Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 866
  • 779
  •   1
Отговори
# 660
И аз съм питала като теб. Ако някой ме попита, също бих му дала информация. Не се притеснявай, мисля, че интервюиращата наистина е харесала, че си била активна. Иначе щеше да го премълчи.

# 661
  • София
Не бих взимала като чиста монета мнение на непознат, който не е напуснал компанията. Вече и на познат не бих. Бях питала близка колежка от университета и ми наговори много хубави неща, които изобщо не са така. После се засякохме е столовата и вика "ох, добре, че съм бременна и се махам". Grinning Не очаквайте някой да си сложи таралеж в гащите.

Аз съм отказвала на двама човека да ги рифърна, въпреки че бонусите са много добри. Вярвам, че съм им направила услуга.

# 662
Значи, започваш да разпитваш някого, който дори не знаеш каква роля има в дадена фирма, и това не е проблем, но в един пост поне 5 пъти написа,  че HR-ката е споменала, че знае, че си питала. Даже й се е наложило да се извинява, че те е накарала да се чувстваш неудобно. В духа на Вайръл стихове за секс и драма ще кажа, че на мен ми избива на психопатия, приятели, па за Вас не знам.

Никога не бих дала информация на непознат, който ме контактува. Първо, защото всичко е много индивидуално. Новите попълнения в нашата фирма много се оплакват, но на мен и всички други с по 5-10 години си ни е добре.
Второ, не в ясно и дали това не е проверка точно към мен и моето мнение.
Въобще, въпрос на светоусещане е.

# 663
Никога не бих питала непознат за работната обстановка.

Първо, че ако е настоящ служител със сигурност ще премълчи евентуален проблем и второ, че може да сподели на ЧР или мениджър, което според мен не е ОК.

В Интернет има достатъчно информация от настоящи и бивши служители за голяма част от компаниите.

# 664
E, не си била в разговора, за да усетиш тона, с който беше адресирано защо съм питала. Не беше добронамерен, нито впечатлен, поне аз така го усетих. Не знаеш аз как съм реагирала. Факт е, че в крайна сметка ми се каза, че ме харесва и би искала да продължим процеса, ако помисля за минусите (примерно,липсва Х, дали бих направила компромис с Х).
И знам на каква позиция е човекът, когото питах. Защото е на същата като тази, в която са 80% от служителите в настоящата компания, в която работя,и този човек е работил пак на същата позиция в "моята компания" не отдавна.  Направо се изумявам на свободните съчинения в този сайт, честно. Не, че не съм благодарна за мнения,ама то винаги е на нож, винаги с най-лошото наум за питащия, че е психопат,че е еди-какъв-си, че дори не знае кого пита и как да попита,и с презумпцията,че не е разучил преди това компанията като основни цели, бизнес и тн. И винаги да се вмени срам колко е тъп и постъпва тъпо и тн.

Не ти ли хрумва,че такова поведение може да е отчаяние, krasimilo, а не "психопатия"? На интервютата, за съжаление, се лъже. На последното това се случи, бяха описани по един начин нещата, оказаха се други. Как се очаква да получа достоверна информация точно от рекрутъра.. огромна част не казват истината, само за да запълнят позиция,но може и моят опит да е такъв просто.

Няма инфо в bgrabotodatel/glassdoor за съжаление. Фирмата е малко start up, на хартия изглежда топ,ще видим дали ще рискувам. Присъствието в медиите е добро иначе. Просто наистина не искам да попадам отново в змиярник. Или и тук трябва да се калибрирам, да "свиквам", така е.

# 665
Поставих се на мястото на Г. и ми дожаля. Не стига, че му навлизат в личното пространство, ами и ейчарът е впечатлен от нахалството и организира интервю, т.е. има реален шанс да станат колеги с този, който му навлиза в личното пространство.

# 666
Инвазивно, атака, директно...
Това са само част от думите ти на увода, че те е поканила, защото е разбрала от служител, че си проявила интерес.

# 667
Valerie, сега препрочитам и ми хрумна, че след като сте се свързали двамата в Линктин, hr може да е отчела това и да е попитала дали се познавате, за да събере информация за теб, и той тогава да е казал. Не ми се струва чак такава драма.

# 668
Нарциса, ами то и на мен това ми дойде наум, като flag. Но реално човекът е отишъл при ЧР да обясни,че applicant се е свързал с него. Слава богу,не са отишли те при него, защото ето това вече е доста кофти. Има вариант, разбира се, да са му казали как да отговори.

Cafe, просто събирам мнения, ама за съжаление в повечето случаи коментиращите просто се опитват да те обидят.

И за да е по темата, аз казвам, ако някой ме попита, за фирмите, в които съм работила. Наскоро някакво момче ми пита по сходен казус. Иска да работи позиция като моята (никога досега не го е правил). Не го познавам въобще. Засипа ме с въпроси, дори иска презентация по мейла да ми праща да дам мнение, искаше и да плати за насоки, което отказах. Ами, противно на настроенията, не го помислих за психопат, а се опитах да помогна. Но явно трябваше да го мисля за психопат и как ми навлиза в сериозното лично пространство наречено LinkedIn.

