Нашите цветя - обща тема 25

• 26 365
  • 745
  •   1
Отговори
# 735
Наопаки засадените пак изкарват, но им трябва повече време да завият в правилната посока. Ако помниш къде са, по-добре ги обърни сега. При мен лютичетата не издържат зимата навън, и се отказах от тях.
И моите мушкати продължават да цъфтят и не съм ги пипала още.

# 736
  • София
Мерси, няма да ги разравям, че отгоре имам пласт малки лукувички и ще стане мазало. Просто на пролет ако пак продават ще сложа отстрани, по спомен  от пакета май се садят до март-април.

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 08:08 от Angel_Dust

# 737
Аз преди изхвърлях цели  чували резници мушкато и сакъзи. Да бях станала милионерка. Понеже тази година не им обръщах много внимание, някои са станали дългички. Ми бяха чинно начупени и забодени. Да видим

# 738
Скрит текст:
Diorela, много, много жалко за погубеният труд и новите сортове! Sad А това, което пишеш за родителите ти, е много впечатляващо! 150 различни вида храсти, уау!

Да продължа още малко за лалетата. Ако сте решили да ги берете за букет, режете така, че минимум едно листо да остане. То храни луковицата, в противен случай загива.
Скрит текст:
Ако сте отрязали, луковицата ще се разпадне на няколко малки -  детки. Нужно е да се извади до края на юни, раздели и съхрани. Наесен трябва пак да се посадят, като дори да има някоя по-голяма, ще цъфне на следващата година, а по-малките - след минимум две. Това със сортиране, засаждане по големина и вадене го правихме постоянно, на лехи в двора. Минимум половин декар цъфнали лалета имахме напролет.
Ако не се реже за букет, като започне да прецъфтява, се къса само чашката на лалето. Така луковица на продължава да се храни и наедрява.
Желателно е дори да не са рязани за цвят, а оставени да си цъфтят в градината, да се вадят на 2, максимум 3 години. Иначе се забиват надолу, разделят се и се намножават, започват да си пречат и в резултат ще има само туфа листа.
Скрит текст:
Колко време цъфтят и се запазват хибридите обаче не знам. Купувала съм луковици от Сортови семена, от сайтове, от хипермаркетите, но за съжаление никъде не видях означение дали са директен сорт или хибрид.

Да си призная за лалетата пред блока, някакъв много стар сорт, който заварих преди 35 години и поразсадих на още места. Не ги вадя. Има години, малко лалета цъфтят, но има други, като тази, когато се зарива с цвят.
За съжаление, нали са пред блока, някакви идиоти тази година, решили да ги изскубят, вероятно да ги продават. Много кощунски, направо бяха оскубали голяма  част от лалетата, чак подземната част от стъблата извадили. Тук там оцеляло листенце.
И добре, че минавала жена с куче, та тя успяла да ги спре, да не изскубят всичките. Жената още пред блока ни и се възмущаваше, когато се прибрах. Били мъж и жена, български етнос.
Дано да оцелеят луковиците на оскубаните!

И за да не съм голословна, първата снимка е от 4.04 24, втората с оскубаното място - от 8.04. А така хубаво бяха нацъфтели. Бях се прибрала малко след като са ги оскубали.

Наскоро пък някой беше изкопал едната туфичка лутея ( щернбергия). Бях сложила на 3 места пред блока и станаха 3 туфички. И това още преди да поникнат, явно е някой, който си я е набелязал от миналата година, защото не се бяха показали още. . Имаше паднала една луковичка и се чудех каква е, засадих я. 
После, като поникнаха, видях, че едната туфичка я няма, не е останала нито една луковичка там.

Така е пред блока, опитваш се да създадеш красота, но е трудно. Или обират, или направо изкопават и си вземат каквото им харесва, или пък орязват до долу цъфтящите храсти, защото не искат зеленина. Но като си нямам собствена градинка...

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 09:21 от Diorela

# 739
Моля за съвет по-вещите по сакъзите. Моите са на 3-4 години и това лято много малко цъфтяха. Есен ги окършвм, но не много и слагам в сандъчета резниците на междуетажното пространство. До сега не съм имала голям успех с вкореняване. Обикновено изсъхват повечето. Дайте съвет дали да изхвърля стрите, щом не цъфтят и как да вкоренява правилно чепките.

# 740
А поливаш ли от време на време?
Според мен са 2 варианта да не се вкореняват. Или не поливаш достатъчно, или им е много студено. Трети вариант, да е тъмно, но предполагам, не е това.

# 741
Има много хибридни сакъзи и мушката, с тях и аз нямам успех.

# 742
Diorela много тъжно. Аз така първите години в апартамента оправях градинки садих цветя. След това като купихме къщата от тук пренесох нарциси. Сега установих че няконса само пред блока, а тук нямам, но рядко ходя там и не мога да го ги извадя да си ги възстановя. Та там пред блока един съсед решил да чисти градинката и беше извадил всички луковици една година и седмица по- късно до стояха незаровени.

# 743
Това мушкатце го бях начупила преди около месец и половина и сега всичките му листа са нови Simple Smile !

# 744
# 745
А поливаш ли от време на време?
Според мен са 2 варианта да не се вкореняват. Или не поливаш достатъчно, или им е много студено. Трети вариант, да е тъмно, но предполагам, не е това.
Светлина има, студено не е особено, все пак е междуетажно и не падат толкова градусиге. Може би поливането им е малко. Все ме е страх да не ги преполея и да изгният. Колко често трябва да ги ползвам зимата? Веднъж на 2 седмици?

Общи условия

Активация на акаунт