Теглене на сума от влог на починало лице

• 1 223
  • 9
  •   1
Отговори
  • софия
Здравейте, 
Сестра ми почина в началото на месеца. Тя има сметка в ДСК, като аз й се падам единствен наследник - тя нямаше деца или съпруг. Ходих два пъти на каса в банката, но все през почивни дни и съответно по техни думи,ако отида в работно време веднага ще се случат нещата.
В понеделник посетих касата и там ми казаха тъй като не се водя пряк наследник имало друга процедура, чакам да ми дадат Удостоверение за размер на влог на починало лице , като с него аз трябва да отида до община по местоживеене /не зная как, но тя си е издала личната карта във Велико Търново- живееше по едно време там/ , но не ми и обясниха точно какво трябва да ми издадат от банката.  Мисля че е Удостоверение за липса на задължения и евентуално след като предоставя че няма задължения към държавата, тогава ще мога да изтегля сумата.

Дали някой е попадал в подобна ситуация . Тя има и кредит, който аз искам да погася с тази сума . Но малко се чувствам в безизходица как да я получа.

# 1
За такъв влог за починалата ми майка в ДСК ми искаха само Удостоверение за наследници, и се явихме тези наследници, и закрихме влога веднага. Не знам какво те разтакават, та не са ти обяснили и каква е процедурата. Иди пак и питай, докато не разбереш.

# 2
И за баща ми беше лесно ( в някои банки искаха да чакаме някакъв срок), но ние и ти сме преки наследници. За сестра може би имат друга процедура.

# 3
  • Далечният изток
Като отидете да си получите удостоверението от банката, питайте ги пак какъв точно документ искат да изкарате от общината, даже да ви го напишат на едно листче или вие си го запишете. Удостоверение за липса на задължения издават общините, да, сигурно е това.

# 4
  • София
Удостоверение за наследници, копие от смъртен акт и искате компетентен в клон (управител) да ви съдейства.
Не се съгласявате да си отваряте банкова сметка там, че е по- лесно, следите внимателно сроковете, кога трябва да отидете точно и гледате да не ги просрочвате.

Съболезнования!

# 5
  • София
Тъй като не сте пряк наследник на сестра Ви, а сте по сребрена линия, над определена сума се дължи данък наследство.
С удостоверението от банката ще отидете в общината да декларирате сумата на наследството и от там ще получите необходимите указания.

Моите съболезнования.

# 6
  • софия
Моля да се заключи темата .   
Попълвах данъчна декларация и там се описва дали лицето има имущество,както и влога в банката и от общината ми казаха че за суми под 250 000 не се дължи сума.
С този документ отидох и закрих сметката . В ПИБ ще почакам цял месец да мине за да я закрият - политика на банката .
Остави ми да проверя в НАП дали някъде е имало допълнително пенсионно осигуряване.

# 7
Гледам, че темата не е заключена все още и ще се възползвам от възможността да попитам тук.
Свекърът ми почина преди малко повече от 5 години. Знаем, че беше направил влог на дъщеря ми, като и внасяше по някаква неголяма сума на всяка пенсия. Така и не открихме никакви документи обаче, съпругът ми провери в двете банки в селото, където се оказа, че няма депозити и просто оставихме така нещата.
Има ли как и къде да се провери от наследниците какви сметки има на негово име и какво се случва, ако не се потърсят за по-голям период от време?

# 8
  • София
В БНБ - и за задължение, и за сметки. Имат формуляр

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 11:28 от Desem

# 9
  • София
Гледам, че темата не е заключена все още и ще се възползвам от възможността да попитам тук.
Свекърът ми почина преди малко повече от 5 години. Знаем, че беше направил влог на дъщеря ми, като и внасяше по някаква неголяма сума на всяка пенсия. Така и не открихме никакви документи обаче, съпругът ми провери в двете банки в селото, където се оказа, че няма депозити и просто оставихме така нещата.
Има ли как и къде да се провери от наследниците какви сметки има на негово име и какво се случва, ако не се потърсят за по-голям период от време?

В БНБ на ул. Славянска №12. Може и онлайн да се подаде заявление за справка.

На сайта на БНБ има информация: https://bnb.bg/RegistersAndServices/RSAccountsRegister/index.htm

Общи условия

Активация на акаунт