Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 876
  • 779
  •   1
Отговори
# 630
Искат предатавителната мадама, защото вдига имиджа на фирмата, обаче не искат да платят за представителен вид. Близко е до акъла, че ако някой друг ти плаща процедурите за стотици левове месечно, няма да ти е особено съществено да почнеш при чичо Скрудж.

И за какво им е тази "представителна мадама"? Освен някой от шефовете да й е хвърлил око, не виждам за какво друго, че чак да й отпускат пари за процедури.

# 631
Не съм видяла да иска пари точно за процедури. Поискала е повече пари от предвидения бюджет. Не знаем разговора в детайли - може шефът да е решил да я мачка откъде-накъде иска толкова пари и тя да му е отвърнала подобаващо. Може тя да е видяла нещо отблъскващо във фирмата и да е решила да се бъзика. Може и нещо друго. Може и наистина да е такава нахална несъобразителна кифла Simple Smile Но се съмнявам да е точно това.
Преди 2 седмици ходих на интервю и просто ми се набиха в очите израсналите корени, раздърпаната тениска и маратонките. Не може да ходиш в такъв вид и да очакваш да приемат и теб, и фирмата, която представляваш, насериозно.

# 632
Съгласна съм с Нарциса за мадамата. Кой какво разказал, кой какво разбрал, все различни неща.
По отношение на външния вид, приятно е на интервю да те посрещне възпитан и добре изглеждаш интервюиращ, но на колко от вас преките началници и шефове са с изряден външен вид и поведение? Не бих взела генерално заключение за фирмата отраз, само на база това.

# 633
Само поръчкови костюми, лачени прически и поведение на потомствена дукеса Grinning
И аз ходя изключително с маратонки и нямам никакво строго бизнес облекло. Гледам да не залитам в твърде свободен вид, все пак в офис работя, не в склад.

# 634
Ние имаме по-големи разходи, но и значителни разлики в заплащането за една и съща или сходна позиция, на която е назначен мъж. Не казвам, че навсякъде е така, но в моята фирма е, мои приятелки също го споделят.
Не мисля и че жените трябва да имаме по-високи заплати по дифолт заради процедури.
На предишното ми работно място - голяма международна компания - челно се сблъсках с разликата в заплатата на мъж и на жена за една и съща позиция. Заех позицията на мой колега, като си запазих частично задълженията и от предишната позиция. Вдигнаха ми малко заплатата, но нищо съществено като сума. На по-късен етап разбрах, че колегата на същата тази позиция е получавал х1.5 на това, което ми плащаха на мен. А обективно имах и по-високи резултати от него. Впоследствие, станах и people manager. Заплатата ми скочи с невероятните 100лв, като ми обясниха, че допълнително ще я вдигнат в началото на новия бюджетен период след още няколко месеца. Това не стана и съответно се разделихме в първия възможен момент. Когато казах, че напускам, първо генералният мениджър в прав текст ми каза да не съм го ядосвала, защото си имал достатъчно проблеми. А после и ЧР ми каза, че много трудно ще си намеря работа в друга толкова добра компания.

# 635
  • София
Хвана ме скомина, докато ви чета. Така да ненавиждам счетоводството.  Bowtie

Има много статистики, че мъжете кандидатстват за позиция, ако отговарят на 60% от изискванията. Процентът за жените е 90%. Както и минималния процент от жени, които преговарят допълнително за заплата по географските ширини, където е разпространено.
Голям праз, че си е поискало момичето. Просто не го е облякло в хубави думи.

# 636
По повод въпросите на интервюта към жените, дали са на издръжка или не, се сетих, че преди време на интервю във фирмата беше дошла млада жена около 25-30 годишна. По преразказ от шефа, същата била посочила заплата над бюджета за позицията, като доводите й били, че живее сама на квартира, никой не я издържа, ежемесечно има разходи за козметик, фризьор, маникюр и други процедури за добра визия и подръжка. Момичето било с нужното образование и било умно, по думи на шефа. Преди да се изцепи с тези доводи. Аз пък наум й направих евала, защото  никога не бих го казала, но реално си е самата истина. Коя жена не би искала да изглежда добре? Но това струва пари. Ние имаме по-големи разходи, но и значителни разлики в заплащането за една и съща или сходна позиция, на която е назначен мъж. Не казвам, че навсякъде е така, но в моята фирма е, мои приятелки също го споделят.
Не мисля и че жените трябва да имаме по-високи заплати по дифолт заради процедури. Давам само гледна точка и пример за това, как по интервюта може да има култови реплики и от двете страни, без провокация.

