Задължителен ДЗИ по математика в 12 клас - за или против

• 3 580
  • 105
  •   1
Отговори
Здравейте, в последните месеци много се коментира дали трябва да се въведе задължителен ДЗИ в 12 клас освен по БЕЛ и по математика. Интересно е ако това стане факт, как ще се справят учениците със сегашния малък брой часове по математика и подготовката, която имат. Говори се, че трябва да има обществено обсъждане по темата. Вие на какво мнение сте - за или против задължителната матура по математика и ако да, как виждате нещата - кога най-рано би могло това да стане факт?

# 1
  • у нас
Категорично съм против.

# 2
Не всички деца са математици. Абсурд е да има задължителна матура по математика. Единствено по БЕЛ, все пак сме българи. Учениците са различни. Има творци, писатели, спортисти и всякакви различни таланти. Интересите са различни. Едни обичат биологията и имат потенциал да станат талантливи лекари. Защо му е на това дете матура по математика? Какво значение има дали хирурга, зъболекарка или преводача знаят математика за 6? Аз обожавам математиката, дори висшето ми образование е свързано с нея. Не го казвам, защото я мразя. Да, развива мисленето. Важно е да имаш основни знания, но чак задължителна матура...

# 3
Аз съм ЗА, но не и ако е труден и академичен изпит, а по-скоро да е върху базови познания, които после трябват и в живота - лица, обеми и повърхнини, проценти, лихви, разход, задачи за път... Тоест нещо като математическа грамотност.

# 4
  • София/Севлиево
Против.Тогава по 3 изпита ли ще държат децата?Защото по БЕЛ трябва да остане...На мен лично по-сложни неща от събиране,изваждане,умножение и деление в  математиката не са  ми е трябвали за нищо в живота  на възрастен...

# 5
Против.Тогава по 3 изпита ли ще държат децата?Защото по БЕЛ трябва да остане...На мен лично по-сложни неща от събиране,изваждане,умножение и деление в  математиката не са  ми е трябвали за нищо в живота  на възрастен...

Е, не е съвсем така. Хубаво е човек да може да си сметне колко плочки му трябват, какъв аспиратор да си купи, колко му харчи колата, колко му излиза кредитът...  Ако е изпит по математическа грамотност има полза.

# 6
Матурите са изпити на изхода на една система - тази на средното образование. Като такива трябва да има две оценки - минава и не минава. Вече министерството да си прави статистките за брой точки , класиране по училища и тнт. Ако има матура по математика , то да може да не е задължителна в сегашният си вариант.

# 7
Против!
Базовите сметки, които са необходими в живота се учат до четвърти клас. Там си има външно оценяване.

# 8
Против!
Базовите сметки, които са необходими в живота се учат до четвърти клас. Там си има външно оценяване.

Koето не пречи да има математически неграмотни в 12 клас. Пък и ако помнят това от 4 клас (хайде нека е седми) няма да имат проблем с матурата, нали? А ако не го помнят добре е да си припомнят някои неща.

# 9
  • София
Против съм. Има профили с по един час математика седмично, има такива с по 8.

# 10
Аз съм ЗА, но не и ако е труден и академичен изпит, а по-скоро да е върху базови познания, които после трябват и в живота - лица, обеми и повърхнини, проценти, лихви, разход, задачи за път... Тоест нещо като математическа грамотност.
Не. Тази идея няма как да се контролира.
Постепенно ще си стане пак академичен. Даже и да почне с по-леки задачи. Народопсихология.

# 11
Против. Първо не всички ученици имат математически възможности, а в гимназиален курс, особено 11 и 12 клас какво точно се учи по математика с някакво приложение извън определени професии, които се учат после в университет. Децата полагат НВО в 4, 7 и 10 клас по математика. В 12 клас учениците от ПГ имат като втори ДЗИ ДКИ, който е в три части - теория, практика и защита. Учениците от ЕГ или СУ с профил е редно да държат ДЗИ по езика/ профила, все пак това са учили. За тези, за които математиката е профилираща - да, нормално е да се явят на ДЗИ матеметика, за другите - не.

# 12
  • София
Против. Вече има определено хуманитарни профили, които въобще не се занимават с математика 11 и 12 клас.

# 13
За. На мнението на Черна станция съм.

# 14
Категорично против! Стига вече с тази математика. Защо деца от езикови гимназии или с определено хуманитарни наклонности, трябва да си губят времето и силите с математика. Който иска, и сега може да се явява на матура по математика.

Общи условия

Активация на акаунт