Покупка на Апартамента, какво да гледам?

• 2 780
  • 34
  •   1
Отговори
# 30
Аз дадох на моите брокери 2 Хил първоначално, но те после ги включиха в комисионната, а свършиха много, много работа.
Този коментар към моя въпрос ли е? Питам, защото ще кажа пак, че въпросът ми е относно стоп капарото, а не относно брокерите.

# 31
  • София
Аз дадох на моите брокери 2 Хил първоначално, но те после ги включиха в комисионната, а свършиха много, много работа.
Този коментар към моя въпрос ли е? Питам, защото ще кажа пак, че въпросът ми е относно стоп капарото, а не относно брокерите.
Ами за стоп капаро говоря...

# 32
Ами за стоп капаро говоря...
Тоест сте платила 2000 стоп капаро към брокера си, а не към продавача? Чета за случаи, когато един имот се предлага от повече от една агенция и ти плащаш стоп капаро на брокера си, но се оказва, че имота се предлага и от други брокери. Стоп капаро не трябва ли да се плати на продавача, а не на агенцията, ако въобще трябва да се плаща? Предварителен договор при адвокат, който да служи и като стоп капаро не е ли опция?
Ох, много се обърках вече с тези схеми на агенциите.

# 33
  • София
Да, по договор с брокера. Но този имот специално си беше "техен". Имаха брокер на продавача и брокер на купувача. Имат си техни обяви, на агенцията. Както казах, много съм доволна.
По принцип има цели сгради, които се поверяват на една агенция да ги продава.

# 34
Здравейте на всички. Реших да не отварям нова тема, а да използвам тази. От известно време се чудим къде да купим инвестиционен/ваканционен имот. Лутахме се между България и Гърция, но заради сложността на процеса по купуване в Гърция се отказахме от там и решихме да е на нашето море. Дотук добре, но започна сагата с брокерите и украинците. Оказва се, че 90% от обявите са на агенции, от които 40% украински. Масово търсят 3,6% комисионна от купувач без да са си мръднали и пръста за него. Повечето апартаменти са на подотчетни ВИК партиди, което не е съвсем безопасно. Но най-притеснителното за мен е това стоп капаро, което агенциите търсят и за което реално нямаш никаква гаранция. Та искам да ви попитам, трябва ли да се съгласявам с него или да търся имот, чийто собственик ще се съгласи на написано от мой адвокат намарение за купуване и след проверка на документите да сключим сделка или трябва да реагирам според ситуацията. Не стига, че цените са ужасно завишени, ами и брокерите допълнително ги надуват. После препират да бързаш да капарираш, защото стоят на опашка и ти попадаш в омагьосан кръг. Не знам какво да правя и как да постъпвам, вие какво бихте ме посъветвали?
Да си наемете брокер, който да защитава вашите интереси. Това със стоп капарото стана модерно в последно време. Аз не го разбирам, но го прилагат - един вид заявявате интерес, за да ви дадат документи да направите проверки. Със сигурност има как да бъде с текстове в документа, които да са във ваш интерес.
Ако става дума за нотариалния акт, ще си го прочетете и без стоп капаро.

Общи условия

Активация на акаунт