"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 22 751
  • 647
  •   1
Отговори
# 615
"Радиатор на 5" до какво води - горещ радиатор или хладен? Ако е първото, вината е в изолацията, малкия брой ребра или неотопляващи се съседи. Ако е второто, още един глас за техника.

Равномерно топъл е, не чак горещ, но топъл.

# 616
"Радиатор на 5" до какво води - горещ радиатор или хладен? Ако е първото, вината е в изолацията, малкия брой ребра или неотопляващи се съседи. Ако е второто, още един глас за техника.

Равномерно топъл е, не чак горещ, но топъл.
Значи проблемът не е във Вашето жилище. Звънете, не ги жалете.

# 617
Така е, в абонатната е решението. Но все пак вън е топло, а абонатните също регулират температурата според външната такава и в топло време подават по-малко топлина.  Днес е +9 градуса, когато стане -9 тогава радиаторите парят по принцип.  Може нещата пак да опират до дограма и изолация. У нас например не сме пускали парно и си живеем така.

# 618
Бая горещи са си радиаторите вечер у нас.

# 619
Джуд, в сайта на Топлофикация, след като си направите регистрация и вкарате вашия абонатен номер (може и няколко, ако следите различни имоти), в "Мониторинг" можете да видите "Температура на отопление" в момента. Ако не отговаря на външната Т, има проблем, подайте сигнал. Ако отговаря, обезвъздушете системата - първо вашите радиатори, ако не помогне - трябва да се обезвъздуши за цялата сграда.

В момента трябва да е приблизително м/у 43 и 53 градуса.
Ако навън е по-топло (над 12 градуса), ще падне до 30 и няколко в Мониторинга, ако стане съвсем топло и до 20 градуса пада.
В големите студове скача над 60.

П.П. Там има данни и за температурата на водата.

# 620
Нещата не винаги опират до обезвъздушаване. Понякога се запушва една тръбичка, която е част от системата за подаване на информация в абонатната станция с каква температура е водата. Като я отпуши техникът и абонатната започва да работи адекватно.

# 621
Да, ако не помогне обезвъздушаването - сигнал Hands Plus1
При нас проблемът беше в сензора, който мери външната температура.

# 622
Да, ако не помогне обезвъздушаването - сигнал Hands Plus1
При нас проблемът беше в сензора, който мери външната температура.
Тя е казала, че целите радиатори са топли. Мисля, че обезвъздушаването вече не е актуално.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 16:03 от petiaivanov

# 623
Ако нейните са обезвъздушени, но в системата има въздух, е напълно възможно да се затоплят равномерно, но не достатъчно. Мъжът ми обезвъздушава в нашия вход. Редовно му звънят съседи с точно такъв проблем. Усеща се и по тръбите в банята, които са без топломер и под 12 градуса навън, винаги трябва да са топли. Слиза, обезвъздушава цялата система и топлото тръгва.
Но може и сензорът да е счупен. Ако отчита, че навън е по-топло, отколкото е, пак ще има такъв проблем като нейния. Най-лесно е да погледне в Мониторинга дали всичко е наред.

# 624
Здравейте! Малко различен въпрос, но от Август нямаме нищо за плащане към Топлофикация. Ние сме под наем и всеки месец изпращам данни от водомерите до хазяйката, която ги отчита. След изравнителната сметка, която така и не получихме, защото тя взима нещата от пощата.. не сме имали фактури 🤷🏻♀
Да кажа, че парно няма, махнато е и има само лира в банята.

Случвало ли ви се е толкова много време да нямате фактури, колко пък да сме надплатили 😀
Звънях в топлофикация, но казаха, че само титуляр може да получи информация, а хазяйката изобщо не искам да й обяснавам.

# 625
  • София
Да, случва се ако сте на годишно изравняване и сте надплатили. Или миналата година се е  ползвало  много повече вода или отопление от периода 2024/25 г. 
И е много грешно да си мълчишу да дращиш тук, а да не искаш да занимаваш наемодателката.
По всички въпроси за Топл. трябва да се обръщаш към нея - казали са ти от монополиста, че само на титуляра дават сведения. А тя ще проучи, попита и ще ви разкаже  кое - как, - колко.
Защо не искаш да и обясняваш? Малоумна ли е, или дементна? Ако не - обяснението ще е и в нейна полза.
При подебни случаи аз като наемодател се интересувам и обяснявам на квартирантите случая.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 22:04 от Aisha

# 626
Да, хазяйката трябва да провери и ви каже какъв е проблемът, ако има проблем. Тя също има интерес да сте изрядни. Но и вие да не сте деца от детската градина, да не можете сами да си проверите! Трябват ви само данните на партидата. Вие не искате да я сменяте, да ви връщат пари или крадете радиатори, искате информация какво дължите. Ваше право е. Ако сте надплатили миналата година (а най-вероятно е това), как така хазяйката няма да ви каже или по собствено усмотрение ще ви задържи парите! Може да искате да си ги вземете, с после да си плащате месец за месец.
Вие фактура от Топлофикация въобще ли не сте виждали? Така на голо доверие ли броите пари?
Намерете поне една стара фактура. Там ще видите всички данни, които са ви нужни, за да получите информация - име на титуляра, точен адрес, номер на инсталацията, абонатен номер. Обаждате се и без да се обяснявате, че сте наематели, питате какво се дължи по този абонатен номер. Или проверявате онлайн? Влизате в https://my.toplo.bg/login, правите си регистрация и си следите фактурите.
Айша, ти си коректен наемодател, не всички са такива. Никой хазяин няма право да крие информация от наемателя си.
В случая, или момичето не знае какво и как да пита, или хазайката и тя нищо не разбира и крие информацията от тях от страх да не я минат нещо.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 23:29 от птица

# 627
Чак пък да крие информация... надплатили са вероятно. Или са се къпали по-малко тази година спрямо миналата,или тази година някои съседи не са били с изрядни уреди/не са отворили на отчетника и съответно на тях им фактурират на макс,а на всички останали - по-малко.
Ако сте от повече от 2 години в това жилище,сравнете си общите кубици за годината и за предната.
Ако сте нови - преди може да са живели повече хора и заради това прогнозата да е била по-висока.

# 628
Точно си крие информация хазяйката. Щом и изравнителната сметка не е казала каква е.

# 629
И аз мисля, че е надплатена водата и хазяйката крие. Ако имаше да се доплаща веднага щеше да им даде документа да си видят и да знаят. Но от друга страна нали има последващи фактури, на тях пише при надплащане колко лв. остават. Странно ми е. Аз на моите наематели плащам битовите и им давам разписките. Имало е случай при празен апартамент аз да съм надплатила и да не съм си взела сумата. След това съм имала нови наематели, казвам им каква е ситуацията и те или ми дават тази разлика на куп /беше някъде около 170 лв./, или всеки месец сума както идва по фактурите.

Общи условия

Активация на акаунт