Ето Пролет Идва,Наближава-Нашето СЕПТЕМВРИЙЧЕ ще Започне да ШАВА!!!

• 12 677
  • 271
  •   1
Отговори
# 105
ама какво представлява тая комисия и питат ли нещо  Thinking - примерно защо искаш да излезеш в болнични, зле ли се чувстваш, какво ти е и разни такива работи  Crazy
щото аз си смятам, смятам осигурителния доход и примерно за себе си съм преценила, че искам да изляза на 30 април в болнични, защото предните шест месеца дохода ми е най-добър и повече да не се връщам на работа
ама комисията какво ще каже  smile3506
от друга страна пък моята гинеколожка ми каза, че имам право на 180 дни болничени и да не се притеснявам за болнични , ама ...  newsm09

# 106
Айде и аз за болничните, понеже ми е и професионално:

Болничен за: общо заболяване, гледане на болно дете, битова злополука е 80 % от среднодневното брутно възнаграждение - основна заплата + клас + премии ((суми, върху които са внесени осигуровки) за последните 6 мес. преди настъпване на неработоспособността, но не повече от нетното възнаграждение за същия период. В линка на CTramell го има с примери с цифри.

Болничния за бременност и раждане, който започва 45 дни преди раждането и продължава общо 315 дни се изплаща на 90 % от тази шест месечна база.

Дори и осигуряването за последните 6 мес. да е било върху МРЗ (180 лв. в момента) болничният за бременност и раждане не може да е по-малко от минималната работна заплата (изключение от общото правило за 90 % от осигурителния доход).

Плащането на болничните се бави около месец. Паричките се получават по банков път.

Общо правило при ВСИЧКИ видове болничен е, че не се дължат осигурителни вноски и Данък върху доходите

# 107
Здравейте мами  bouquet
Понеже една мама се страхуваше за варицела, само да й напомня че единствената шарка, от която бременната трябва да се страхува, е рубеола. Ако не дай си Боже някоя се разболее от варицела, неприятно е, ама на бебчо няма да се отрази. Аз с предишната бременност имаше вероятност да се заразя от рубеола, не я бях карала, и не ме питайте какъв страх съм брала.

# 108
Кокошчице за комисията: обикновенно е чиста формалност. както писах и малко по рано, твойта лекарка преценява да ти даде болничен, и после формално се слагат още печати.

# 109
аха ясно smile3502
тогава значи ще си изляза в болнични с хубавия доход, който съм си избрала  newsm47

# 110
Тумбелинка, тя Снежи ти е отговорила.
Имах в предвид ако личното ти Джи Пи ти е гъсто да ти пусне болничен по Общо заболяване например.
Там няма определен брой разрешени дни (има де, ама са доста за годината по принцип). Снежи много точно ги е описала, че там се плащат по закон 80%. Вече болничните по майчински са си 90%.
Но пак както бях споменала .... ако работодателя ти е готин може да се съгласи да ти доплати до 100% остатъка ти до реалната ти заплата. Ние на работа плащаме болничните по принцип на 100%. Но вече си е политика на предприятието.  Вече с тези постъпления по банка.... ше има да смятам какво да доплащам на хората Simple Smile
Иначе наистина като се излезе в болнични по майчински се плащат само здравните осигуровки.
Вече за тези 5+3 болничен за бременност и майчинство и тези 7дневки, за които говорят момичетата не съм много наясно. Не съм се сблъсквала с това, а и ми е голяма неразбория всичко ...  трябва малко повечко да чета, че ше ме засяга пряко мен и ....
Иначе тези 315 дни (45 преди термин и 270 след) са ми ясни .... но останалите извънредни случаи .... newsm78

P.S. Дам, кокошчице, но дано си си го избрала преди време, че да имаш поне 6 месеца с него .... че ако ти е от опследните 1-2 .... ше се раздроби с дребните ти суми предните месеци ..... дано ме разбра де .... че как никак го обясних .....

Последна редакция: вт, 27 фев 2007, 15:14 от FEMININE

# 111
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Искам и аз да попитам нещо по темата. Мен досега са ме осигурявали на минимална. Говорих с работодателите ми и от февруари ми увеличиха осигурителния доход, като аз си доплащам остатъка от осигуровките. За да натрупам 6 месеца осигуряване на новата официална заплата, трябва да работя до края на м. юли. А 45-те дни преди термина ми се падат на 21. юли, което означава, че ако ми пуснат болничния от 21. юли, ще загубя един месец от по-високите си осигуровки и майчинството ми ще се намали, защото от последните 6 месеца 5 ще съм се осигурявала на по-висок доход и един - на минимална. Четох, че лекарят от ЖК ми вади въпросния болничен преди раждане, когато аз отида да си го поискам, но дали това е вярно или докторът има право да ми наложи мнението си и да ми пусне болничния вм. от 1. август, както аз искам, от 21. юли, когато ми се падат 45 дни преди термина?

# 112
  • морето и сините вълни :)
Момичета влезте в темата която даде  CTramell -там всичко пише.Там има момичета който отговарят и то достататъчно разбираемо.Аз лично питах там няколко въпроса И ми отговориха мнооого бързо.

