Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 970
  • 779
  •   1
Отговори
# 150
Банките с тия няколко лева разлика за стаж изобщо няма да се впечатлят ..

# 151
Аз наскоро започвах работа, уговорихме се за едно нето, обаче имам и признат стаж 5 години, при което в договора и в трудовата книжка ми е записана по-ниската сума (което е основната заплата) от нетната, която сме се разбрали. Като заплата си получавам, колкото сме се разбрали, дотук всичко ми е ясно.

Трудно ми е да си представя как нетната заплата би могла да бъде по-висока от основната, ако се спазва законът. Най-вероятно получаваш част от възнаграждението си под формата на бонус.

# 152
Така правят, при това не е рядкост. Пишат по-ниска основна, а останалото бонус, ДМС или както щеш му казвай.
Но и уговорка за нетна заплата точно каквото стана дума по-горе води. Да, те я докарват толкова да е нетната но с маневри които на тях са им изгодни, а не на теб. Отделно от това е и че щом част от заплащането е бонус, в някакъв момент може и да не го получиш... и легално нищо не можеш да направиш, те не са длъжни да дават бонус всеки път а са се задължили легално само с колкото пише в договора.
Куцо е така, защото е само една идея по-добро от това да се подпишеш на ниска заплата и да получаваш остатъка в плик. Незаконната част, при която се укриват доходи отпада наистина, осигуряват те на всичкото и си ти превеждат колкото сте се разбрали, при това положение и за болнични или майчинство не са те прекарали. Но си остава частта с това че ти си в неизгодна позиция ако те не си спазят уговорката по някое време, по това нищо не се променя.

# 153
В неизгодна позиция си, ако решат да те махат - плащат ти само по договор, без да ти дават бонус и сам си тръгваш...

# 154
Решиш ли да напуснеш също не е реалистично да очакваш този бонус от момента в който ги уведомиш. Вярно че и ако си плащаш за неизработено предизвестие е на по-ниска заплата но все пак не е коректно просто.

# 155
Аз наскоро започвах работа, уговорихме се за едно нето, обаче имам и признат стаж 5 години, при което в договора и в трудовата книжка ми е записана по-ниската сума (което е основната заплата) от нетната, която сме се разбрали. Като заплата си получавам, колкото сме се разбрали, дотук всичко ми е ясно.
Няма как основната заплата да е по-ниска от нетната, просто е нереално. В най-добрия случай част от възнаграждението ти го пишат като бонус, което означава, че могат да ти го отрежат във всеки един момент. Най-вероятно обаче работиш във сивия сектор с доплащане на ръка. Което значи и че не те осигуряват на по-висока сума както си мислиш. Изцяло в твой ущърб е.
Фишове за заплата дават ли ти? Там пише на колко те осигуряват и има ли бонуси. Изкарай си ПИК на НОИ и провери какви осигуровки ти плащат, след което право в Инспекцията по труда да сигнализираш за укриване на данъци от работодателя.

Аз пък не съм срещала хора, които да могат  на момента да си сметнат бруто-нето, без да ползват Гугъл.
Когато се договаря бруто, то при вдигане на максималния осигурителен доход, може да бъдете прецакани. При нетна, работодателя компенсира разликата.
Отново да повторя, че явно е сложно за разбиране - каквото и да договаряш в договора се записва основната заплата и това е единственото нещо за което можеш да претендираш легално при спор с работодателя. Единственото което ти е гарантирано, та си струва да отделиш една минута да си го сметнеш дали е колкото очакваш. Буквално отнема една минута.
Няма такова нещо като "При нетна, работодателя компенсира разликата"... Ако иска работодателя може едностранно да ти увеличи заплатата по някакви си съображения, но в никакъв случай не е длъжен.
Та образовайте се малко по отношение на трудовото законодателство и четете преди да подписвате, за да не се жалвате напразно после.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 00:05 от bboiko

# 156
Добро утро,

Дали можем да сменим темата с един въпрос.

Прекратен трудов договор по чл. 325.1 (взаимно съгласие) като в него е описано, че възнаграждението се изплаща до 30-то число на месеца, следващ месеца, през който е положен възнаграждението.

Договорът е прекратен в края на месец юли, като до 30 август очаквах изплащане.

Работих във фирмата 10 дни и напуснах.

Освен липсващото трудово възнаграждение, работодателят има други нередности.

Какъв ми е вариантът сега?

Инспекция по труда дали биха направили нещо и има ли смисъл да ги сезирам за съдействие за предписание?

Изпълнителен лист от съда с искова молба бих ли могла да взема или трябва да заведа дело с адвокат?

