Покупка на Апартамента, какво да гледам?

• 2 705
  • 34
  •   1
Отговори
Здравейте,
Ще започвам да си търся апартамен да си купия. Ще е чрез брокер  и има адвокат който ще ми разгледа документите преди да закупя жилището, ще е с кредит. Въпросите ми са, може ли да ми кажете като цяло какво да гледам в един апартамен. Какво да избягвам и какви предимства да търся. Колко информация ми кажете ще е в мой плюс. Благодаря предварително.

# 1
Ако ще купуваш в софия бягай далече от фирма доормекс Еоод , в момента строят в драгалевци. Имат една завършена сграда в малинова долина сграда кристал. Само даване на пари пълна кочина които е стъпил там си е проклел майчиното мляко. Росен Йорданов е строителя измамник добре е да запомните това име.

# 2
  • София
Ами зависи какво търсиш, за кога го търсиш, къде го търсиш, за колко....

# 3
Гледай първо локацията, че това не се променя. После избягвай първи и последен етаж, гледай изложението - избягвай северно, гледай шумно ли е, прашно ли е, има ли къде да се паркира, има ли мазе/таван? Гледай настилките, могат ли да се използват, защото те са скъп ремонт, гледай вратите и прозорците. Мебелите ги игнорирай, ако се продава мебелирано, по-добре го купи празно и по-евтино. Гледай и блока кога е ремонтиран, тръби, течове. Поразпитай съседи.
Мен един брокер ме заведе на хубав апартамент, но над него живееха цигани, като питах една баба пред блока, колко човека живеят отгоре, тя каза: "лете трима, зиме осем"

# 4
  • София
Съгласна съм с мнението на Pepina_n3.

Когато търсиш апартамент, гледай разположението, представи си го как искаш да изглежда след като е твой - какво искаш да промениш, какво е важно. Зависи и с какъв бюджет разполагаш за ремонтни дейности.

Панел ли искаш, тухла ли искаш - има разлика във финансирането от банката като проценти и в живота. Тухлата има повече живот.

Щом ще се финансира от банка, някои имат изисквания, задължително примерно да има мазе или таван към апартамента. Запознай се дали и твоята банка има такива условия.

Големината също е важна - при старо строителство купуваш реални квадрати, при новото, плащаш и за общи части.

Имам познати, които когато търсят апартаменти, винаги си познават своя, може да им отнеме месеци, но като го видят, знаят. Веднага им изниква в съзнанието какво ще направят по него като подобрения, какво искат. Опитай се когато ходиш на огледи да визуализираш как искаш да изглежда, дали те устройва разпределение и всичко.

Успех!

# 5
Прави си снимки, понякога може да се случи така, че да се върнеш към някое жилище, гледано преди.  Записвай си всичко, каквото чуеш от собственика, или брокера.

# 6
Всичко, което са изброили вече, е така. И всичко зависи от бюджета. С по-ограничен бюджет не можеш да избираш много-много локация, изложение, етаж. Ако избереш по-предпочитана локация ще трябва да отрежеш нещо друго. С по-голям бюджет няма проблем да избереш каквото пожелаеш. За мен и разпределението е особено важно, не толкова квадратурата - равни, правилни пространства, без чупки и скосявания.

# 7
Разпределението също е важно, даже много важно. Изхождай от това колко души ще живеят, има ли стая за всеки, и в бъдеще..., също и за под наем, продажба...може да се наложи да го продадеш и да купиш друго, дали ще се търси и от останалите хора?
Гледай инфраструктурата, какви магазини, градски транспорт, училища и ДГ има наоколо, спортни съоръжения, парк.

# 8
Избягвай разни странни решения като ламинат по външни стени и тавани, ПВС ламперии, водоустойчиви тапети особено на външни стени. Говорят за течове или конденз. Имай предвид, че СС може да тече само на последни етажи, но НС може да тече и то от дъжд и сняг  на всеки етаж.
Много внимавай при НС с вентилацията .
По принцип съм  и мнителна че и с претенции и предпочитам нещо или чисто ново, или старо за ремонт. Тези готовите, в които само трябва да си донесе човек чехлите не са моето.
Винаги обикалям района и разговарям с хората. Хубаво е огледа да е през деня, за да преценя дали е достатъчно светло. Има жилища по ниски етажи и близо до други сгради, в които цял ден трябва да свети лампа. Същото  може да е и при апартаменти в г-образни сгради.
Ще е прашно без значение от района и етажа, но поне да могат да се измият прозорците.
Това, че човек усеща своето, както са писали по нагоре, е много вярно и при нас, и при познати

# 9
  • София
Ако е за собствено ползване, е много важно кога искате да се нанесете. Ако купувате ново строителство, трябва да чакате много. Първо, да се довърши сградата, после докато направите ремонта, докато обзаведете...

