Поставяне на стент или не

• 2 153
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам следната дилема - в БГ ще съм още около месец, месец и половина. Миналата година декември бях в болница, след като докато спя получих сърцебиене, прескачане на сърцето, остра болка в гърдите, изпотяване, прималяване. Правиха ми коронарография, установиха 50% запушване на коронарна артерия, предложиха ми поставяне на стент, който аз отказах. От тогава съм имал няколко стенокардии/ стенокардни пристъпа, като цяло съм по-добре, след изписаните лекарства. В четвъртък постъпих в друга болница за изследвания и тестове, кардиограмите показват отклонения, правих стрес тест с велоергометър, който, според лекарите, показва наличие на исхемия. Лекарите настояваха отново за коронарография и поставяне на стент, предвид установената вече стеноза, като ме убеждават, че след поставянето на стент и следвайки предписаната лекарствена терапия, ще ми трябва около седмица за възстановяване, след което ще си върна нормалния начин на живот. Настояват, че за мен ще е по-опасно да се върна в чужбина без стент, отколкото със стент. Инфаркт не съм получавал, ехографът показва здраво и нормално работещо сърце. Търся мнението особено на хора с поставени стентове. Към края на септември - началото на октомври трябва да се завърна в чужбина, дали, според вас, при положение, че другата седмица ми поставят стент и всичко е наред, ще съм напълно възстановен, за да се върна към нормалното си ежедневие, което не включва кой знае каква физическа работа, или времето е прекалено малко? Също така се притеснявам да не ми се влоши състоянието по някакъв начин след стентирането. Винаги ще има съмнение в мен дали искат да ми поставят стент заради здравето ми, или за да източат НЗОК? Моля за вашето мнение!

# 1
При положение, че са ви правили куп изследвания и поне два пъти са ви казвали, че имате проблем със сърцето, вие питате все още дали да си сложите стент, защото нямате доверие?
Ами не си слагайте тогава, щом нямате доверие, изчакайте да получите масивен инфаркт, за да се убедите лично, че сърцето ви не е било в добро състояние.

# 2
Майка мим има, баща ми имаше, не е тежка интервенция, че да има някакво кой знае какво възстановяване. Ако мине добре после си живееш нормално. Е, с малката добавка, че трябва да пиеш антисъсирващи лекарства май цял живот. Не е страшно, но трябва да казваш, ако следват операции или имаш кървяща рана.

# 3
Прегледай се в чужбина също и оттам да вземеш мнение. Можеш ли да пътуваш?

# 4
Здравейте,
Добре е, както преди мен ви посъветваха, за още едно мнение и в чужбина. Така бихте изключили всякакво съмнение. Ако не можете да пътувате сега, има и телемедицина - биха могли по изследванията да ви дадат някаква насока.
Там, където живеете в чужбина, покрива ли здравната ви застраховка "диета и стил на живот"?

# 5
Аз се чувствам добре в момента. От няколко месеца не съм имал пристягане в гърдите, според мен няма да имам с пътуването проблеми. Става въпрос за Англия и имам право да ползвам услугите на NHS (тяхната здравна система), тъй като съм със статут. Проблемът там ще е, че работа понеделник-събота. Няма да е много ок след дълга ваканция да изляза пак отпуска или болничен. Това е и причината да искам в България да си оправя проблемите и да замина здрав.

# 6
Аз се чувствам добре в момента. От няколко месеца не съм имал пристягане в гърдите, според мен няма да имам с пътуването проблеми. Става въпрос за Англия и имам право да ползвам услугите на NHS (тяхната здравна система), тъй като съм със статут. Проблемът там ще е, че работа понеделник-събота. Няма да е много ок след дълга ваканция да изляза пак отпуска или болничен. Това е и причината да искам в България да си оправя проблемите и да замина здрав.

