Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 959
  • 779
  •   1
Отговори
# 135
Точно това исках да кажа и аз, че основната заплата е водещото понятие, което трябва да се изясни, клас прослужено време, бонуси и т.н. спадат към допълнителните придобивки и формират брутната заплата, но ме разкараха набързо с една доста учудваща и неуместна според мен генерализация, че "В България се договаря нетна заплата". Аз съм договаряла брутна заплата, някъде съм договаряла основна + придобивки, но никога нетна. И цялостното ми впечатление е, че работодателите не обичат да договарят нетна заплата, защото като сума е по-ниска и по-непривлекателна за част от кандидатите.

# 136
Тоест това са ту променят основната заплата едностранно за да компенсират класа не е законно. Това което масово се прави е при започване или при повишение да се изчисли основната заплата така, че да се получи след всички добавки и удръжки исканата нетна сума. Един вид се нулира стажа, но после пак почва да св трупа. Това може да са го правили при годишните
индексации и затова легално да не са плащали за натрупан стаж, но само ако общата сума която получаваш е растяла.
Да сега си погледнах анекса и си сравних с фиша, това е правено намаляна ми е от тяхна страна основната заплата, за сметка на плащане на трудовия стаж. И е различна от тази в договора. Успях да разбера къде е уловката. Ще се възползвам от съвета ви и ще си потърся консулт с Инспекция по труда с всички документи които имам.

# 137
Ако си го подписала анекса, то си се съгласила да ти намалят основната заплата и едва ли можеш да направиш нещо сега. Трябвало е да гледаш преди да подпишеш.
Остава ти само да разбереш кой и с какво ги е принудил да почнат да плащат сега и дали можеш и ти да го ползваш. Но ако напускаш така или иначе, то по-добре се концентрирай върху намирането на по-добра работа. Вместо да гледаш назад, гледай на новото място да няма такива неща.

# 138
Благодаря bboiko за изчерпателната и точна информация. Съжалявам, че съм се прецакала така. Имала съм пълно доверие на работодателя, че е коректен, започнала съм работа там на 25г неопитна и не ми е минало даже през акъла да искам консулт с някой за договора. Моя грешка. Обеца на ухото. Жалко, че не мога нищо да направя и то не заради самите пари, ами за това да покажа, че можем да си търсим някак правата въпреки кофти работодателите 😊

# 139
  • Melmak
За договарянето на заплатата, аз винаги съм казвала нетно. Честно казано на интервю няма да тръгна да смятам сега основна заплата колко пари са и колко чисто ще дойде.
Разбира се, аз под нетна визирам това без добавките. Такива измекярщини като на работодателя на питащата са много неприятни и оставят горчив привкус.

# 140
Гадни са такива неща, но за съжаление хич не са рядкост. Истината е че трябва да се чете, а не само да се подписва. Да, на всички ни е важно накрая какво остава за нас като нетен доход, но в договора се гледа основната заплата.
А и у нас както ДОД е плосък, не са висша математика сметките, той процентът удръжки е винаги еднакъв докато не достигнеш максималния осигурителен доход. Което пък не е огромна част от населението ни, за повечето си е лесна сметката.

# 141
Не мисля, че тук ще постигне кой знае какво. Никакво обезщетение няма да получи. Ако се чувства толкова прецакана, може да напусне и да си договаря основна заплата после.
За мен лично е без значение дали ще договора нетна, брутна или основна заплата. Дори ми е в пъти по-лесно да кажа нетно и да приключа. Всички сме наясно, че има и данъци, които не са малко. Договаряш нетна, получаваш нетна, как точно е изчислена, не е от голямо значение....и никой не е прецакан.

Какво е значението дали ще те назначат на 1000 лв. нетна или 1300 бруто, която е горе-долу 1000 лв чисто, или пък на 1100 основна, към която да ти сложат клас прослужено време? Те повече пари, от това, което са решили, няма да ти дадат, какъв е смисълът да се обясняваш ?

# 142
Аз договарям брутна, да не вземе някоя страна на 'обърка' къде нето, къде бруто...Grinning

# 143
Какво значи нетна без стажа? Основна без да се включва стаж ок, но нетната  е точно това - след всички добавки по договора и КТ,  какво ще получиш чисто. Като искам нетната, включвам си и стажа, т.е. опита, който имам. И натам, разбира се, продължава да се натрупва.
Ама много често хората не правят разлика между нетната и основна. После защо не са получили това, което пише в ТД...

# 144
Аз пък не съм срещала хора, които да могат  на момента да си сметнат бруто-нето, без да ползват Гугъл.
Когато се договаря бруто, то при вдигане на максималния осигурителен доход, може да бъдете прецакани. При нетна, работодателя компенсира разликата.

# 145
Аз договарям брутна, да не вземе някоя страна на 'обърка' къде нето, къде бруто...Grinning
Договаря се основна, а не брутна или нетна. В брутната влиза всичко освен основната - клас, други неща ако има допълнителни... не е работа да стои една и съща. Нетната е с брутната обвързана, след съответните удръжки.
Аз пък не съм срещала хора, които да могат  на момента да си сметнат бруто-нето, без да ползват Гугъл.
Приятно ми е Simple Smile Макар че и Гугъл вече всеки си носи достъпа до него в джоба, те не виждам и това какъв проблем е, има и готови калкулатори където се въвежда сумата и извеждат как ще изглежда фишът.
Един и същ процент от брутното заплащане е, за под максималния осигурителен доход. Ако е колкото грубо да се сметне, в повечето случаи и на ум става. То и за по-голям доход се смята лесно де, същият процент до него и за над него само данъкът.

# 146
  • София
Договарям нетна заплата, т.е. колко искам да постъпват по сметката ми всеки месец.

# 147
Абе, то и аз приблизително мога да си сметна нетно-брутно, ама защо? Знаеш, че за по-малко от 1000 лв. примерно няма да почнеш работа и си ги искаш. КАкво е значението дали си казал 1000 лв нетно или 1300 брутно?

ПС: И, за да не съм голословна, сега проверих 1300 лв бруто са 1008,77 лв. нето, само основната заплата е различна, ако имаш години трудов стаж.

# 148
В началото на предишната ми работа, 2006г., "се разбрахме" за нетна заплата. В момента в който падна процента на данъците от 36 на 10, заплатата ми си остана същата и фирмата си спести маса пари за моя сметка. С течение на времето преподписахме договора няколко пъти и вече черно на бяло имах по-висока основна заплата, и оттам ми начисляваха всяка година класовете. Задължително вече  се договарям и подписвам само на основна. Не бруто и не нето.

# 149
Аз наскоро започвах работа, уговорихме се за едно нето, обаче имам и признат стаж 5 години, при което в договора и в трудовата книжка ми е записана по-ниската сума (което е основната заплата) от нетната, която сме се разбрали. Като заплата си получавам, колкото сме се разбрали, дотук всичко ми е ясно. Чудех се обаче, ако реша да тегля ипотечен кредит, дали за банките нямаше да изглежда по-добре да виждат по-голям доход? Тоест да не бях изобщо споменавала да ми признават стажа, тогава в договора щеше да ми е вписана по-висока сума. Някой наясно ли е дали банките проверяват доход по заплата написана в договора или сума, върху която работодателят начислява осигуровки?

Общи условия

Активация на акаунт