Напускане на работа в изпитателен срок

• 1 846
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте! Наскоро започнах нова работа (няма все още пълен месец). Не ми харесва и искам да напусна, просто не е моето. В изпитателен срок съм - 6 месеца. Договорът е за срок от 1 година, като след това ставал безсрочен. По принцип в договора пише, че когато изтече изпитателният срок, предизвестието е 3 месеца. Цитирам договора: “Предизвестието е в размер на 3 м. и е еднакво за двете страни след изтичане на изпитателния срок. По време на изпитателния срок, предизвестие се дължи само от служителя. При преминаване на договора в постоянен, предизвестието също се приема да бъде в срок от 3 м.” Не знам как да го разбирам. В изпитателен срок отново ли дължа 3 месечно предизвестие? Някак си уклончиво е написано и се обърквам.
Благодаря предварително за отговорите!

# 1
Да, дължиш предизвестие и в изпитателния срок, но работодателят би могъл да те освободи без такова, т.е. от днес за утре. Ако работиш там отскоро, най-добре е да се договориш с него да се разделите по взаимно съгласие.

# 2
  • Melmak
Нищо уклончиво няма.

В първите шест месеца ти дължиш предизвестие, те на теб - не.

Можеш да говориш да подпишете по взаимно съгласие и да се разделите с добро!

# 3
Да, дължиш предизвестие и в изпитателния срок, но работодателят би могъл да те освободи без такова, т.е. от днес за утре. Ако работиш там отскоро, най-добре е да се договориш с него да се разделите по взаимно съгласие.
Точно обяснено. Разбери се с работодателя, още повече че си отскоро. Всеки ден ти е важен, щом ще търсиш нова работя.
Никой не може да те задържа.

# 4
 Ако в договора не е посочено в чия полза е договорен срокът за изпитване, се приема, че той е договорен в полза и на двете страни (чл. 70, ал. 2 КТ).

Можеш ли да кажеш и в чия полза е изпитателния срок, според договора?

# 5
В полза на работодателя е договорът. Просто исках да знам в изпитателен срок дали пак са 3 месеца предизвестие? Това не ми става ясно, ясно е, че дължа предизвестие.

# 6
В полза на работодателя е договорът. Просто исках да знам в изпитателен срок дали пак са 3 месеца предизвестие? Това не ми става ясно, ясно е, че дължа предизвестие.
Ще се разбереш с него да не отработваш придизвестието! Това е.

# 7
Предизвестието е 3 месеца. Докато си в изпитателен срок, само ти дължиш, демек ако искаш да си тръгнеш - пускаш предизвестие и бачкаш 3 месеца; ако те не са доволни от теб, те освобождават веднага без предизвестие. След изпитателния срок и ти, и те трябва да дадат предизвестие, ако смяташ/т да се разделяте. Говори с прекия си шеф днес-утре за освобождаване по взаимно съгласие. По принцип нямат полза да те държат и да ти плащат заплата още три месеца, така че имаш шанс за бърз успех.

# 8
Щом има 3м. предизвестие, трябва да ти светне червената лампичка. Най-добре работи бавно и некачествено, за да те освободят без да им робуваш 3м.

# 9
Много нечестно, работодателят те уволнява без предизвестие, а работникът - нищо.
(В чужбина, и работникът може да напуска, ако не му харесва работата, без предизвестие. )

# 10
То и у нас може, стига да включи съответната клауза в договора.

Общи условия

Активация на акаунт