Ами то повечето хора се чувстват добре преди да ги сполети инфаркта. Даже не са разбрали, че имат проблеми.
Идея си нямам от кога сте в Англия и доколко познавате здравната система. Но там стенд няма да ви сложат скоро. Преминаването през системата за изследвания и прегледи ще ви отнеме едни 8-9 месеца.
Все още за радост на нас българите, тук можеш да си платиш и да се сдобиеш с преглед с най-качествени специалисти доста бързо.
Там бюрокрацията и развитието на здравните им услуги е доста по-назад.

Дъщеря ми е лекар в Англия Simple Smile

# 7

Ами то повечето хора се чувстват добре преди да ги сполети инфаркта. Даже не са разбрали, че имат проблеми.
Идея си нямам от кога сте в Англия и доколко познавате здравната система. Но там стенд няма да ви сложат скоро. Преминаването през системата за изследвания и прегледи ще ви отнеме едни 8-9 месеца.
Все още за радост на нас българите, тук можеш да си платиш и да се сдобиеш с преглед с най-качествени специалисти доста бързо.
Там бюрокрацията и развитието на здравните им услуги е доста по-назад.

Дъщеря ми е лекар в Англия Simple Smile
Наясно съм с това. В Англия, при планово поставяне на стент, пациента си заплаща стента и коронарографията. Вариантът да ми сложат стент безплатно и на момента е при “emergency”, т.е. най-вероярно ако вече съм получил инфаркт и ме закарат с линейка в болницата…

# 8
Имате пълното основание да се притеснявате, че ви лъжат. Поставят се стентове и когато не е необходимо, заради парите, заради което има и много сериозни журналистически разследвания. Ако има вероятност да минете без манипулацията, трябва да не го поставяте. Потърсете, най-добре и трето мнение в България и тогава решавайте. Сърдечни аритмии и временно пристягане в гърдите кой не е получавал. Консултирайте се още веднъж, преди да им се оставите в ръчичките. Не сте в прединфарктно състояние все пак. Правилно мислите. Как да им има вяра човек за манипулациите, когато даже се изписват тонове ненужни реално медикаменти.

# 9
Защо не отидеш на консултация с всички документи при някой професор, например в Александровска? Той няма да езаинтересуван финансово, така че би трябвало да даде компетентно и  обективно мнение.

# 10
Сега ще споделя още нещо, от днес! Понеже имам проблеми и със стомаха, след колоно и гастроскопия ми откриха гастрит, рефлукс и още 2 неща, които не си спомням. Както бях написал, от известно време се чувствах много добре, но днес от сутринта ме стягаха гърдите, отново, при което полегнах и се сетих, че имам един сироп, със основна съставка сукралфат, който пиех преди да вляза в болницата (т.е. от 4-5 дни не го пия). Сиропът е за лечение на язва. Изпих една мерителна лъжичка и след 5 мин усетих загряване под слънчевия сплит и стягането в гърдите изчезна. Върнах се няколко дни по-назад, когато ми правиха ехограф и се сещам, че лекарката като натиснеше там с уреда и едвам стоях, даже ѝ казах, че много ме боли там. Тя вика “Това е от язвата!”. Аз ѝ казах “ама аз нямам язва!”. И тя каза “Да де, гастрит!”. Та сега се замислям, дали цялото това стягане в гърдите не идва от проблеми със стомаха?! При мен не е просто стягане и задъхване. Само са поясня за Rumi, че при мен не беше просто стягане и задъхване, а състояние, което ми пречи на нормалния живот.Всичко заплчна с брутална аритмия една вечер, която ме събуди към 3-4 часа. Аритмията продължи сигурно 4-5 мин., като при изправянето ми от леглото, ме прониза като нож болка в гърдите, не можех да дишам, изтръпна ми лявата ръка, заболя ме лявото рамо, обля ме студена пот, а след няколко минути ме втресе. Буквално все едно температура съм вдигнал! Жена ми казва, че съм стоял свит и съм се държал за лявата ръка. Тя извика спешна помощ, като дойдоха първо ме попитаха дали не съм болен от нещо и ми мериха температурата. Кръвното ми беше 180/110, сърцето биеше като картечница, кардиограмата даваше отклонения, при което ми казаха “идваш с нас”. Биха ми инжекция, закачиха ме на системи, дадоха ми хапче за под езика. В болницата кръвното вече ми беше 140/100, като цяло се успокоих. След това вече съм описал случващото се с мен. Но случката ми от днес също ме замисли. 8-9 месеца съм по лекари вече… Изнервен съм до краен предел от ходене по кабинети. Диагнозата в епикризата е нестабилна стенокардия. От година преди това ми имах такива стягания в гърдите и задух, при много лекари ходих, като ми казваха, че нищо ми няма, много стрес съм имал от работата в чужбина, а тя работата ми не е нито физически, нито психически натоварваща. Започнах антидепресанти и ксанакс, стягането и задухът си ги имаше, само дето вече бях поотпуснат. Докато не ми се случи случката декември месец, всички ми обясняваха, че съм добре. Аз лично по време на коронарографията видях на екрана стеснението на артерията. То за мен е факт. Вече колебанието ми е дали моят проблем е в следствие на това стеснение.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 20:53 от Pazzi

