Анемия ? Или хормонални проблеми .

• 559
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте ! На 19 години съм и съм 42 кг. Имам много нередовен цикъл , обикновено и много обилен . Последния път бях в спешното , защото загубих бая кръв .Моята гинеколожка само ме праща на кръвни изследвания , в които има размествания , но нищо което тя да намира за странно .  От месеци изпитвам замаяност , липса на апетит и болки в главата . Не съм бременна . Имам поликистозни яйчници ( нещо,  което не знам дали би могло да има връзка ) . Моля , ако имате идея от какво може да се чувствам така или къде да отида на лекар , ми помогнете .

# 1
На личен лекар иди да ти пусне изследвания за анемия. И да препоръча какъв специалист ти трябва. Колко си висока, 42 кг са доста малко?

# 2
На личен лекар иди да ти пусне изследвания за анемия. И да препоръча какъв специалист ти трябва. Колко си висока, 42 кг са доста малко?

- 163

# 3
Ами под нормата си за този ръст. Но да, започни при личния с оплакванията си.

# 4
Докато не наддадеш няма да се оправиш . Всичките ти проблеми идват от там . Спортувай .

# 5
Здравейте ! На 19 години съм и съм 42 кг. Имам много нередовен цикъл , обикновено и много обилен . Последния път бях в спешното , защото загубих бая кръв .Моята гинеколожка само ме праща на кръвни изследвания , в които има размествания , но нищо което тя да намира за странно .  От месеци изпитвам замаяност , липса на апетит и болки в главата . Не съм бременна . Имам поликистозни яйчници ( нещо,  което не знам дали би могло да има връзка ) . Моля , ако имате идея от какво може да се чувствам така или къде да отида на лекар , ми помогнете .

Щом гинеколожката не намира за странни разместванията в кръвните изследвания, означава, че отклоненията са в нормата.
Спорт при замаяност не бих те съветвала. По-скоро проверявай си кръвното налягане в къщи. Ако нямаш апарат, виж в аптеките би трябвало да правят тази услуга. Ако е ниско кръвно, може от това да идва тази замаяност. Виж храни, подходящи за хора с ниско кръвно - на първо място яхния леща поне 1-2 пъти седмично. Така се увеличава по естествен начин желязото в кръвта. Също и пресен лук на салата, но с лука е за момента, а с лещата ще го държиш постоянно в нормата. Черен шоколад 1-2 малки парченца, не повече. Ободряват (ако е ниско) кафе, кока кола (не са здравословни, но при ниско кръвно понякога е наложително).
Ако е високо кръвното ти, питай лекувашия лекар за храни и терапия евентуално.
Да надебеляваш насилствено не е добра идея. Добре ли се храниш? В смисъл здравословно, пълнокачествена храна, не боклуци. С храненето може да подобриш нещата.
Важен е много вит. Д. Говори с лекарката, виж дали е в норма. Добро правило е всеки ден поне по 20-30 мин да се излагаш на слънце. Може и разходка да е. Дори зимата, в къщи - сядаш до прозореца, където идват слънчеви лъчи.

Има хора, които имат ниско тегло. Такава им е конституцията. Преди време едно младо момиче с тегло като твоето прави различни изследвания, различни лекари и мнения. Помоли ме за съвет и къде и какво да изследва още. Нямаше нещо, което да не изследвахме, вкл. пълни кардиологични изследвания. Всичко в норма, безупречно. Кардиологът я попита за хора от семейството й с ниско тегло. Оказа се, че бащата на момичето на същата възраст (21 г) е бил много много слаб - същите килограми. После към 24-25 години започва да увеличава леко теглото си, без да прави нещо особено  или да променя храненето си. Това лекарите наричат конституция. Генетиката определя и това. Момичето се успокои и скоро наддаде 1-2 кг. Кардиолог я посъветва да внимава и с увеличаването на килограмите - да не е самоцелно. Просто да следи теглото си, когато вижда, че леко спада, да се храни с по-калорични храни. И най-вече спокойствие, дихателни упражнения, медитация.
Ако искаш може и малко плуване.
Успех!

