Работа, CV-та, HR-и, съвети - 94

• 32 878
  • 779
  •   1
Отговори
# 615
Аз също бих изисквала на тест да ми пишат само номера на сметката. Националният сметкоплан може да не е задължителен, но досега не съм попадала на фирми, които да не ползват основните 3-цифрени кодове. Вече аналитично могат да ги разчекнат и до 10-цифрени. Не съм срещала сметка клиенти 410!?. С тия ERP системи вече няма счетоводители, а оператор въвеждане на данни.

# 616
Във фирмата, в която работя, е 410. При вас коя е?

Защо държиш на номерата? Не е ли важно същността на сметката?

# 617
Винаги съм работила с 411 сметка.
Като гледам една оборотна ведомост , изобщо не чета сметките, само числата.
Може да не съм права, ама някакси ми е критерий за ниво на счетоводни знания.
Имаше и един виц дето един слушал двама счетоводителя да си говорят и се чудел как си говорят само с числа, па се и разбират.

# 618
Да, но ето пример как различен шифър, зад него една и съща сметка. Или примерно сметка Каса - работила съм и с 500 и с 501. Няма значение кой е номерът, а какво стои зад него. Вече, като почнеш работа и видиш сметкоплана на фирмата, ще ти е ясно дали е 500 или 501.
Все тая де, за мен лично е супер тъпо да обясняваш на някой как не знае националния сметкоплан, който всъщност е препоръчителен. Ако се захващат за нещо такова, то наистина по-добре да не работи за тях съфорумката.

# 619
И на мен ми звучи като да са супер закърнели, не бих желала да работя на подобно място.

# 620
По повод въпросите на интервюта към жените, дали са на издръжка или не, се сетих, че преди време на интервю във фирмата беше дошла млада жена около 25-30 годишна. По преразказ от шефа, същата била посочила заплата над бюджета за позицията, като доводите й били, че живее сама на квартира, никой не я издържа, ежемесечно има разходи за козметик, фризьор, маникюр и други процедури за добра визия и подръжка. Момичето било с нужното образование и било умно, по думи на шефа. Преди да се изцепи с тези доводи. Аз пък наум й направих евала, защото  никога не бих го казала, но реално си е самата истина. Коя жена не би искала да изглежда добре? Но това струва пари. Ние имаме по-големи разходи, но и значителни разлики в заплащането за една и съща или сходна позиция, на която е назначен мъж. Не казвам, че навсякъде е така, но в моята фирма е, мои приятелки също го споделят.
Не мисля и че жените трябва да имаме по-високи заплати по дифолт заради процедури. Давам само гледна точка и пример за това, как по интервюта може да има култови реплики и от двете страни, без провокация.

# 621
Ако най-голямото достойнство дето могат да намерят на интервюто е да знае национален сметкоплан наизуст... леко ми е странно и на мен. Хем пак казвам че аз не съм работила това никога, а когато съм учила счетоводство той дори не мисля че беше същият сметкоплан, те минаха 25 години. И пак не ми се вижда нормално.

АфРоДиЗиаЧкА, това наистина е култово Grinning

# 622
Ако най-голямото достойнство дето могат да намерят на интервюто е да знае национален сметкоплан наизуст... леко ми е странно и на мен.
Преди 4 год работих в голяма фирма, която ползваше счетоводен софтуер, в който се осчетоводяваше чрез ръчно контиране на сметки т.е набираш номера на сметката. И да можеше с имена на сметки, темпото е мега бавно. Нагледах се на некадърни колежки. Явно си е до поколение ли, до опит ли, до позиция ли, но не си представям да не се знае такова нещо. Как се преподава на днешно време в университетите?

# 623
Когато почнеш работа, ще си научиш шифрите. Преди това какво значение има сметкоплана на някоя друга фирма?    Нали всъщност трябва да знаеш същността на счетоводството?!?
Ама, щом ти е важно, препитвай кандидатите за номерата, няма лошо....

# 624
А има ли някой на когото да му трябва в работата целият сметкоплан, че наистина не съм работила в тази област а само на теория съм учила и то през миналия век?

