Бунгала на море 2024

• 8 057
  • 56
  •   1
Отговори
# 30
За щастие откакто сме на бунгала не ми се е случвало да почивам с такива несъобразителни съседи. Самите хора са били друг типаж, за разлика от разни групи по хотелите, в които почивахме преди. То и това е една от причините да потърся нещо различно и така попаднах в Ахтопол. Ако имаш предвид някаква охрана, в Котвата няма такава. Вечерта персоналът се прибира по домовете си. Незнам как биха реагирали при някаква такава неприятна ситуация. Надявам се да не ми се налага да разбирам и да си е тихо и спокойно, както е било до сега.
 За ИРП също мога да кажа, че охрана няма. Всъщност там е толкова тихо, че ако има пиянски купон и в някоя от другите бази, той ще се чува навсякъде. Досега не съм чула подобно нещо. Най-шумното нещо, което съм чула е как разни младежи си правят дрифтчета на асфалта, но те са си далече, на главния път към Ахтопол.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 23:10 от Marsela 17

# 31
  • Някъде по Дунава
Относно питането за Морска сирена. Има две бази - в база 1 бунгалата са нови,  но с малки тераси и стаи,в  база 2 са по - стари и с големи тераси. Ние предпочитаме база 2. Първата година всички съседи бяха много съобразителни. Миналата година - не. Явно е на късмет.

# 32
  • Асеновград
Снощи минахме покрай морска сирена, и питахме хора точно за големите бунгала, с големи тераси, казаха ,че са към сирената. Изглеждат обновени поне отвън, те са в отделен двор, малко по настрана.
Точно несъобразителни съседи имах в предвид, тази вечер и тук се вихреше купон от 16 следобед до към 1 часа през нощта със силна музика.
Добре, че ни беше последна вечер, а тези хора пристигнаха вчера.
Бягам от хотели с анимация въпреки ,че най ниска цена за семейна почивка са точно в хотели ALL , заведения и шум, но явно ако се случи да са компании идващи да купонясват и пият няма спасение.
Освен това независимо, че са бунгала, никой не е отменил почистването и смяна на спално бельо при продължителен престой. Хигиенните изисквания важат за всички места за настаняване.
Принципно дори и да няма охрана, персонала  и собственика са тези които следят за това и са длъжни да отреагират.

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 07:32 от Panayotu

# 33
Относно почистването и смяната на чаршафи мисля, че при почивка на бунгала нещата стоят по различен начин. Почистваш си сам, а чаршафи предполагам че ако помолиш ще ти ги сменят, но никъде не е описано такова задължение. Това не са категоризирани места за настаняване, като хотелите например. При караваните е същото. Хигиената е твоя работа. Дори някой собственици на каравани не предлагат спално бельо. Носиш си собствено и това е описано изрично в обявата.

# 34
Мен ме интересува и още един аспект, има ли контрол в базите относно шум и среднощни купони.
Доколко управляващите се справят с пиянски купони. Последно когато почивахме на къмпинг Китен, имаше редовни купони от собственици на каравани, и определено няма да повторя повече да почивам там. Персонала вдигаше рамене , и музиката и шума бяха до ранните утринни часове.

Зад нашето бунгало, на Каваците има доста популярен плажен бар. От 17:00 започват леко да вдигат музичката. Вечер се започва купона и се чува повече ритъма, до 23:00 и тогава веднага спира. Ние бяхме на първа линия бунгала. Не съм сигурна колко навътре в къмпинга се чува баса.

Относно съседите, само веднъж съседната каравана си позволиха да пият по-до късничко и говорят доста силничко.

# 35
  • Асеновград
Относно почистването и смяната на чаршафи мисля, че при почивка на бунгала нещата стоят по различен начин. Почистваш си сам, а чаршафи предполагам че ако помолиш ще ти ги сменят, но никъде не е описано такова задължение. Това не са категоризирани места за настаняване, като хотелите например. При караваните е същото. Хигиената е твоя работа. Дори някой собственици на каравани не предлагат спално бельо. Носиш си собствено и това е описано изрично в обявата.
При над три нощувки, се сменя спално бельо. Караваните не се смятат за място за настаняване. При бунгалата е различно, базите са място за настаняване, но с категория 1 или 2 звезди, тоест под хотел. Почистването е задължително за всички регистрирани места за настаняване, изхвърлянето на боклука също. Друг въпрос е, че при бунгала най често ние си поемаме това задължение. Дефакто плащаш настаняване- нощувка, ако и спално бельо няма, не виждам какво отдават. Те собствениците на каравани какво ли няма да измислят, а и там всичко е сив сектор плащаш на ръка взимат едни пари които не се декларират не отчитат отдаване на караваната, и дохода.