Последна редакция: пт, 16 авг 2024, 15:05 от Valerie R

# 6
Аз станах на години и още не съм надала в килограмите. Висока съм 160 см и тежа 40 кг. Явно и при мен е ген.

# 7
Аз станах на години и още не съм надала в килограмите. Висока съм 160 см и тежа 40 кг. Явно и при мен е ген.

+1.
Момичето, за което разказах, беше лошо посъветвано за лекарства и лечение абсолютно ненужни. И се хванаха за теглото. Когато изяснихме всичко, момичето се успокои, живее си нормално живота, взема си всички изпити и е блестяща студентка. Други с конституция 80 кг и които са по на 40-45 години, и вече повече от 20 години работят в сферата, в  която са записали да следват (информатика), не могат да я бият нито по мислене, нито по оценки, нито по чувство за хумор.
Или прословутият израз "Борбътъ е в хранътъ", не означава непременно в килограмите. 😉
А в качеството й.

# 8
Сериозната менструална кръвозагуба хич не е шега работа. И аз съм живяла с анемия като последствие от това и е кофти. Замаяност, слабост, уморяемост, ниско кръвно, сърцебиения и т.н. Не можеш да живееш нормално.
Аз бих попитала авторката: какъв е хемоглобина, какъв е феритина, б12 какъв е, Д какъв е, какво е предписано срещу ПКЯ. Ако тези изследвания не са пуснати, трябва нов лекар, който да вземе оплакванията на сериозно. Може дори и до припадъци да се стигне ако хемоглобина падне много драстично.

# 9
Анемията е сериозна болест. През март месец щях да стигна до припадък. Имам анемия заради доста обилното кръвотечение, което имам през първите 3 дни от менструацията.
Авторката да си пусне желязо, ЖСК и феритин. Ако и хемоглобинът, и хематокритът са ниски, да се обърне към хематолог. Той ще предпише съответната схема за лечение.

# 10
Тя ми преписа за обилен кръвизлив Дицинон, когато отидх спешно. Не знам какво е , но особено вечер се чувствам много замаяно . Май ще си пусна пак изследвания.

# 11
Дицинон го пих по схема, предписана от гинеколог преди 7-8 години. Нищо не ми помогна с обилното кръвотечение.

# 12
При мен нещо, което помага с кървенето е ибупрофена. На първия ден от цикъла, точно в самото начало като ми дойде, или още по-добре, точно преди да е започнало кървенето, взимам една голяма доза от някакъв ибупрофен, примерно Нурофен. Купувам си Фемина Форте, защото е подходяща доза и една таблетка е достатъчна (дозата е 512 мг). И винаги кървя по-малко и по-уравновесено за целия цикъл. Ако не взема нищо, през втория и третия ден кървя страшно много и се превръщам в абсолютен парцал, а през останалите няколко дни има само капки.

В интернет има много информация за начина, по-който не-стероидните противовъзпалителни медикаменти намаляват менструалното кървене. При мен наистина действа много добре. Пробвайте.

Друго нещо, което помага е да се вдигне феритина чрез адекватна терапия с железни добавки.

Хубаво е да се знае, че това е само симптоматично олекотяване на положението, трябва да вземете мерки за да разберете каква е първопричината и да я коригирате.
За съжаление колкото по-ниски са ви железните запаси (измерени чрез феритин), толкова по-обилни стават циклите и тялото не може да ги регулира.

Трябва да знаете колко ви е хемоглобина, колко ви е феритина, колко ви е витамин б12, жск също може. Хормоните дали са ви окей. Може би имате някакъв хормонален дисбаланс, който ви е направил ПКЯ и по някакъв начин е предизвикал тези обилни цикли. Тези неща са важни и зависят само и единствено от вас да ги проверите и да се образовате по тези теми. Намерете си добър гинеколог, който ще ви обърне внимание и ще ви пусне подробни изследвания.
 Ако всеки ден ви е замаяно, е възможно хемоглобина ви е да е много нисък. Може да ви предложат венозни вливки на желязо. Много е неприятно, но понякога се налага. Дано да попаднете на добри лекари, които да ви вземат на сериозно и да ви помогнат! Успех!

Общи условия

Активация на акаунт