Фемине-абе с таз новата картинка неможах да те позная бе Hug Mr. GreenВикам си ааа нова мама си имаме Mr. GreenГолямо съм хахо ей Hug

Цитат
P.S. Дам, кокошчице, но дано си си го избрала преди време, че да имаш поне 6 месеца с него .... че ако ти е от опследните 1-2 .... ше се раздроби с дребните ти суми предните месеци ..... дано ме разбра де .... че как никак го обясних .....
какво искаш да кажеш с тва раздробяване.Няма да се раздроби нищо.....майчинството се взема  на базата на 90% от брутното ти възнаграждение през последните 6 месеца.А не от нетното ти възнаграждение.Брутно -ще рече на колко са те осигурявали.

Найстина ви подканвам да влезете в темичката която ви казах CTramell -е дала линк.на 5-та страница в нашата темичка.там всичко ще разберете.Аз лично съм и много благодарна за Линка Hug Peace

# 113

Blush мдааа честно казано понеже ме осигуряват на колкото получавам реално, а и последните четири-пет месеца имахме добро допълнително материално стимулиране освен заплатата, плюс - идващите месец-два, които пак ще е така - очертава се добър осигурителен доход - и затова и внимателно пресмятам кога точно да изляза в болнични и да не се върна  Blush Blush Mr. Green

# 114
  • Варна
Здравейте  Heart Eyes, отдавна не съм се включвала, но все не успявах да се доредя Simple Smile Преди малко се върнах от преглед - видяхме бебчо как рита с краченца - много е готино Laughing Направиха ми картон и утре ще ми правят първите изследвания. Лошото е че кръвното ми много ниско се оказа 90/40!!! Направо се стреснах!
Аз едно нещо не можах да разбера, а много ме интересува - за да ползвам "облагите" на майчинството (315 дни да ти плащат 90% от заплатата), задължително ли е да се запиша на ЖК по здравната каса? Защото аз ходя на частно и изобщо не ми се занимава да хода формално на още едно място...Но да не се окаже накрая че за ЗК не съм бременна, щом не съм записана на ЖК по ЗК.....Ако имате инфо ще ви бъда благодарна. В темата на CTramell не можах да намеря инфо по този въпрос...
Иначе и аз съм в болничен, днес ми го удължиха до 30.03. Може би ще изгубя някои преференции на работа, но по-важното е бебо да е добре, а сега на работа е голям стрес и аз не се опъвах много като искаха да ми продължат болничния...
Поздрави на всички! Hug

# 115
 Mr. GreenАни бани ... викам малко рефреш да направя, че и без това се чувствам променена
Или по-точно подпухнала  newsm78 ама както и да е  Embarassed
Явно не мога да обяснявам  Bangheadама какво да направя.... ше си ме търпите такваз, каквато ме избрал съпругът  smile3560
Точно така е както казваш.... аз имам предвид случая ако не направи 6 месеца с новия доход, а само 4 да речем. Щото нали изчисляват средно аритметично от последния 6месечен период  Nerd
Както и да еSimple Smile В темичката за осигуровките наистина момичетата са готини и отговарят на всяко запитване  Hug
Пък аз се чудя що по изпити професорите ми се пулят насреща  smile3556 докат ме разберат како искам да им кажа   umnikuu

Целувки на всички  Hug

# 116
  • Sofia
Здравейте момичета! Simple Smile
Реших и аз да се присъединя вече.
На 35 съм, имам две съкровища, термина ми е 13.09.
В петък бях последно на док, направиха ми картон, видях мърдащото си бебче Heart Eyes и ми пуснаха изследвания, които днес проверих и всичко е в норма.

Лека бременност и здрави бебчета накрая желая на всички! Hug

# 117
  • София,
Здравей нова мамо ВЕТЕРАН и здравейте всички мамита!!!

Радваме се че се присъединяваш към нас с това ценно съкровище! Да са ти живи и здрави каката и баткото и много да помагат на есен като дойде новото човече във вашето семейство! Много щастлива и безпроблемна бременност!
Ще те чакаме тук при нас да разказваш и да споделяш бременността си с нас! Стискам ти ръка за това че си се решила на тредо дете -това е страхотно!  bouquet
Имаме среща на 11.03.2007 г. от 16:30 часа в "ДИВАКА" на ул. "Христо Белчев", така че ЗАПОВЯДАЙ  Heart Eyes

Момичета срещичката  е другата седмица! Дайте да се преброим за да се запази маса (ако може) ако не, поне тази, която отиде първа да знае каква маса да взима!  Та така, аз прегледах темичките и май преброих тези девойки: Ваня, Анири, Samira, Liddi, katrin7, berina, thumbеlina, beni4, dona_78

Момичета това е за сега от мен! Ако има мамита които съм пропуснала за срещата  ooooh! - съжалявам, дано не съм ви обидила! Кажете за да ви добавим към списъка на срещачките!!!  newsm78

Последна редакция: ср, 28 фев 2007, 08:46 от Beni4

# 118
здравейте момичета, добавете и мен за срещата Hug
аз все се канех да напиша, че ще дойда, ама нали съм си везна  Blush дано не съм закъсняла

# 119
Хальоу, момичета  Hug
Добре дошла, Моренка  Hug
Евала за третото бебче и лека бременност ти желая и на теб Party
Аз имам, обаче един проблем, който забелязах от 3-4 дни.
Нещо адски ми се вие свят ... случваше се дори да залитам... Shocked
По принцип вестибуларния ми апарат е доста добре трениран и съм много притеснена  #Crazy
Какво може да е ? Някой може ли да ми каже ...
че съм при Доки чак петък и ще се пръсна от притеснение  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт