Киста на яйчника – 4

• 8 865
  • 189
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте.
Днес бях на преглед и разбрах,че имам киста на яйчника. Не бях асимилирала информацията още и лекарят ми записа час за операция,която ще ми струва между 1600 и 1800 лв.  Мисля да отида на поне още две места за мнение.
А преди 2 седмици моята гинеколожка не видя никаква киста.Само миомен възел,наличието на който и днес се потвърди. Можете ли да ми препоръчате надежден лекар в Стара Загора?

# 16
Здравейте.
Днес бях на преглед и разбрах,че имам киста на яйчника. Не бях асимилирала информацията още и лекарят ми записа час за операция,която ще ми струва между 1600 и 1800 лв.  Мисля да отида на поне още две места за мнение.
А преди 2 седмици моята гинеколожка не видя никаква киста.Само миомен възел,наличието на който и днес се потвърди. Можете ли да ми препоръчате надежден лекар в Стара Загора?
Каза ли ви каква е тази киста колко см е изписа ли ви нещо?Задължително направете и второ мнение при АГ?

# 17
За Стара Загора не мога да препоръчам лекар, въпреки че съм от тук и тук живея. Аз така и не намерих лекар в града, който да отговаря на моите критерии. А те не са големи. Ния Кирчева не можа да ми измери кистата и според нея се била смалила. Лекарят ми, за да не ме разхожда до София, за да види само дали кистата е там още, ми каза да отида на преглед в Стара Загора. Каза всеки може да измери и види киста. Явно не всеки. Grinning И аз бих потърсила второ и трето мнение. Не е нормално веднага да предлагат операция. Моята киста беше 5 см. Появи се след стимулация за инвитро. Моят лекар в София не е почитател на оперативните интервенции, преди да е опитала всички други възможни начини. Три месеца пих противозачатъчни и тренирах много. Кистата не се повлия и си остана същите размери, с твърда обвивка. На последния преглед доктора ми пусна туморни маркери и след като резултатите бяха в норма, се съветва с колегите си дали може да се пунктира, предвид размера. Та изтеглиха от нея 100 мл. течност. Хистологията показа, че  всичко е наред. Не мога да препоръчам моя лекар, тъй като тя се занимава само с пациенти с репродуктивни проблеми. Преразказах историята си, за да кажа какви са били стъпките при мен и че има лекари, които не предлагат веднага оперативни методи. Цената, която платих за манипулацията беше около 600 лв.

# 18
Не е нормално веднага да предлагат операция.

Напротив, в някои случаи е наложително, дори бих казала - животоспасяващо. Има огромни или специфични кисти, за които е ясно, че няма как да се повлияят от лекарства, а оставането им в организма за месеци напред крие много рискове. За моята киста всички трима лекари, които посетих, отсекоха, че трябва да се прави скорошна операция. Въобще не е имало друга алтернатива.
Освен това, за пръв път чувам, че жена с киста е окуражавана от лекар да спортува, докато не се е изчистила от образуванието. По принцип, препоръките са точно в обратна посока - да се въздържа от спорт, секс и вдигане на тежко.
Но че не е нормално веднага да се предлага операция, просто не е вярно. Има много случаи, при които това е най-правилната стратегия.

# 19
В кои случаи е необходимо веднага да се пристъпи към операция? Не се ли изследват винаги туморни маркери? Каква е причината да не се препоръчва спорт?

# 20
В кои случаи е необходимо веднага да се пристъпи към операция?

Написах - когато е ясно от размера или особеностите ѝ, че не е подходяща за третиране с медикаменти. Това един опитен АГ, който се занимава с такъв тип интервенции, може да го прецени веднага.
И аз изследвах туморните, но това нямаше общо с факта, дали ще се прави операция, или - не. При мен, например, туморните излязоха в норма, но имаше съмнения за злокачественост, изразени от всички АГ-та, които посетих.
А не се спортува, защото кистата може внезапно да се спука. Ако се води рискова, биха могли да се предизвикат усложнения или дори да се стигне до летален изход. Моята, например, беше толкова голяма, че не ми се мисли какво можеше да стане, ако се беше спукала, преди да успея да я премахна оперативно...

# 21
Благодаря, Гърне. По-скоро ми беше интересно при какви размери и особености не е подходящо да се третира с медикаменти.
За моята може би трябваше да уточня, че в никой момент лекаря ми не я е считал за рискова. Съдържанието тя определи като бистросъдържимо. Сигурно и други неща е гледала. За пръв път имам киста и при мен е ясна причината за появата.

# 22
Моля! Ами, моята беше 12 см - това си е гигантска направо. Simple Smile За жалост, беше изконсумирала целия яйчник.
Обаче, има го и моментът, че преди една киста да бъде отстранена, никога не може да се каже със сигурност дали е злокачествена, или - не.

# 23
В кои случаи е необходимо веднага да се пристъпи към операция? Не се ли изследват винаги туморни маркери? Каква е причината да не се препоръчва спорт?

В моя случай  (първата ми операция) беше сравнително спешно, защото кистата растеше с дни и достигна почти 10см. При такива размери спукването може даде сериозни поражения и да доведе до махане на яйчник.

# 24
Леле, какви размери. Не знаех, че могат да растат толкова бързо и че могат да стигнат такива висоти. На мен на 5 см ми се струваше, че заема целия яйчник, а 10-12 см ми звучи страшно. Моята 5 см си тръгна и така си остана до деня на пункцията.

Момичета, от любопитство колко беше съдържанието на вашите кисти като милилитри?

Обаче, има го и моментът, че преди една киста да бъде отстранена, никога не може да се каже със сигурност дали е злокачествена, или - не.
Като се замисля е логично да е така. Иначе нямаше задължително да пращат съдържанието за хистология.

# 25
Нямам никаква идея колко е било съдържимото. Освен него е премахната и обвивката. Не мисля, че е описвано в епикризата ми.

# 26
Търся препоръки за консултация с хирург-гинеколог в София за  операция на кисти (в менопауза съм, гинеколожката, при която ходя каза, че ще махат всичко с отворена операция, но тук чета, че може и лапароскопски-на ЯМР пише прости кисти).
Евентуално ако може с по-скорошни впечатления, тъй като срещам доста противоречиви отзиви във времето за конкретни специалисти.
Разглеждах мнения за лекари в Майчин дом, Вита, Софиямед, Лора, Лозенец/Правителствена, но още повече се обърках и не знам на кого да се доверя. Ще ми се мненията на поне още двама гинеколози да съвпадат и да се реша какво да правя.
А защо толкова настоявате за лапароскопска? Това определено стеснява периметъра на лекарите.

# 27
  • София
Velislava P, защото е по-щадяща, минимално травматична и възстановяването е по-бързо. От прочетеното досега ми се струва, че коремната операция се прави, когато кистата е по-голяма, с много болезнени симптоми или съмнителни изображения.

# 28
И при много голяма киста може да се направи лапаро, стига операторът да е кадърен, че има много и от другите.

Minnie.Mouse, и аз нямам спомен за съдържанието.

# 29
Velislava P, защото е по-щадяща, минимално травматична и възстановяването е по-бързо. От прочетеното досега ми се струва, че коремната операция се прави, когато кистата е по-голяма, с много болезнени симптоми или съмнителни изображения.
Тука има дама,която е излекувала такава киста без операция.Може ли да каже как и за колко време?
По принцип водят като по-щадящи лапароскопските,но моите преки наблюдения не са точно такива.Но пък това ограничава търсенето на добър хирург и лечебно заведение,понеже не навсякъде има такава техника и не всеки работи с нея. Може ли тук дамите да разкажат за възстановителния процес? Не виждам разлика между 3 разреза от 1-2см и 1 от 4-5 см,но без раздуването с газ.Кое я прави по-щадяща?

Общи условия

Активация на акаунт