# 669
  • Сф
Някакъв непознат не само ще ми навлиза в пространството, ами и презентация ще иска да му преглеждам JoyJoyJoy

Никой не иска да те обиди, Валери, но спрямо първоначалната ситуация, която описа, ти отговориха. В последствие уточни, че този не ти баш непознат, ами ти е бил колега.
Да, аз съм се свързвала с далечен колега, който напусна и отиде в друга фирма. В старата фирма само по физиономия се знаехме, не сме си говорили. Но ми даде информация за новата, въпреки че ми направиха предложение, не приех. Но това не го смятам за непознат, а за бивш колега, който знае и двете фирми.

Мисля, че доста навътре приемаш мненията тук, които не са в синхрон с твоите разбирания.

# 670
Valerie_, реагираш параноично и на коментарите ни тук. Ти ни пита дали сме се свързвали с непознат, а не с бивш колега, с когото все пак сме и имали допирни точки. Изкарахме мнение - кой по-деликатно, кой - не толкова, но това, че не ти харесват, не означава, че целта е да те обидят.
Ще направя и вметка, че LinkedIn не е лично пространство, а платформа с лична и професионална информация, споделена публично съвсем доброволно.
Всъщност причината за поста ми е, че ми хрумна още една прилична непознатият-познат колега да е споделил с HR-ката - да иска да си вземе бонуса за препоръчан колега или просто, имайки вътрешна информация, че е се назначават ново служители, е споделил, че негова позната проявява интерес.
Обикновено най-простата версия е най-правдоподобна.

# 671
Valerie, аз те подкрепям изцяло. И мен са ме питали и аз гледам да намеря информация чрез близки и далечни познати. Наскоро колега от друг отдел, когото не познавам, ме пита в чата за нашия отдел, защото имаше вътрешна обява. Разясних му и впоследствие го взеха. Друг колега от друга фирма, с който дори не сме били в един отдел и не сме комуникирали от 4г, наскоро се включи точно в Линкдин, за да ме пита за сегашната ми фирма. Разказах му и в крайна сметка прецени, че не го устройва. Много За съм човек да си ползва връзките, които има. Успех, ако искаш да станат нещата там.

# 672
  • София
Такааа, значи ако някой, когото не познавам ме контактне, за да събира информация за фирмата, в която работя, ще отговоря укончиво, политически коректно и без да вземам страна. Не знам кой стои отсреща, нито какво този непознат определя като важно в работна обстановка. Може пък да сме съвсем различни.
Ако познат/ бивш колега ме търси - по телефон ще споделя, онова, което преценя, че не е вътрешна информация и е политически коректно.
Ако много близък приятел/много блисък родннина иска помощ - ще му направя и сиви-то, а даже и бих го препоръчала.
Разбира се, че човек трябва да си ползва връзките и контактите. И не, това не е широбаджанащина, а е начин човек да си набави информация и да се ориентира по-добре.

Валери, все пак, от позицията на назначаващ мениджър, ти препоръчвам много да внимаваш с този подход. Хората са различни и някои не приемат това като проактивност, а като нежно влизане в стил булдозер. Независимо какво си казала и написала. Казвам това не, защото искам да те обидя, а защото понякога наглед невинни неща изглеждат по друг начин в очите на друг човек.  И да, ако те препоръчва познат, в което апропо няма нищо лошо, то нека да знае нещо за теб, да е наясно за какво се бориш и да може да посочи силните ти страни при запитване. Защото, от друга страна, ЧР също са хора, през рекрутърски профил могат да видят много контакти и проактивно, във фазата на сорсинг по обявата, да изискат обратна връзка.

Друго нещо - казваш, че си се опарила и са те подвели на интервюто. Бих те посъветвала да си зададеш ясно въпросите на евентуално интервю и да изискаш отговори. Можеш и да завоалираш скрити неща във въпросите си по точки, които са важно за теб.

Например, ако те интересува как би се развивала кариерно и като заплащане, съм сигурна, че въпросът може да се формулира поне по 10 различни начина и да добиеш представа, без да питаш директно. Мен са ме питали на интервю дали позицията е новоотворена или е за запълване, поради напуснал човек. Ясно е, че се проверява има или няма текучество във фирмата. Питали са ме да опиша времева рамка на кариерен план. Дори са ме питали в колко звездни хотели настаняваме при бизнес пътуване. Свят широк, хора разни. Simple Smile

# 673
Това са добри съвети, но не работят ако срещу себе си имаш откровени и обиграни мошеници - личен опит. 🙂

# 674
  • София
Ех, все ви се чудя като кажете, питайте на интервюто. Ама ще питам, отговор ще получа, но кой може да каже, че е верен, грешен, истински, лъжлив. Точно никой.

Общи условия

Активация на акаунт