Отговори
# 105
Да уточним тогава:
средостатистически българин - ?
средна работа заплата - ?
средна класа - ?

И щом младите и работещи българи ще станат "бели хора" на преклонна възраст, то тогава какво ни остава? Или да се гръмнем, или да въртим незаконни далавери по примера на бълагрския политически елит - който всъщност към коя класа спада?

Последна редакция: пн, 26 фев 2007, 12:46 от .:.Stef.:.

# 106
  • София
           И наистина се удивлявам колко много хора не правят разлика между 'средна работна заплата', 'средностатически' и 'средна класа'  newsm78... А трябва Peace.

Хубаво е да се сравняват круши с круши, а не круши с ябълки  Wink

# 107

И си е твоя работа дали мислиш, че всички под т.нар. 'средна класа' трябва да бъдат застреляни... Човек може да е богат с децата си, но това не го прави 'богат' в смисъла на темата...

И наистина се удивлявам колко много хора не правят разлика между 'средна работна заплата', 'средностатически' и 'средна класа'  newsm78... А трябва Peace.
А ти според мен не правиш разлика между "средна класа" и "богат" (което вече е по-горната категория). Пак те питам - как определяш класата, която живее с 9 000 лв на семейство месечно - чисто терминологично ме интересува?

# 108
  • в едно миланско село
...ние пък, дето вземаме заплати от по 500 лв. изобщо не сме класа..
           Ми ако ти се смяташ за средна класа - твоя си работа  Crossing Arms...
           И си е твоя работа дали мислиш, че всички под т.нар. 'средна класа' трябва да бъдат застреляни... Човек може да е богат с децата си, но това не го прави 'богат' в смисъла на темата...

Ами не съм много съгласна. На запад средна класа е то4но това.
Горното проу4ване е много обобЩително, изградено по типи4ено американски модел. Ако искаме да сме то4ни, тогава да дадем имената на вси4ките съЩествуваЩи социални класи (по то4ните класификации) и да коментираме.

# 109
  • Linz
...ние пък, дето вземаме заплати от по 500 лв. изобщо не сме класа..
           Ми ако ти се смяташ за средна класа - твоя си работа  Crossing Arms...

Ми обясни де.
Моята логика е, че хората взимащи средната работна заплата са средната класа в България. Или това са заплати от 4-500 до към 1500 лв. Но явно съм в грешка, та моля за разяснение на разликите.

# 110
Какви са тия 10 хилки, бре?
При това на месец?
В Германия това са богаташи.
Ангела Меркел не взима толкова.
Вие ми говорите за Угърчин и сие.
Алоу, слезте малко на земята.

Peace Peace Peace
Анджък де!
10000 и панталони от по 300 лева!!!
Шъ мъ извините, но колко от вас получават нетна заплата над 2000 лв, за да ми говорите за семеен доход на 3-членно семейство от 3-4 хил. лв?
Щото аз не познавам много такива. След като говорим за средна класа в България, дайте да се сравняваме с хората в България, а не със средната класа на Европа.

Тук не говорим само за доходи от заплати. Малко са хората на заплата, които СА част от средната класа.
Имам приятели с малък до среден семеен бизнес.Работодатели са.  Имам познато семейство, в което бащата е адвокат на свободна практика. Те притежават собствена къща и 2 коли. Това е средна класа.
Апропо, всичко това, за което и аз говоря, е упоменато и от Евгени Дайнов.
В интерес на истината-аз и себе си не слагам в тая прослойка. Точно защото си имам реални критерии за това какво се включва дори и в размитото понятие "средна класа".

# 111
Моята логика е, че хората взимащи средната работна заплата са средната класа в България. Или това са заплати от 4-500 до към 1500 лв.
Най-сетне някой да го каже "право куме в очи".
Това е реалността в БГ. Затова тук разбирането на средна класа се олицетворява с тези суми по-горе.
Масовата заплата е 500-600 (което е даже леко завишено), следователно масово народа е в тази графа. Не може някакъв мизерен процент от населението да взима по 5 хиляди заплата и този процент да оформя средната класа. Просто тези с доход между 500 и 1500 оформят масовия облик на средностатистическия българин. Иначе, ако средна класа е къща с две коли и бизнес (за мен това са богаташи), то тогава останалите сме беден и мизерстващ народ - а то не е така.
Както някой беше казал по-горе, трябва да сравняваме круши с круши, не круши с ябълки.

