Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 689
  • 779
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Една друга гледна точка: а ако си чула това, което ти се е искало да чуеш? Simple Smile И на мен ми се е случвало често, особено когато искам нещо силно.

Не защитавам мениджъра, никак даже. НО е напълно възможно той да е имал предвид, че ще се обади за уточняване на бюджета веднага, а не на теб, то тогава никой не те е подвел. Разбира се, не съм била там, че да знам.

В корпоративна среда - типично време за финализиране на процес е около 2 седмици. От мен, като назначаващ мениджър, се иска обратна връзка до 2 раб. дни, включително уточнен бюджет за позицията. Разбира се, навсякъде е различно, но ... над мен има още един още един мениджър, има човешки ресурси. Един ден е безумно кратко време за искане на обратна връзка, защото мениджърите също са хора и имат нужда понякога да помислят. Или впоследствие - светват червени лампички за нещо. Нищо не е загубено, но не им давайте зор, изчакайте търпеливо. Ако не се обадят до 10-ина дни - явно просто не са ви харесали.

Изобщо не е задължително да са ви харесали, а просто да са се държали уважително и силно насърчаващо. И не, това не е никак нечестно спрамо кандидата, защото по време на интервю доста често се провокират кандидатите в различни аспекти. Пак казвам - всичко това са чисти спекулации, не съм била там и просто философствам.

# 106
Според мен най-несериозното е, че не сте обсъждали финансовата страна преди или повреме на първото интервю. Това е нещо в което, ако имате големи разминавания, няма смисъл да се продължава въобще процеса.

Иначе това да обещаят някакъв срок за отговор и да не го спазят се случва постоянно. И да, несериозно е, особено когато идва от човек на висока позиция, но не си заслужава да се хабят нерви за това.

# 107
  • София
Това, че ще се обади да уточни финансовата част, не ми звучи като обратна връзка дали ще те назначат. Може да чака потвърждение на бюджета от мениджъра над него например. 

# 108
  • Melmak
Аз не успях да разбера защо не сте говорили за пари.

Това е стандартен въпрос и дори интервюто да не е минало блестящо, винаги го задават.

За мен е странно мениджър да се отпусне да каже, че ще говори за финансите после, щял да се обади.

На твое място не бих направила нищо друго, освен да изчакам. Това е. Просто няма смисъл да ръчкаш.

Имай предвид, че слънчезара е права, това, че не са те отрязали грубо, не значи, че са те харесали достатъчно.

Надявам се нещата да се развият добре за теб и да си доволна от крайния резултат.

# 109
Обадиха ми се.

Собственикът на фирмата се е спрял на друг кандидат.

# 110
  • Fairbanks, Alaska
Когато преди бях в ТА е имало мениджъри, които така са изпускали такива "емоционални" изречения, което е некоректно, защото имаме процес. Некоректно е спрямо самия кандидат, но и другите, които имат интерес към позицията и са преминали на това ниво.

Като кандидат на интервюта никога не сме дискутирали каква ще е тяхната оферта, винаги съм казвала това, което търся. След това получавах официална оферта с разбивки и подробности, която да разгледам.
Какво е ТА?

# 111
  • Melmak
Talent acquisition?

# 112
  • София
Съжалявам, но аз не мисля, че да водиш интервюто е топ представяне. Да бомбардираш с въпроси е досадно и нетактично. Говоря от личен опит с интервюта, на които съм участвала. Никому не се харесаха такива кандидати. На мен - съвсем.

# 113
Съжалявам, но аз не мисля, че да водиш интервюто е топ представяне. Да бомбардираш с въпроси е досадно и нетактично. Говоря от личен опит с интервюта, на които съм участвала. Никому не се харесаха такива кандидати. На мен - съвсем.

А какво според вас е правилното поведение.

По този начин смятам, че показвам опит, желание и мотивация за работа.

Имам въпрос. Смятате ли, че частни фирми публикуват фиктивни обяви за работа като имат вече избран кандидат?

# 114

А какво според вас е правилното поведение.

По този начин смятам, че показвам опит, желание и мотивация за работа.

Имам въпрос. Смятате ли, че частни фирми публикуват фиктивни обяви за работа като имат вече избран кандидат?
Показваш, че с теб трудно ще излязат на глава.
Публикуват всичко, което им трябва като позиции сега или по-късно. Може да си висят и да събират СВта само, а ако нещо много интересно излезе, да поканят на интервю и да отворят позицията спрямо кандидата. Не точно фиктивна обява, но не и на всяка цена назначаване.
+ Може и така - Имахме случай преди месец, дойде кандидатка със супер опит, интервю, въпроси всичко топ... Трябваше ни спешно такава позиция и я одобрихме. Започна дамата.. и на другия ден каза, че не е нейното и поиска да я освободим. Офисът не й харесал, колегите били много дръпнати, шумно й било от производството... Ей такива... И замина. И пак пуснахме обява.

# 115
Ще съм благодарна ако в тази тема намеря насока. Става въпрос за обезщетение при напускане във връзка с не плащане на суми за трудов стаж във фирмата повече от 10 години и не предоставяне на фишове всеки месец от работодателя. Какво мога да направя?

# 116
Какво е това обезщетение, по кой член те освобождават?
Да не бъркаш с обезщетение при пенсиониране? (тия 10г при просто напускане на работа не са релевантни)

# 117
Доколкото разбирам, не са ти давани фишове и не ти е начисляван клас прослужено време. Нищо не можеш да направиш. Първото е трябвало да си искаш, второто - има вратичка за неначисляване. Но пък щом си работила 10 г. там, явно ти е било ок.

# 118
Аз искам да напусна по собствено желание, точно защото разбрах че не ми е плащано дължимото. В крайна сметка работодателя склони да дава фишове и ги изпрати за две години назад, където ясно се вижда, че стажа е изчислен, но сумата по него вместо да ми се изплаща към нетната заплата е приспадан от брутната. Пример заплата по договор 1000лв Бруто. Стаж 10 години във фирмата, във фиша пише бруто заплата 1000лв стаж 10 годни сума 100лв  за прослужено време и под тях основна заплата 900лв (1000-100) и сума за плащане примерно след удръжки колкото е въз основа на 900лв. Не трябва ли прослуженото време да се плаща към нетната заплата не да се приспада от брутната? Уточнявам работодателя сега е решил, че ще плаща прослуженото време от 2 месеца насам, както е редно и заплатата ми скочи с 250лв???

# 119
Както сте се разбрали е. Ако сте се договорили да получаваш 1000 лв нето, ти си получаваш толкова. Как точно се формира, не е от значение. Не си ощетена в такъв случай. Начислява се върху основната заплата. Фишове не всеки иска и само се печатат едни хартии, затова не всички ги дават или само ги пращат по мейла, но като цяло не е нещо нечувано да не ти дадат фиш, ако не си поискаш.
Ако само това е причина да напускаш, помисли си пак....Освен ако не си в голям град или супер търсен специалист.

Общи условия

Активация на акаунт