания, което само по себе си достатъчно ме притесни от самата дума "доброкачествени",не знам с времето какво ще излезе.
При всички положения няма нормални образувания.

Всяка информация би ми била от полза и ще ви бъда благодарна да ми споделите ,тъй като това за мен е нещо ново  и започвам да го мисля,да се притеснявам и не мога да се успокоя от тревога.

# 6
Е, то точно "доброкачествени" означава, че не е страшно.

Няма какво да се притесняваш, следиш ги веднъж-два пъти годишно и това е. Ако има нещо, ще ти кажат при прегледа.

# 7
Принципно за ваше спокойствие може да си пуснете полови хормони, но не смятам че е от тях. Аз никога не съм имала проблем, въпреки многото кистички.
На мен ми казаха, че фиброкистозната структура на гърдите повечето пъти е наследствена, някои жени разбират случайно или изобщо не разбират. Едно време бабите ни едва ли ходили на редовни прегледи.
Съветвам ви, ако нямате оплаквания - болка,  повишена чувствителност, не се виждат като подутина или не ги напипвате, изобщо не правете нищо освен 1-2 в годината да посещавате мамолог.
При мен лично едната от големите е отстрани на гърдата и е по-повърхностно разположена, случва ми се някое от децата да ме притисне/удари, тогава само съм изпитвала лек дискомфорт, но няма влошаване засега.
Не го мислете толкова, защото стресът е по-лошото нещо.

# 8
  • У дома... някъде
Благодаря.
Ще се опитам да не мисля за това и да се надявам,че при следващия преглед няма да има растеж на най-голямата като за начало.Няколко са, не е една или две.

# 9
Те не са постоянни, появяват се и изчезват. Обикновено около цикъл. Преди 2 години някъде ми се беше появила голяма, усещах я и ме болеше. Правих си компреси с риванол и след няколко дни отидох на лекар, като беше установено с ехографа, че вече я няма.

# 10
Аз имам няколко и в двете гърди. В петък бях на спешен преглед, тъй като една от тях е нараснала до такава степен, че я видях в огледалото. Няма да описвам какво ми мина пред главата докато не ме прие лекаря.
Изписа ми вечерна иглика за 6 месеца 2х500 мг.
Прегледи на 6 мес.-година задължително, ако гърдите ви са с висока плътност и сте под 40, прегледите да са с ехограф, или ямр.

# 11
  • У дома... някъде
Тоест 6 месеца ще пиете това ли?
Дано помогне.
На мен нищо не ми изписа .
Над 40 г съм и следващия път със сигурност ще е с мамограф.

# 12
Да, ще го пия 6 месеца. Но това е хранителна добавка, преди също съм я пила за кисти по гърди и яйчници. Много е ефективна, както и за ПМС.
Защо държите на мамографа ? Затова ви попитах с каква плътност са гърдите ви, защото ако е висока, по-добре се вижда на ехограф. Но това ще прецени мамолога, който посещавате.

# 13
Имам не постоянен МЦ, живея в Англия и пуснах изследвания , но всичко се случва много бавно. Дойде ми отпуската и се прибрах в Бг. Отидох при гинеколог за второ мнение и тя при преглед ми откри кисти в гърдите. Каза ми единствено да се следя всяка година при мамолог. Аз обаче нямаше как да се задоволя с това само и се съветвах с мои близки жени какво е най-добре да направя чрез билки за да си помогна. Споделиха ми на мен също , че вечерната Иглика помага. Заредила съм се с 3 опаковки по 100 хапчета от по 500мг. Пия ги всяка сутрин и вечер по 1. Догодина плануваме да се връщаме вече за постоянно в България и задължително ще мина да прегледам какво се случва. Надявам се че ще ми помогнат тези билкови хапчета. Лекарката изрично обаче ме предупреди , че при кисти в гърдите не трябва да се приемат противозачатъчни които аз така и не приемам но все пак го споделям с вас.

# 14
Да, противозачатъчните в доста случаи вредят повече, особено на хормоните, късаещи развитие на различни образувания в гърдите.
Запишете си час при мамолог другия път като ходите на преглед, всичко добро !

Общи условия

Активация на акаунт