# 10
Локацията е най-важна. За кой град иде реч? Ако е София, близост на метрото е голям плюс. Трябва да си наясно с кварталите, кой ги населява. Има ли удобна инфраструктура, за да можеш да се придвижваш с автомобил и лесно да излезнеш от града, ако работата ти налага чести пътувания.
С каква цел го купуваш, на колко си години и какво смяташ да правиш следващите 10-20 години? Ако си семеен с малко дете/деца, или ти предстои скоро това нещо - детски градини (София е ужасно), училища, болници и магазини. Ако имаш автомобил - паркирането е критичен момент, на много места закупуване на паркомясто/гараж са много важни, а струват майка си и баща си.
Никога не бих купил ново строителство, не може да си сигурен как е изпълнено, и крие рискове. Ремонтиране на такова жилище сега струва страшно много пари, отделно ако нямаш сигурни майстори ще се вкараш в много приключения. Никога не бих купил и стар панел - те са на изживяване.
Колко голям е блока, колко етажа, колко апартамента? Колкото повече, толкова по-зле - повече съседи, повече проблеми, ще има приключения с етажната собственост. Когато се спреш на 1-2, няма да е лошо да се разходиш пеш петък/събота вечерта към 22-23 ч да видиш дали се чува нещо по-така купонджийско отвън, след 15 септември най-добре, на някой празник с имена - още по-добре, най-"силния" е януари.
Как изглеждат блоковете наоколо? Ако има решетки на партер, първи етаж - бягай!
Изложение, какво има построено наоколо, дали няма да ти плеснат нов блок и от красивата южна гледка към Витоша/детската площадка в междублоковото пространство,  след 2-3-4 години да гледаш прозорците на съседите.
Брокерът е най-добре да не ти е познат/приятел, да нямаш сантименти и да си поставиш условията ясно и категорично, има фирми с дългогодишни традиции. Отделно познати/приятели най-много лъжат клиентите си.
С какво се отоплява жилището? Ако може да питаш за ел инсталацията, за да може евентуално да поеме повече натоварване, например ако ще монтираш климатици (ако ги няма). Добра опция е да е газифицирано и да има собствено газово котле на апартамента, но това са сравнително нови и малко на брой кооперации. Топлофикация е голяма греда, с техните ремонти и профилактики.
С какъв бюджет разполагаш, кредита ще може ли да го плащаш нормално? Каква е лихвата - най-добре да е проста (постоянна главница, в началото високи вноски, после намаляват), анюитет (равни вноски през цялото време) - няма измъкване после, ако решиш да рефинансираш, или ще ти излезне златно нещото, защото в началото плащаш почти само лихва и нюню главница. Каква валута - в такава, с която получаваш дохода си.
Има ли потенциал жилището - да му се качва цената (брокера ще ти каже - яко е, след 2 години 20 %, ама... )? Ако след 5 години нещо решиш да променяш, ще може ли лесно да се продаде и да нямаш загуби? Ако е голям града, дали няма на 10-20 км друг град, с по-евтини оферти, които на първо време да огледаш?
Ако е за инвестиционна цел - отдаване под наем/спекулативна последваща продажба, запознай се със законите по казуса, ако не ги знаеш - да ти каже адвоката.

# 11
Това което трябва да се гледа е локация, какви съседи имате, паркомясто и не на последно място цената

# 12
И като си избереш най-хубавите съседи, и някой от тях си продаде апартамента на някой проблемен...

# 13
Здравейте,
Ще започвам да си търся апартамен да си купия. Ще е чрез брокер  и има адвокат който ще ми разгледа документите преди да закупя жилището, ще е с кредит. Въпросите ми са, може ли да ми кажете като цяло какво да гледам в един апартамен. Какво да избягвам и какви предимства да търся. Колко информация ми кажете ще е в мой плюс. Благодаря предварително.
Преди всичко е необходимо да проверите каква сума пари би ви отпуснала банката за покупка на имота. Има доста кредитни консултанти, които може на ползвате. Вероятно и брокера ви може да ви насочи към такъв. За различен вид строителство, банките финансират различен процент. Освен цената на сделката имате разходи за комисионна на брокера, хонорар на адвоката и разноски по прехвърляне на собствеността. Много грубо +6%.

# 14
В случай, че се купува апартамент директно от собственик, за какво трябва да се гледа? Ясно, че ще трябва да се консултирам и с адвокат, но все пак и аз да съм наясно.

Общи условия

Активация на акаунт