Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 943
  • 779
  •   1
Отговори
# 120
… Уточнявам работодателя сега е решил, че ще плаща прослуженото време от 2 месеца насам, както е редно и заплатата ми скочи с 250лв???

В една фирма, в която работих това решение го наложиха от Инспекцията по труда. Оттам насетне си мислех, че навсякъде трябва да се включва стажа за прослужено време, като договорената заплата се изчислява спрямо него, за да се получи чисто нето. В едно интервю обаче, HR-ката изрично ми каза, че те не включват стажа от предходни години, като това е било юридически изпипано, т.е не било задължително. На мен навсякъде ми го начисляват целия, пък незнам..

# 121
Както сте се разбрали е. Ако сте се договорили да получаваш 1000 лв нето, ти си получаваш толкова. Как точно се формира, не е от значение. Не си ощетена в такъв случай. Начислява се върху основната заплата. Фишове не всеки иска и само се печатат едни хартии, затова не всички ги дават или само ги пращат по мейла, но като цяло не е нещо нечувано да не ти дадат фиш, ако не си поискаш.
Ако само това е причина да напускаш, помисли си пак....Освен ако не си в голям град или супер търсен специалист.
Благодаря за отговора, бяхме се разбрали да получавам бруто заплатата от договора след удръжките плюс прослужено време. Като всяка година си има увеличение на заплата подписва се анекс и тн. Явно грешката е била, че не съм била подготвена, че прослуженото време може да се приспада от брутната заплата. Винаги съм мислела, че по закон работодателя е длъжен да праща фиш и да го подписвам?

# 122
Не трябва подпис, ако не получаваш заплатата на ръка. Ти не се подписваш на фиша, а на ведомост за заплати. Ако си изискваш фиш, длъжен е да ти даде. Ако не искаш, не дават, понеже са едни листи, принтвани по купища, които се хвърлят обикновено.
Но, както ми описваш, не нарушава закона. Разбрали сте се за някаква сума, ти си я получаваш. Не е некоректен и към теб дори, понеже такива са ви уговорките.

Бруто заплатата е след всички начисления, вкл. и за прослужено време, застраховки, ваучери и подобни.

# 123
Признавам не разбрах всички обяснения, но имам следния въпрос. Да не би класа прослужено време да се покрива от това годишно увеличение, което така или иначе си имала? Защото при мен последно беше точно така. Коментирали сме с колеги, че е малко подвеждащо, защото сме очаквали да е отделно, но от гледна точка на работодателя те са изпълнили законовото изискване.

# 124
Признавам не разбрах всички обяснения, но имам следния въпрос. Да не би класа прослужено време да се покрива от това годишно увеличение, което така или иначе си имала? Защото при мен последно беше точно така. Коментирали сме с колеги, че е малко подвеждащо, защото сме очаквали да е отделно, но от гледна точка на работодателя те са изпълнили законовото изискване.
Възможно и това да е, но ако в така защо изведнъж от преди 2 месеца решават, че ще го изплащат към нетната заплата и моята от тогава е с 250 лв повече, като отговора е, че това е за трудовия ми стаж във фирмата до момента. А все още не съм получила новото годишно увеличение за 2025г. Има и връзка с това, че преди само аз си търсих и питах колко ми се плаща за стажа натрупан при тях, а последната година станахме 6 човека които питаха. Има някаква уловка, но не мога да я хвана 😊

# 125
  • Melmak
Фиш може да ти праща и по мейла.
Като цяло си в правото да си искаш фиша и моят съвет е да си го искаш.

Стаж от предишни работодатели се признава (за клас) ако е сходна работата. Представи си ако сега съм чистачка, а утре се преквалифицирам за чиновник. Двете не са релевантни и няма как да се води клас за предишната позиция.

В доста случаи са ми искали длъжностната характеристика, за да видят дали съм работила на сходна позиция и дали да ми начислят клас. Бях бизнес анализатор, а това е толкова различно във всяка фирма, че може да няма нищо общо даже.

Според мен не е честно да ти начисляват клас по този начин, който описваш. Соул го обясни, тя разбира тези неща. Не знам дали авторката на питането го схвана, просто за мен това е опит на работодателя да те прецака на дребно.

Ако сте се разбрали за 1000 лв нето (примерно) е много тъпо да ти дава 900 заплата и 100 клас. Всички допълнителни неща трябва да са отгоре, а не да се включат в нетото. Примерно ние имаме пари за транспорт. Те са фиксирана сума и не са срещу фактура. Просто всички получаваме Х пари на месец във фирмата. Щеше да е много тъпо ако си договоря 1000 лв заплата примерно и във фиша видя, че са ми сметнали 900 лв заплата, 50 лв клас и 50 лв транспорт.