Всички ходим на работа защото ни трябват пари за нещо, малко хора биха работили на пълен работен ден всеки ден ако нямат нужда от (повече) пари. По-добре такъв искрен отговор отколкото някоя заучена фраза тип "работя защото супер много ми се работи".

# 637
То е ясно, че всеки работи за пари и условия. Обаче на всяко интервю се очаква да се чуят думи като "нови предизвикателства", "интересна област за развитие" и т.н. клишета.
Не вярвам някой тук да е бил изключително искрен на интервю и да е получил работата. В момента, в който кажеш "абе, честно казано, все ми е тая къде ще работя, искам само прилична заплата, добро работно време и спокойна обстановка", може да си сигурен, че няма да ти се обадят повече.

# 638
Плюс това, дори да кажеш нещо в тази посока, да приравняваш всичките си нужди и желание до поддържане на външен вид не говори за голяма перспективност.

# 639
Новите предизвикателства и интересната област за развитие днес вървят и с добро заплащане. В този дух, всъщност не на всички им е все тая къде ще работят и наистина търсят предизвикателства и области със съответното заплащане.
Освен външния вид, има един куп други признаци на стандарт, който се постига с пари. Ако беше казала, че иска да иде в Корея, а не да посещава колорист на 3 седмици, дали щеше да е по-приемливо?

# 640
Дори и да е неискрено (а за някой може това да са целите), важно е и умението да се изказва мисъл, а не да се разговаря на ниво комуникация с приятелки за гримчета  и процедури.

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 17:19 от Tsugumi_

# 641
Всяко споменаване на лични нужди е крайно непрофесионално. Работодателят не го интересува дали имаш разходи за наем, маникюрист или самолетни билети. На него му трябва служител, който да му носи добавена стойност, по-висока от заплатата за него. Това е, чисто и просто бизнес. Двете страни са в противоположни роли, затова не винаги се срещат по средата.

А колкото до "предизвикателствата и интересната работа", в едни момент разбираш, че нещата са доста по-различни от представите ти. Колко пък предизвикателства може да има една средно ниво офисна работа?

Не е като да правиш изследвания за лечение на рак или ракети за НАСА.

# 642
  • София
Соул, ако позволиш - ще споделя наблюденията си сред по- младите. В диапазона 23-27/8. Колкото по- категоричен си и заявяваш финансовата страна като фактор (по подходящия начин, както уточнихме), толкова по- склонно са да ти дадат нещо. И въпросните младежи по този начин си комуникират стойността.

Имаше един период, в който не работех основно за пари. И в един момент, когато ми дължаха сума, един от мениджърите каза - доколктоо те познавам, не са ти чак толкова важни парите. След това друг случай за други 2 колеги - едната само за пари говори - забързаха се и ѝ изплатиха полагащото се много по- навременно.

От тогава си знам - говориш си за пари свободно. Като дойде заплата викаш - ох, слава Богу, че не закъсня. И не си носиш марковите джиджни прекалено често в офиса. Нищо, че пушиш по една кутия за 10 дни и не се друсаш и реално струват 1/3 от това, което други дават по кафенета и к**ви.

Колегата, когото махнаха, все повтаряше, че си харесва работата, че му е по- важна от заплатата и действително, беше се обвързал емоционално със самата работа.
Другите му брояха апартаментите. Като имаш 2 умрели баби и родители, ви е ясно, че имаш поне 2. А те, дошли от дълбоката провинция, бутат и слухтят, не били виждали КФС на живо.

# 643
Няма лошо. Ако си "доведен", се чувстваш една идея по-свободно да говориш за пари и права. Ако си "от джобса" - не съвсем.
Където и да съм работила, винаги го е имало това. И познай от кого се освобождават първо....

Примерът ми е, да не очаква някой, че ще направи кой знае каква кариера или ще постигне висота на заплащане с обикновена офис работа от джобса. Вероятността е по-малка от процент сигурно....(е, има я все пак) Хубавите позиции и заплати са заети отдавна или се предават "по наследство".

# 644
Човек с дългогодишен един и същ опит търсел предизвикателства в практически същата работа в поредното ЕООД Simple Smile Ако някой работодател се връзва на това, не се тълпят на опашка да работят там.

Общи условия

Активация на акаунт