# 625
Ние имаме по-големи разходи, но и значителни разлики в заплащането за една и съща или сходна позиция, на която е назначен мъж. Не казвам, че навсякъде е така, но в моята фирма е, мои приятелки също го споделят.
Това го твърдиш на база на каква информация? Имаш видимост над цялото счетоводство на фирмата за да правиш такива категорични твърдения за заплатите? И в добавка си одитирала личните финанси на всички мъже във фирмата (или е във вселената???) за да се изказваш категорично за разходите?

Учудващо много уж пълнолетни хора не успявате да различите личното от служебното. Няма никаква причина на която и да е фирма да ѝ пука колко ти е скъп фризьора, освен ако не са те назначили за фотомодел или подобно. Тогава ще си имаш бюджет за това, но в противен случай - не. Толкова ли е трудно за проумяване???

# 626
Учудващо много уж пълнолетни хора не успявате да различите личното от служебното. Няма никаква причина на която и да е фирма да ѝ пука колко ти е скъп фризьора, освен ако не са те назначили за фотомодел или подобно. Тогава ще си имаш бюджет за това, но в противен случай - не. Толкова ли е трудно за проумяване???

Напълно подкрепям.
Ами аз може да искам да ходя на Сейшелите всеки месец, трябва ли да си поискам съответната заплата.

Това изказване е било абсолютно непрофесионално и, дори и да съм харесала тази жена преди това, със сигурност няма да я назнача.

# 627
Когато почнеш работа, ще си научиш шифрите. Преди това какво значение има сметкоплана на някоя друга фирма?    Нали всъщност трябва да знаеш същността на счетоводството?!?
Ама, щом ти е важно, препитвай кандидатите за номерата, няма лошо....

Нещо не се разбираме. Сметкопланът поне в 95% от фирмите е един и същ до 3-тия знак. В случая 411 клиенти. Никой не те пита коя е сметката за Клиенти в страната и Клиенти в чужбина, които са производни, да кажем 4111 и 4112.  Това се пита в задачата. Следователно във всяка фирма ще търсиш коя е сметката за някой разход, но трябва да знаеш дали е 601, 602 и т.н  И да, при мен никой не би минал интервю, без да знае коя от двете сметки трябва да се ползва, когато осч фактура. За оперативен счетоводител е достатъчно раздели 4, 6 и 7.
По отношение на заплатите мъже - жени, не съм виждала разлики /като човек с достъп до ТРЗ/. Но при търговците определено има разлика, но не заради пола, а заради договарянето. Малка заплата, много бонуси и обратното.

# 628
Чакай сега. Или ти ми пишеш неясно или аз не те разбирам.

Винаги съм работила с 411 сметка.
Като гледам една оборотна ведомост , изобщо не чета сметките, само числата.
Може да не съм права, ама някакси ми е критерий за ниво на счетоводни знания.
Имаше и един виц дето един слушал двама счетоводителя да си говорят и се чудел как си говорят само с числа, па се и разбират.

Изведнъж стана да знаеш раздели 4, 6 и 7 какви са.

И оперативният трябва да знае доста повече тези раздели, обикновено се знаят и повечето сметки, просто не са еднакви във всички фирми, затова НЕ може да се изисква да се знае националния сметкоплан, а не е и нужно.

Както и да е, щом ти е важно, препитвай за това.

# 629
Наистина на повечето места им е удобен и се ползва старият сметкоплан, но той не е задължителен и затова не е навсякъде. Мен не ме учудва това, че кодовете са различни и на интервюто моите кодове са се видели странни. Учудва ме, че счетоводител все едно за първи път чува и си позволява да ми се кара. А на главен счетоводител такава некомпетентност съвсем не подхожда.

ежемесечно има разходи за козметик, фризьор, маникюр и други процедури за добра визия и подръжка
Тука проблемът е по-дълбок. Искат предатавителната мадама, защото вдига имиджа на фирмата, обаче не искат да платят за представителен вид. Близко е до акъла, че ако някой друг ти плаща процедурите за стотици левове месечно, няма да ти е особено съществено да почнеш при чичо Скрудж.

Общи условия

Активация на акаунт