Кандидатстване в София/ Специалност компютри

• 1 780
  • 35
  •   1
Отговори
Здравейте, извинявам се предварително за новата тема, но е малко по-специфична и бих искал да я опиша отделно. Та, въпросът ми може и да е малко сложен, но все пак ще го задам така: Скоро ми предстои кандидатстване и се интересувам в областта на компютрите, информационните технологии, такъв тип специалност. Търся нещо, което по възможност да не е сложно, да няма програмиране, кодиране, математика и подобни изчисления, или поне до минимална степен. Коя според вас е най-леката и приятна специалност в тази сфера, става въпрос за всички университети в София- СУ, ТУ и д-р.

# 1
Не съм сигурна, че има такава специалност. Математиката там е доста важна, както и логическото мислене.
Виж тук тази и другите специалности в ТУ София  https://tu-sofia.bg/specialties/preview/710
Извън университета най-лесното(поне така казват) е софтуерното тестване, но и там се изискват поне основни познания по JavaScript, HTML/CSS, React и т.н

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 12:24 от Анонимен

# 2
Здравейте, извинявам се предварително за новата тема, но е малко по-специфична и бих искал да я опиша отделно. Та, въпросът ми може и да е малко сложен, но все пак ще го задам така: Скоро ми предстои кандидатстване и се интересувам в областта на компютрите, информационните технологии, такъв тип специалност. Търся нещо, което по възможност да не е сложно, да няма програмиране, кодиране, математика и подобни изчисления, или поне до минимална степен. Коя според вас е най-леката и приятна специалност в тази сфера, става въпрос за всички университети в София- СУ, ТУ и д-р.
Аз преди доста години съм завършила. Не знам как е сега, предполагам няма много разлика. В компютърните специалности има общообразователни предмети, включващи омразните ти такива плюс физика, механика, химия, теоретична електротехника, които се учат от всички специалности първите 2 години. Ако изкласиш след тази цедка, продължаваш с по-специалните науки. С оглед кризата, която се очертава в близко време в ИТ сектора, прогнозирам, че първи ще изхвърлят тези, които са бягали от математиката или са проповядвали, че няма нужда от мъки по завършване на читава образователна степен.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 18:07 от Smulan

# 3
Няма такава специалност. Помислете за нещо друго, щом се виждате да работите с компютър, но без математика и програмиране - например бизнес администрация , икономическа информатика, нещо такова. Но пък заплащането далеч няма да е такова като в IT сектора.

# 4
За тези изисквания най-лека специалност ще е хигиенист на офиса. Все пак ИТ фирмите имат нужда и някой да им мие кенефите.
По-тежко, но и по-престижно ще е дюнерджия. Все пак и ИТтата ядат.

С тия изисквания за друго не ставаш.

# 5
За тези изисквания най-лека специалност ще е хигиенист на офиса. Все пак ИТ фирмите имат нужда и някой да им мие кенефите.

Приятел, по-спокойно 😀. Аз питам съвсем нормално, разбирам, че за тези изисквания няма какво да очаквам, но поне за някакви алтернативи. А пък и аз не съм казал да е баш ИТ, може да е нещо подобно. Ако не си полезен може да подминаваш.

# 6
  • София
Дори в Библиотекарския няма как да се случат нещата без да си вземеш всички части математика.
Иначе има хляб и за хора, които не са програмисти - ХР, управление на проекти, анализ, дори тестване, но в университета няма да ти се размине програмирането, а и не трябва.

# 7

Приятел, по-спокойно 😀. Аз питам съвсем нормално, разбирам, че за тези изисквания няма какво да очаквам, но поне за някакви алтернативи. А пък и аз не съм казал да е баш ИТ, може да е нещо подобно. Ако не си полезен може да подминаваш.
Както те посъветваха по-горе, насочи се към друга специалност. Гледай обаче да е перспективна и да ти е интересна, не записвай просто така, за дипломата. После ако имаш желание, можеш да пробваш софтуерното тестване.

# 8
На "смислен" въпрос получаваш "смислени" отговори. Искаш да следваш нещо, ама без да учиш и грам. Това е несериозно дори само да го питаш. Никоя от изброените по-горе "ИТ професии" не се преподава в нормален университет. Изключение са маркетинга и HR, ама пък те не са свързани с компютри.
Та като не ти се учи може да подминеш следването. То не е задължително.

Ако целта ти е да работиш на бюро пред монитор - всяка секретарка вече е така, не ти трябва висше. Ако искаш да продаваш компютри в Техно*****, също не ти трябва висше, там масово са без. Ама добрите дюнержии изкарват повече пари.

# 9
В големите корпорации има толкова много хора и без висше, водят се комп специалисти. Виждала съм и музикант по образование, започват с 1 ниво и после според качествата си вървят нагоре, някой тръгва към ръководни длъжности, друг към по-технически. Вече взимат и без висше, трябва да знаеш английски, ако има и друг език е бонус. Това му казват 'кликаща маймуна', всеки може да се научи да прави нещо за 8 часа/ден.
Ако ще е в СУ, най-лесни са учителските специалности, пак имат математика, но по-лесно се минава, по-кратък конспект и т н. Пък за после не е толкова важно каква точно специалност завършваш, освен ако не ходиш на някакви конкурси, където се изисква еди каква си специалност.

# 10
Точно в големите ИТ фирми се забелязва тенденция за оптимизиране на персонала. Някъде има по над 10% съкращения. Та познай, ако това започне да става по-масово, от къде ще започнат съкращенията Wink Когато си избираш професия и образование, хоризонтът не трябва да е 5 години, а доста по-дълъг.

# 11
И какво точно смяташ да правиш на тоя компютър, щом не искаш да програмираш и да изчисляваш? Наистина не се сещам каква друга дейност по специалност "компютър" (?!) може да се извършва с изискване за висше образование. Честно, кажи какво си представяш като работа на компютър.

# 12
Може да е оператор, да въвежда данни.
Може да поддържа някакви клиенти, ще им говори, ще им праща мейлчета.
Може да обработва снимки, музика.
Не си представяйте, че всички в ИТ фирмата са програмисти.

# 13

Да, съгласен съм с вас. Търся нещо от този сорт

# 14

Да, съгласен съм с вас. Търся нещо от този сорт
За подобни дейности няма университетски специалности нито е необходимо каквото и да било висше образование. Аз работя като оператор за въвеждане на данни, познайте дали са ме питали какво съм завършила...

Общи условия

Активация на акаунт