# 36
Повечето бунгала нямат категория, дори и една звезда. Смяната на спално бельо при над три нощувки мисля, че се изискваше при места за настаняване от три и нагоре звезди. Не съм на 100 процента сигурна, не съм гледала скоро изискванията за категории. Това ми е по спомен.
Иначе като се замисля за 55лв. ползвам нощувка, закуска, вечеря, климатик, интернет, паркомясто, цифрова телевизия и топла вода в неограничено количество. Мисля, че съвсем не е малко като разход за наемодателите, а за мен е повече от добре.
П.П. Сега видях, че смяна на спално бельо на три дни е задължително за хотели дори и една звезда. При бунгалата е при поискване, ако имат една или две звезди. За тризвездни е като при хотелите. Това е ако са категоризирани. Но малко бунгала имат категория дори една звезда.
П.П.П. Изненадващо за мен сега видях, че в Ахтопол има десет бази с категория една звезда. Браво за амбициите. Не съм почивала там и не знам дали спазват изискванията за категорията си.

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 19:05 от Marsela 17

# 37
  • Асеновград
Повечето бунгала нямат категория, дори и една звезда. Смяната на спално бельо при над три нощувки мисля, че се изискваше при места за настаняване от три и нагоре звезди. Не съм на 100 процента сигурна, не съм гледала скоро изискванията за категории. Това ми е по спомен.
Иначе като се замисля за 55лв. ползвам нощувка, закуска, вечеря, климатик, интернет, паркомясто, цифрова телевизия и топла вода в неограничено количество. Мисля, че съвсем не е малко като разход за наемодателите, а за мен е повече от добре.
П.П. Сега видях, че смяна на спално бельо на три дни е задължително за хотели дори и една звезда. При бунгалата е при поискване, ако имат една или две звезди. За тризвездни е като при хотелите. Това е ако са категоризирани. Но малко бунгала имат категория дори една звезда.
П.П.П. Изненадващо за мен сега видях, че в Ахтопол има десет бази с категория една звезда. Браво за амбициите. Не съм почивала там и не знам дали спазват изискванията за категорията си.
И за къмпинги и за бунгала почистването е задължително, при 3* ежедневно , при 2 и 1 на три дни има го в изискванията.  Всичко останало са вече вариации на управляващите обектите.

# 38
Да, аз писах за смяната на чаршафи, но за почистването е точно както си го написала. Но пак уточнявам, че това са изисквания за обект с категория 1 или 2 звезди. В Ахтопол бунгала с две звезди няма. Има десет бази с една звезда. Според регистъра това са Сили тур, Сили тур град, Вестони, Дафина, Синята лагуна, НКЖИ, Електротранспорт, Слънчев ден, Костадин и Мария и Масир. Останалите нямат категория и към тях няма такива изисквания.

# 39
  • Асеновград
Относно почистване и хигиена, не е необходимо мястото за настаняване да има 5* или 3* щом се предлага настаняване , хигиената трябва да е на ниво, независимо дали е категоризирано, бунгало, хотел или квартира. И почистването и поддръжката са задължение на наемодателя. Същото важи и за общите части. В наредбата за категоризация за вписани минималните задължителни изисквания за да покрие критерия, дадената база.
Собственик и управляващ база за настаняване ако държи на имиджа на базата е наясно с това. Остави ли се да се раз1ита на постване от всеки наемател, скоро такова място, ще бъде похабено. А за морски бази е задължително и да са осигурени метли и лопати в стаите, за да могат и ползвателите да поддържат извън почистването.
За Ахтопол точно изброените бази, които са се категоризирали изглеждат добре, останалите ,са или за основен ремонт или на доизживяване.