# 11
Трябва ви задължително много добър лекар и цялостен преглед. Много силната болка и изтръпването на лявата ръка са прединфарктен симптом, но пък защо още тогава не са реагирали, обикновено поставят веднага стент, явно тогава не сте били за такъв. Обърнете внимание, че антидепресантите също могат да предизвикат аритмии, това е една от възможните им нежелани реакции. Но трябва да ви прегледа цялостно добър специалист, всичко в човешкия организъм е свързано, трябва да се открие точната причина за неразположенията ви и да се предприемат действия спрямо нея. При всички положения трябва да разкажете абсолютно всичко на лекаря - кога и как точно сте се чувствал, какви медикаменти приемате и да покажете всички налични документи, които имате. Болката може да е локализирана в гръдния кош, но да не е от сърцето. Иначе сърцето е един от най-кекавите органи и от една силна, хубава емоция даже може да спре, такава е работата със сърцето. В Англия наистина се чака повечко, най-добре пак да ви видят, да ви посочат точно къде е стеснението и убедителни ли са, че не може без стент, го поставете. Това е лошото, че един лекар казва едно, друг друго и човек не може да се ориентира как е най-добре да постъпи.

# 12
Трябва ви задължително много добър лекар и цялостен преглед. Много силната болка и изтръпването на лявата ръка са прединфарктен симптом, но пък защо още тогава не са реагирали, обикновено поставят веднага стент, явно тогава не сте били за такъв. Обърнете внимание, че антидепресантите също могат да предизвикат аритмии, това е една от възможните им нежелани реакции. Но трябва да ви прегледа цялостно добър специалист, всичко в човешкия организъм е свързано, трябва да се открие точната причина за неразположенията ви и да се предприемат действия спрямо нея. При всички положения трябва да разкажете абсолютно всичко на лекаря - кога и как точно сте се чувствал, какви медикаменти приемате и да покажете всички налични документи, които имате. Болката може да е локализирана в гръдния кош, но да не е от сърцето. Иначе сърцето е един от най-кекавите органи и от една силна, хубава емоция даже може да спре, такава е работата със сърцето. В Англия наистина се чака повечко, най-добре пак да ви видят, да ви посочат точно къде е стеснението и убедителни ли са, че не може без стент, го поставете. Това е лошото, че един лекар казва едно, друг друго и човек не може да се ориентира как е най-добре да постъпи.
Тогава не ми сложиха стент, защото аз го отказах… Иначе, както написах, аз лично го видях стеснението на монитора по време на коронарографията. Изглеждаше като два неразделени кренвирша. Докторът каза, че е около 50% и притокът на кръв е на границата. Като цяло човекът, който извърши тогава коронарографията, е съученик на майка ми, с когото са в много добри отношения. Въпреки всичко не можах тогава да му се доверя на 100%. Днес, след последното стягане в гърдите, се свързах с него. От сутринта съм бях с това неразположение, но както казах, след като пих сироп сукралфат (за лечение на язви), за 5 мин. усетих затопляне под слънчевият сплит и стягането в гърдите и задухът изчезнаха!

Общи условия

Активация на акаунт