# 157
Благодаря за подробния отговор.
Усетих, че не съм дала пълната информация. В договора ми е записана основната заплата, записани са обаче и тези 5 години признат стаж, тоест няма как да спрат да ми ги дават.
Всичко е законно, фирмата е голяма международна, пращат ми фишове на имейл, от 2013 работя само в "белия" сектор.
А това което питах за банков кредит, разликата между нетната и основната ми е едни 140лв, не са няколко лева, затова се чудех.
Няма как основната заплата да е по-ниска от нетната, просто е нереално. В най-добрия случай част от възнаграждението ти го пишат като бонус, което означава, че могат да ти го отрежат във всеки един момент. Най-вероятно обаче работиш във сивия сектор с доплащане на ръка. Което значи и че не те осигуряват на по-висока сума както си мислиш. Изцяло в твой ущърб е.
Фишове за заплата дават ли ти? Там пише на колко те осигуряват и има ли бонуси. Изкарай си ПИК на НОИ и провери какви осигуровки ти плащат, след което право в Инспекцията по труда да сигнализираш за укриване на данъци от работодателя.

Аз пък не съм срещала хора, които да могат  на момента да си сметнат бруто-нето, без да ползват Гугъл.
Когато се договаря бруто, то при вдигане на максималния осигурителен доход, може да бъдете прецакани. При нетна, работодателя компенсира разликата.
Отново да повторя, че явно е сложно за разбиране - каквото и да договаряш в договора се записва основната заплата и това е единственото нещо за което можеш да претендираш легално при спор с работодателя. Единственото което ти е гарантирано, та си струва да отделиш една минута да си го сметнеш дали е колкото очакваш. Буквално отнема една минута.
Няма такова нещо като "При нетна, работодателя компенсира разликата"... Ако иска работодателя може едностранно да ти увеличи заплатата по някакви си съображения, но в никакъв случай не е длъжен.
Та образовайте се малко по отношение на трудовото законодателство и четете преди да подписвате, за да не се жалвате напразно после.

# 158
Инспекция по труда правят проверка и предписват какво да се изплати. Но работодателят може да не го направи. Завежда се дело, но имай предвид, че се влачи дълго, особено ако от фирмата имат адвокат и са наясно какво правят.

dd39, няма значение за банков кредит. Още повече при ипотека.

# 159
Инспекция по труда дали биха направили нещо и има ли смисъл да ги сезирам за съдействие за предписание?
Има смисъл да ги сезираш, но инспекцията сама по себе си няма някакви специални правомощия. Могат да издават предписания, но не и да ги налагат. Ако работодателят не ги изпълни доброволно, за всичко трябва да се мине през съд. Единственото положително е, че могат да заведат дело от твое име безплатно за теб.
Вариант да станат по-бързо нещата е да говориш сама с работодателя и да ги заплашиш със съд ако не ти платят. Може да платиш на адвокат да им изпрати писмо-покана с обратна разписка. Но само от тях зависи дали ще се разберете без съд.

Благодаря за подробния отговор.
Усетих, че не съм дала пълната информация. В договора ми е записана основната заплата, записани са обаче и тези 5 години признат стаж, тоест няма как да спрат да ми ги дават.
Всичко е законно, фирмата е голяма международна, пращат ми фишове на имейл, от 2013 работя само в "белия" сектор.
А това което питах за банков кредит, разликата между нетната и основната ми е едни 140лв, не са няколко лева, затова се чудех.
Отново ти повтарям същото - на практика няма как нетната заплата да е по-висока от основната ако работиш на светло. Процента на удръжките за сметка на служителя, до максималния осигурителен праг, е ~22.4%. Какво доплащане за придобит трудов стаж ти пише в договора? Стандартното е 0.6% на година, но при една бърза сметка с калкулатор, за да компенсира удръжките това доплащане, при 5 години стаж, на теб трябва да ти го дават по 6% на година. Тоест десет пъти повече.
Или ти обясняваш нещата грешно, или има някаква схема, която не си разбрала.

Иначе банките гледат и двете неща. Реалният доход показва колко можеш да плащаш, но записаното в договора е това което могат да съберат принудително, ако им се наложи. Има си кредитни консултанти, които като ти прегледат документите ще ти кажат какъв кредит може да получиш и колко да си вдигнеш доходите за по-голям.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 14:18 от bboiko

# 160
И аз съм от хората с ниска основна заплата и еднократен бонус всеки месец. В моя град е практика за съжаление при много работодатели.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 00:55 от Amandine

# 161
Редактирам се, защото наистина стана спам.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 22:30 от dd309

# 162
Не искам да прозвучи заядливо, но като гледам как си обясняваме по 50 пъти едно и също и си повтаряме елементарни понятия, чудя се къде ги намирате тези работодатели, които не само че Ви плащат, ми и над МОД Ви плащат... Thinking

# 163
  • София
Има има. Имам в обкръжението си хора, които още едва пишат, бъркат си в носа, ближат си пръстите, но взимат почти двойно на прага.
Joy Joy
Затова пък една приятелка, съвестен и добър лекар, години наред взимаше 1200лв. Това само в България го има.

# 164
Здравейте, при подадено и отработено предизвестие по чл.326 в заповедта за прекратяване работодателят е вписал, че договора е прекратен по чл.325. Това има ли някакъв минус за служителя т.е. трябва ли да настоява за корекция?
Също изплатената сума в края на месеца се различава значително от очакваното, моля за съдействие с калкулацията - ще изпратя конкретните цифри на лично съобщение. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт