С термин май 2025

• 31 084
  • 740
  •   1
Отговори
# 720
Mysticflame Аг какво каза?

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 14:25 от Hariom1

# 721
  • София
То БХС не ти ли го разчитат там където се прави?!

# 722
То БХС не ти ли го разчитат там където се прави?!

Да, жената ми каза, че всичко е наред и е добър резултат. Но така или иначе четох доста и реално тази статистика е леко объркваща. Няма нищо точно, да не говорим, че бях в 12+2 по ултразвук, а са написали 12 и съм на 28 години, но 😅 предполагам си имат някакви техни изчисления.

Ще си изчакам НИПТ резултата да излезе, не мисля, че БХС има такова значение. И след това феталната също е много важна.

# 723
Извинявайте, но ме обърква и притеснява струпването на съкращения и нови думички.
Като питах за "генетични изследвания", генеколожката ми беше много чил и ми обясни няколко вида, които разбрах като припокриващи/взаимнообезсмислящи се.. и че ще ме насочи къде да ида за каквото си избера.
( не бях много в кондиция да запомня обяснението.
+ опитвам се да не чета много, за да не залитна в хипохондрия..)

Та БХС, ФМ, НИПТ - тези всички ли са за 12та седмица?
Не ми се връзва и с тази табличка от първа страница:

Ако някоя има търпението и може да го обясни като за идиоти Satisfied ще бъде многоо мило

# 724
БХС е биохимичен скрийнинг. Обикновено се прави с феталната морфология. ФМ е фетална морфология, като в случая все още говорим за първата, която се прави между 12-13+6 с. От снимката съвпада със "скрининг". Но не съм много наясно с тази, която е посочена за 16-18 седмица. На мястото, на което ходя, има три, а не четири. Седмиците за втората и третата съвпадат. Ето тук са описани детайлно.
НИПТ е неинванзивен пренатален тест. Той се прави от около 10 до към 20 седмица. Много по-точен е от БХС, но и доста по-скъп.

Надявам се да е ясно така Simple Smile

# 725
Понеже картинката е от Надежда, цитирам от сайта им, за да стане ясно и за 16-18г.с.:
Изследването, известно още като „първа фетална морфология“, се извършва между 11 г.с. и 13 г.с. и понякога неправилно се нарича „биохимичен скрининг“, макар че съществената му част се състои в ултразвукова диагностика, допълнена с извършването на кръвно изследване и е по-коректно да се нарича „комбиниран скрининг“. Оптималният срок за извършване на комбинирания скрининг е 12 г.с, тъй като размерите на плода в тази гестационна седмица позволяват по-детайлен оглед на органите.
Понякога по преценка на специалиста по пренатална медицина може да бъде препоръчано извършването на междинна фетална морфология – между 16 г.с. и 18 г.с., за да се направи още веднъж оценка на анатомията на плода и да се проследят някои специфични маркери.

Ама не съм чула честно казано някой да прави тази междинна. Директно 20 г.с.

# 726
  • София
Аз пък не мога да разбера, в същия ден като отида за феталната морфология ли ще ми направят и бхс? Понеже ми записаха 1 час, а казах, че искам и двете.
Мен ме викнаха в 13+2, като ми казаха, че в 13та седмица по-добре се вижда, отколкото в 12та. Аз се бях притеснила, че така ми отпада шанса за хорион биопсията, ако такава недай си боже се налага и отивам за амниоцинтеза.
Спрях да го мисля, като не ми дадоха избор и се надявам на хубави резултати 🤞

# 727
Понеже картинката е от Надежда, цитирам от сайта им, за да стане ясно и за 16-18г.с.:
Изследването, известно още като „първа фетална морфология“, се извършва между 11 г.с. и 13 г.с. и понякога неправилно се нарича „биохимичен скрининг“, макар че съществената му част се състои в ултразвукова диагностика, допълнена с извършването на кръвно изследване и е по-коректно да се нарича „комбиниран скрининг“. Оптималният срок за извършване на комбинирания скрининг е 12 г.с, тъй като размерите на плода в тази гестационна седмица позволяват по-детайлен оглед на органите.
Понякога по преценка на специалиста по пренатална медицина може да бъде препоръчано извършването на междинна фетална морфология – между 16 г.с. и 18 г.с., за да се направи още веднъж оценка на анатомията на плода и да се проследят някои специфични маркери.

Ама не съм чула честно казано някой да прави тази междинна. Директно 20 г.с.
Аз правих тази в 16-17та седмица с предната бременност, сега пак си записах час и ще я направя.

@sammy west - Както добре е описано в сайта на Надежда, реално това, към което често се реферира като БХС, е скрининг - комбинация между ултразвуково изследване (което често наричат първа фетална морфология) и кръвни изследвания. Обикновено в един ден едно след друго се правят двете - детайлният преглед с ултразвук и даването на кръв. Причината е, че данните от двете се комбинират, за да излязат въпросните рискове Simple Smile Дано се разбира по-добре така.

# 728
Sammy_west, при мен също в Марковс е в един ден едно след друго. Щом не са ти казали нищо, със сигурност ще са ти в един ден. Blush

# 729
Моята фетална ще е в 14+3- отново извън всякакви графики и норми 😀 направих БХС в 11+2 със замерване от АГ, което предполагам ми е скрининга.

Но следващата (втора) ФМ ще я запиша за 19-21 седмица както си пише навсякъде.

# 730
Добро утро, момичета!
При мен излязоха резултатите от НИПта вчера, всичко е точно. Аз пуснах само за трите най - чести синдрома. Иначе бяха готови за точно 1 седмица след пробовземането.
 Ще си имаме момиченце, такова ми беше усещането Blush

# 731
  • Варна
Forestflowerr, честити розови гащи!

Аз незнам дали ще правя БХС. Така съм се доверила на АГ, а тя нищо не е казала по този въпрос. На 11.11, когато са ми НИПТ и ФМ, ще я попитам.

Момичета, скоро трябва да си направим нова тема. Някой има ли желание да оформи заглавната страничка?

# 732
Forestflowerr, ЧЕСТИТО 🌸🎀 Много се радвам, че всичко при теб е супер!

Neli__ ако ще правиш НИПТ, не мисля че има смисъл от БХС, тъй като е просто статистика, а НИПТ-а ти показва много по-достоверна информация.

За темата, аз съм твърде нова тук и не съм много наясно с тези неща. А защо трябва да се прави нова тема? Има лимит на коментарите ли?

# 733
  • Варна
Да, на всеки 50 стр.

# 734
Има смисъл от БХС при направен НИПТ. При БХС пресмятат и шанс за развитие на прееклампсия и гестационен диабет, което го няма в НИПТ теста.
Който ще прави нова тема, ако му е трудно създаването на първия пост, мога на имейл да му изпратя информацията с оформянето от тази тема. Само да ми пише на лично един имейл.

Общи условия

Активация на акаунт