Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 875
  • 779
  •   1
Отговори
# 645
И какво се разбира под предизвикателство?

# 646
Предизвикателството макар и клише, за себе си бих казала, че нявсякъде където съм почвала работа е доста различно и научавам нови неща, но отстрани за някои е просто скучно счетоводство и работа в поредното ЕООД. И честно казано опитът в една фирма, не ми е помагал за работата в друга, когато сферата на дейност е коренно различна, но се обогатявам с много нови умения, които ми помагат ако реша да сменям работата, да покривам всички изисквания в обявата.

# 647
Е, чак пък предизвикателство? На това, което описваш, му се казва опит.

# 648
Да, казва се да трупаш опит. Но да започнеш ново нещо, което не си правил досега, за по-неопитните си е предизвикателство.

# 649
При кандидатсване през Джобс какво означава, че "Компанията използва опцията за получаване на кандидатури по имейл. Кандидатурата е автоматично препратена на избран от компанията имейл на х дата х час. Копие на кандидатурата е налично и в акаунта на компанията"?
Сиви-то го преглеждат и някъде другаде ли включително и това увеличава или намалява възможността да се обадят за интервю?

# 650
Няма точно общо с шанса да се обадят. Просто като е препратена по мейла, не знаеш дали е прегледана и кога.

# 651
Благодаря много. Това не го знаех и само проверявам дали е прегледана или не.

# 652
Свързвали ли сте се със служители, които не познавате, по отношение на фирма, която ви е интересна и искате да кандидатстватвате?

Аз го направих и днес бях на интервю с hr-a, който с това започна срещата. Че бил разбрал, че съм питала настоящ служител за работата и фирмата и това било "много интересен подход". Това вметване ме напрегна честно казано и го почувствах като атака. ЧР-ката ми се извини и каза, че всъщност ме поздравявала за иновативния подход и нямала за цел да ме обиди.

На края на интервюто ми обясни,че би искала да продължи с мен, но аз да реша искам ли да продължа с фирмата и да ѝ кажа до края на другата седмица. Явно все пак ме е харесала, но вие какво мислите за всичко това? На мен ми се стори много инвазивно. Разбирам, че човекът, който съм питала, е изпитал нужда да каже,но не разбирам защо ЧР-а не замълча. Стори ми се твърде директно. Събудиха ми се подозрения дали не е било и казано на човека който питах какво да ми отговори, например. Много странна ситуация, за първи път ми се случва

# 653
Не виждам проблем, даже напротив - това показва, че си проактивна и търсиш нестандартни начини, вместо просто да чакаш.

# 654
Аз също не виждам нещо нередно.
Някой с опит с PPD да питам нещо на лично?

# 655
  • София
Питай, ако мога да помогна, но не е личен.

# 656
  • Сф
За мен е инвазивно, ако някой непознат се свърже с мен и ме таргетира за вътрешна инофрмация. И аз бих споделила с екипа, включително ЧР, ако го познавам.
Не знам защо се изненадваш, че го е споменала на интервюто, ти си била директна да питаш, защо и те да не са, за да го споменат?

# 657
Познатият е длъжен да съобщи именно, защото сте познати и за да не бъде обвинен в пристрастие. Той също така не бива да участва в решението за назначаване. Съвсем нормално, да крие е некоректно.

# 658
  • Сф
Ама тя е питала НЕпознат, а не познат.

Компаниите са много чувствителни на подозрителни външни запитвания по всякакви такива поводи. Че може дори и опит за фишинг и социален енжеренинг да де окаже. Много ясно, че служителят ще съобщи за него.

# 659
Аз не бих съобщила, ако ме питат, ама това е защото не си харесвам фирмата. 🤣и бих казала истината. Наскоро рефър-нах човек с Open to work в профила,но много ясно му обясних негативите. Рефър-нах и приятел,пак с много обстойно обясняване на негативите. Изобщо не бих скрила,ако в компанията има проблеми.

А какъв фишинг може да е - "Здр Г, благодаря че прие поканата. Виждам че сега работиш във фирма Х (представлява интерес за мен) и си работил във фирма Y (в момента аз работя там и не ми харесва). Ако е удобно би ли споделил впечатления,как е работната обстановка, би ли сравнил Х и Y. Кандидатствах за позиция Х и дано се харесаме.

Отговори доста бавно,но все пак отговори,че е яка фирма и дотам. Пожела успех на интервюто и че отделът не е зле.
Просто не разбирам защо е казал на ЧР, но хората са различни. Съобщението ми беше буквално описаното,но без скобите.

А защо питам, ами аз се опарих от много неприятна компания. Бих споделила повече,но ако/когато я напусна, за да ви предпазя и вас. И вече не кандидатствам на сляпо. Ако нямам познати си питам непознати или бивши служители.

Благодаря за мненията.

Общи условия

Активация на акаунт