Сметките ми са базови и прости, защото опитвам да се изразя максимално разбираемо.

# 126
Ако сте се разбрали за 1000 лв нето (примерно) е много тъпо да ти дава 900 заплата и 100 клас. Всички допълнителни неща трябва да са отгоре, а не да се включат в нетото. Примерно ние имаме пари за транспорт. Те са фиксирана сума и не са срещу фактура. Просто всички получаваме Х пари на месец във фирмата. Щеше да е много тъпо ако си договоря 1000 лв заплата примерно и във фиша видя, че са ми сметнали 900 лв заплата, 50 лв клас и 50 лв транспорт.
Сметките ми са базови и прости, защото опитвам да се изразя максимално разбираемо.
Благодаря на всички за отговорите да точно така е, съгласна съм с всичко написано. На една и съща длъжност съм в една и съща фирма последните 10 години поне за тях имам надежда, че мога нещо да направя, за да получа “обезщетение”. Не ми допада пак да се чувството прецакана 😁 ще се обърна към адвокат, ако имате препоръка за такъв с трудово право ще е чудесно.

# 127
  • Melmak
А опита ли да говориш с началството?

Ако при започване са решили класът да ти го сложат в част от нетото, то след това нали се трупа нов клас? За 10 години при 0.6%,ако сте на най-ниския си е някаква цифра. Защо не ти го добавят вече и да започнат да го плащат?

Или са го включвали като част от някакви годишни увеличения?

Помисли си дали да тръгваш на нож. Като цяло мислиш ли да продължаваш да работиш там, работата харесва ли ти? Доволна ли си? За да работиш там 10 години, сигурно не е толкова зле. Помисли дали си струва да се заяждаш или можеш да преглътнеш. Аз съм човека, който много мрази подобни измекярщини, наистина не понасям лъжи на дребно. Но ако оставаш в тази фирма можеш сама да си навредиш.

# 128
Аз го разбирам, че жената ще напуска и иска да 'и се изплати дължимото от преходни години, но за мен е изгубена кауза, най-вероятно са си вързали гащите. Все пак, адвокат ще може да даде най-точно мнение.

# 129
В моя договор е упомената основна заплата, финансовите ми стъпки и допълнителните ми споразумения също са изчислявани на база основна заплата, клас прослужено време е отделно. Не е ли стандартно така?

# 130
В България се договаря нетна заплата. Основна заплата и бруто заплата са две различни неща. Имахме случай на лице с ТЕЛК , което си договори нето заплата и неочаквано  брутото му беше изчислено спрямо това, в смисъл че ДОД, който се ползва като облекчение от такива лица не се ползваше реално. В общи линии ако се изпуснат подробностите при договаряне при сключване на договор, негатива си е за вас.

# 131
Доколкото разбирам, получаваш сумата, която е записана в договора ти. Ако е така, то уловката е, че работодателят не те осигурява на реална заплата.

# 132
Не виждам на каква база имаш право да искаш обезщетение. Това, че си работила 10 години някъде не е кой знае какъв подвиг, нито е регламентирано да се изплаща на някаква кръгла годишнина бонус / обезщетение...

# 133
На жената 'и е кофти, че е нямала прослужено време през годините, което е напълно нормално. За съжаление, трябвало е по-рано да се вземат мерки, сега вече е късно.

# 134
На една и съща длъжност съм в една и съща фирма последните 10 години поне за тях имам надежда, че мога нещо да направя, за да получа “обезщетение”. Не ми допада пак да се чувството прецакана 😁 ще се обърна към адвокат, ако имате препоръка за такъв с трудово право ще е чудесно.
Щом ти е дал фишовете за последните няколко години, то отиди с тях в Инспекцията по труда и се консултирай с тях дали има нарушение. Консултацията е безплатна и ако има нарушение те могат да заведат дело от твое име отново безплатно. Ако си наемеш твой адвокат и той е добър, вероятно по-бързо ще се развият нещата, но ще струва скъпо.

Основна, брутна и нетна заплата са 3 различни понятия, но изглежда, че не са ти ясни и ги бъркаш, както и много хора тук.
В договора се записва основната заплата и тя се променя единствено с писмено съгласие на двете страни. Към нея се добавят всички придобивки, включително класа за прослужено време и така се получава брутната заплата.
Тоест това, да ти променят основната заплата едностранно за да компенсират класа, не е законно. Това което масово се прави е при започване или при повишение да се изчисли основната заплата така, че да се получи след всички добавки и удръжки точно исканата нетна сума. Един вид се нулира стажа, но после пак почва да се трупа. Това може да са го правили при годишните индексации и затова легално да не са плащали за натрупан стаж, но само ако общата сума която получаваш е растяла.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 16:04 от bboiko

Общи условия

Активация на акаунт