# 40
Всичко, което сте изброили в първия абзац е абсолютно вярно, но както сама сте написали това са задълженията на местата за настаняване, които са категоризирани и са длъжни да изпълняват минималните изисквания по наредбата за категоризация. В противен случай биха изгубили звездите си. Тези, които не попадат под действието на тази наредба сами определят как ще процедират.
С другото обаче не съм съвсем съгласна. Почистването на общите части и ремонта и обновяването на базата са задължение на собственика, но почистването на бунгалата може и да не е. И в това няма нищо страшно или нередно. Именно затова има налични метли и мопове за почистване и измиване. И засега не виждам базата да се е похабила от това, че всеки си мете и си изхвърля боклука от стаята.
А за това, кои бунгала изглеждат добре мога да кажа, че съм влизала в Синята лагуна и Дафина, които се оказаха категоризирани и смея да твърдя, че Котвата и Свети Никола, които не са, са едно ниво по-добри като обзавеждане, обурудване и удобства. Основно ремонтирани са и въобще не са на доизживяване, нищо че наемателите си чистят сами.

# 41
  • Русе
Синята лагуна още преди4-5 години изглеждаха знемарени от вън и се чудя как са я получили тази звезда.

# 42
  • Асеновград
В момента сме е Белите къщи - Ахтопол. Прекрасни реновирани и поддържани бунгала, които освен санитарен възел имат вътре мивка, хладилник, котлон, кана за топла вода, а навън барбекюта. Разлика в цената с предишните минимална, в качеството огромна. Освен това са над плажа. Чисто, поддържано. Осигурени са почистващи пособия, за комфорта на почиващите за всяко бунгало.
Относно почистването, то има връзка с категоризацията , понеже в наредбата са вписани минималните изисквания за да получат категория, но в туризма има и стандарти за почистване на места за настаняване за ваканционни имоти.
Последните години заради пандемията стандартите се промениха за разлика от наредбата за категоризация която не е пипана от години. Освен това се налага стандартите да отговарят на стандартите за Евросъюза.
Airbnb даже имат разписани процедури как да се прилагат стандартите за почистване. Щом е място отдавано за настаняване, задължително се прилагат стандартите за почистване, по спомен минимум на три дни се почиства. Междувременно ,е + ако са предоставени уреди за да могат и тези които ползват помещенията да поддържат.
И не става въпрос дали почиващия го мързи или не, това са стандарти засягащи отдаването на места за настаняване. Почистването става с препарати и задължително се ползват дезинфекциращи средства.
В България последните 20г. куцо, кьораво и сакато реши, че разбира от туристически бизнес, нароиха се къщи за гости, отдават се каравани и вили, и собствениците се опитват да си налагат някакви техни виждания и правила. В действителност те са задължени да са наясно и да спазват стандартите , които са разписани за страната. Както по стандарти в туризма, спално бельо се пере на мин 80 градуса и се минава задължително през каландър или се глади, и това не е каприз, а е заради санитарни изисквания. На това спално бельо може да е спал болен, и съответно изпирането на висока температура и гладенето предпазват следващите почиващи от заразяване. Ако имота предлага кухненски бокс с посуда, задължително след всеки почиващ всичко се измива отново независимо дали е ползвано или не. По стандарти това важи и за печки, хладилник, кана за топла вода, микровълнова и прочие.  
Менажирането на места за настаняване изобщо не толкова просто колкото изглежда от страни и ако човек не е запознат с материята може за кратко време да фалира базата независимо каква е , и с каква категория.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 08:39 от Panayotu

# 43
  • Пловдив
Здравейте.
Може ли да ме насочите кои от бунгалата в Албена са най-близо до плаж?
Например, Горска приказка къде се намират спрямо плажа?
И за всички бунгала ли се резервира през сайта на Албена? Някъде има ли снимки? Само по 2 снимки намирам на вид бунгало.

# 44
  • Асеновград
Някой с пресни впечатления от базите с бунгала в Ахтопол? Предстои ми да резервирам, и понеже нямах възможност по отрано да направя това, заради отпуска, сега предполагам, в повечето бази няма да има места. Ще ми е полезно някой с пресни отзиви, за да реша от кои бази да запозна с позвъняванията.

Общи условия

Активация на акаунт