# 112
ЗА СТЕФ-средна заплата за страната=заплата, която ти позволява да съществуваш и да си покриваш най-насъщните разходи. Но тя не те прави "средна класа".
Средностатистически българин - този, който успява да свърже двата края, да си плати сметките, данъците, но без нищо повече. Не живее в лишения, но когато отива на море, примерно, си прави разчет на бюджета и търси по-евтин вариант. За чужбина-въобще не говорим.
За средната класа вече писахме .
Това са си мои виждания, разбира се, и търпят корекции. Peace

# 113
А ти според мен не правиш разлика между "средна класа" и "богат" (което вече е по-горната категория).
             О, правя, правя  yes. Хич и не говоря за тия, другите. За мен 'средна класа' значи да можеш да си позволиш да живееш без притеснения, децата ти да ходят в добри детски или училища и т.н.т. Малка къща с езерце (каквито има средната класа в Европа - нали много сравнявате с 'там') и други такива... Да си купуваш колата от магазина, а не 15-та употреба... Нормалните неща...

# 114
  • при Arctic Monkeys
нашата кола е от магазин, не е 15-та употреба.обаче, по вашата логика, нито сме средна класа, нито низша класа, ами изобщо класа не сме... съвсем се обърках. Crossing Arms

# 115
  • София
Какви са тия 10 хилки, бре?
При това на месец?
В Германия това са богаташи.
Ангела Меркел не взима толкова.
Вие ми говорите за Угърчин и сие.
Алоу, слезте малко на земята.

Peace Peace Peace
Анджък де!
10000 и панталони от по 300 лева!!!
Шъ мъ извините, но колко от вас получават нетна заплата над 2000 лв, за да ми говорите за семеен доход на 3-членно семейство от 3-4 хил. лв?
Щото аз не познавам много такива. След като говорим за средна класа в България, дайте да се сравняваме с хората в България, а не със средната класа на Европа.

Тук не говорим само за доходи от заплати. Малко са хората на заплата, които СА част от средната класа.
Имам приятели с малък до среден семеен бизнес.Работодатели са.  Имам познато семейство, в което бащата е адвокат на свободна практика. Те притежават собствена къща и 2 коли. Това е средна класа.
В интерес на истината-аз и себе си не слагам в тая прослойка. Точно защото си имам реални критерии за това какво се включва дори и в размитото понятие "средна класа".
Повечето от българите имат собствено жилище и 2 коли. Въпросът е къде и какви  Wink
И все пак си мисля, че сравнявате хората с доходи над 5000 лв със средната класа в Европа. За България тези хора са богати.

# 116
И все пак си мисля, че сравнявате хората с доходи над 5000 лв със средната класа в Европа. За България тези хора са богати.
Да Simple Smile
От тук идва и разминаването в разбирането за средна класа, защото всеки гледа от своята си камбанария и според своите възгледи за "богат", "беден" и "среден".

# 117
  • Germany
Аз също смятам че понятието средна заплата и средна класа в България се припокриват. Имам прятели чийто семеен доход е около 1300лв. и имат 2 деца - ами не са нито голи, нито боси, нито гладни. Е, не могат да ходят на кръчма всеки ден и не си купуват маркови дрехи, но успяват да живеят прилично. Повечето ми познати взимат суми между 1600 и 3000 / което е 3200-6000 на семейство/ и за мен това е средната класа. Не мисля, че можем да сложим на едно място хората със семеен доход 1000 - 1500 лв и тези с 6000лв.
Много малко са тези които взимат над 5000лв, така че за мен това са богатите. То е ясно, че има и такива които взимат по 20000, но това отново е в графа богати, която според мен е най разтеглива. Повечето ми приятели, които работят на сравнително високи позиции в чужди фирми определено не взимат по 10000лв. така че за мен това не е доход, които би определил семейството като средна класа, а по скоро към богатите.

# 118
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
средностатистическият българин е бедняк

# 119
  • в едно миланско село

ЗА СТЕФ-средна заплата за страната=заплата, която ти позволява да съществуваш и да си покриваш най-насъщните разходи. Но тя не те прави "средна класа".
Средностатистически българин - този, който успява да свърже двата края, да си плати сметките, данъците, но без нищо повече. Не живее в лишения, но когато отива на море, примерно, си прави разчет на бюджета и търси по-евтин вариант. За чужбина-въобще не говорим.
За средната класа вече писахме .
Това са си мои виждания, разбира се, и търпят корекции. Peace

Тъкмо наопаки. средна заплата=средностатисти3ески жител=средна класа. Това, за което говориШ, тук му се казва, буквално преведено : буржоазия, а не средна класа. Пак казвам, напиШете съЩествуваЩите в момента социални прослойки според световните критерии, да знаем и ние "отвън" за какво става въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт