Нашите цветя - обща тема 25

• 26 882
  • 745
  •   1
Отговори
# 705
Този минзухар сега ли е цъфнал?
Не тичинките, а близалцето се ползва.
Бях купувала преди 2-3 години шафранов минзухар, сложих пред блока и при свеки, не поникна нищо.

# 706
  • София/Варна
Ма май се поливат по малко чат-пат, с такова впечатление съм останала.
Със сигурност се поливат и то усложно нормално. Реално трябва да им създадете условия все едно са през зимата, навън в земята. Там през зимата си има студ, със сигурност е мокро и то не малко (изключваме последните извратени зими), пролетно време си вали доста.
Под дивана без да се поливат няма никакъв шанс за успех.

# 707
  • София
Вчера рових и гледах, че трябва да не се засушават, защото изсъхвали лукувиците, но и да не се преполиват, че да загниват, същото важи и за навън, ако не вали, трябва да се поливат.
На мен пи-големият ороблем ми е, ако ги сложа в гаража, как да преценя кога да ги изнеса, че да не премръзнат рязко, да не взема да ги изнежа с постоянна умерено ниска температура там. Но все пак част от тях ще трябва по идея февруари - началото на март да цъфтят все пак, а февруари може да има все още големи студове... Обаче този уикенд ще ги садя и трябва окончателно да го реша това😅 ако беше в каменна, бетонена, глинена саксия нямаше май толкоз да го мисля и шях да ги оставя с чиста съвест отвън, обаче моето е метал..

# 708
На мен скоро ми подариха няколко луковици от шафранов минзухар. Той обаче е есенен и луковиците се садят късно напролет. Но ми се струва твърде рисковано да ги оставя така в пакетчето и мисля да ги насадя. Може би ще ги сложа в саксия, а напролет ще ги преместя на постоянно място. Някой отглеждал ли е минзухари в саксия? Или да ги слагам направо на постоянното място и да ги почакам една година...

# 709
Кити Кет, според мен слагай на постоянно място, шансът им е по-голям. Бях слагала пролетен най-обикновен оранжев крокус в сандъче,  не тръгна на следващата година. Разрових и се оказаха  множество миниатюрни луковички, които сложих пред блока и там оцеляха, заякнаха и цъфтят. Но с шафрановия не ми се получи. Мисля пак да  купя.
За засаждането на шафрановия минзухар:
Цитат
Традиционно се извършва от средата на юли до средата на септември.

Angel_Dust, увий я тази тенджера с вестници и кашон за изолация, отдолу сложи пак нещо дървено - стърготини, кашон и я оставяй навън.

# 710
  • София
Аз имам и някакви мекички неща от разни мебели опаковки, балончета, нещо като изкуствен дунапрен, мислех даже в такива неща да я намотая, имам и каменна ватаот строежа още останала, ама с нея май не ми се занимава, имам чувството че ще стане мазало... Та ако реша така, кога я разопаковам?
Иначе знам, че трябва да е повдигната от земята за макс добър дренаж, освен, че вътре трябва да е наоравен такъв, с дупки, пясък, чакълче...

Поръчах си няколко пакета аубриета за слънчевия песъчлив  хълм, да  видим нещо ще поникне ли😅

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 11:28 от Angel_Dust

# 711
  • In transit
Ако полеете грудките на лалета, минзухари и подобни, които са в саксия, ще покълнат веднага и няма да образуват цвят. По напред бях писала как се процедира с пролетни грудки в саксия. В почвата в градината е друго.

# 712
  • Plovdiv, Bulgaria
Цветята в градината са не само красиви, но и важни за поддържане на баланса в природната среда около дома ни. За да се развиват здрави и да цъфтят обилно, те имат нужда от специфични хранителни вещества, които често не се намират в достатъчно количество в почвата. Затова е важно да изберем подходящи торове, които да им осигурят нужната подхранка.

ЕТО НЯКОЙ ПОДХОДЯЩИ ТОРОВЕ: https://agrounion-bg.com/cat/torove/

#Градинарство #ЦветяВГрадината #ПоддръжкаНаЦветя #Торове #ОрганичноТорене #ГрадинскиСъвети #ЦъфтящаГрадина #ГрадинскиТайни #ЗелениСъвети #КрасотаВГрадината #агроюниън #агроаптека

# 713
  • София
Ам Мики не знам, четох и твоя метод, обаче навсякъде другаде пише и казват умерено поливане демек на седмица две по малко през топлата част на деня, според почвата как е и като се затопли да почне вече редовно.
Че даже като ги сложиш в саксията веднага също хубаво се полива.

# 714
Ако полеете грудките на лалета, минзухари и подобни, които са в саксия, ще покълнат веднага и няма да образуват цвят. По напред бях писала как се процедира с пролетни грудки в саксия. В почвата в градината е друго.
.
Пропуснала съм го, може ли линк към поста?

Това ми прилича на някакъв соланум
Скрит текст:
И аз гледах, че падат и споменаха нещо за "арктически студ", каквото и да значи. Сигурно ще ги прибера, при мен на мушките им почервеняха листата, но пък са отрупани с цвят.

Чудя се само какво да правя с газанията, че много се разпери лятото.

Бегонията и тя реши да цъфти

Това все му забравям името, но пък милото е най-непретенциозното цвете, което се скъсва да цъфти и вързва. Не го прибирам вкъщи, цяла зима е на студа, но това не му пречи да цъфти по 2-3 пъти на година. Само се чудя, ако го торя с тор за цвятове, дали ще станат по-едри плодовете му? Видях едно такова в Италия, ама бяха огромни и червени, много красиво. Heart Eyes

# 715
  • София
Ейнджъл, поразрових се набързо в нета за инфо и действително има доста неверни и противоречиви съвети.
Без претенции съм, че знам всичко, защото за огромно мое съжаление не съм си записала важните неща в детайли от баща ми, а него вече го няма... Споменавала съм, че семейството ми се занимаваше с отглеждане на лалета за 8-ми март доста години.
По същество - луковиците се засаждат около 4-6 седмици преди настъпване на студовете. Това преди години ставаше в средата на октомври. Сортирани и обеззаразени - ако не с противогъбични препарати, поне накиснати за по 10-15 мин в блед р-р на калиев перманганат. Засаждат се на дълбочина около два пъти от височината на луковичката.
След засаждане, до влошаване на времето и падане на дъждове и сняг, задължително се поливат веднъж в седмицата. - това за случаят, засадени в почва. По тази логика, в саксия, на всеки пет дни.

Когато са навън, ще се развият в зависимост от климатичните условия, ясно е. Тази година моите започнаха да цъфтят първата седмица на април.
За да ги "накараме" да цъфнат по-рано, трябва да осигурим топлина и светлина. Ето тук не помня с точност какво ми е казвал баща ми. В учебника по цветарство пишеше, че е необходимо да се повиши Т с толкова, колкото е през периодът на естествен цъфтеж, като се регулира нощна и дневна. И тук идваше сложното. Simple Smile Спомням си, че баща ми имаше приятели, на които лаленцата цъфваха на 20-25 февруари и няма как да се опазят до празника, на други пък - започват след 9-ти март Wink
Целта е била цъфтежът да се изтегли с 4-5 седмици напред. Оранжерията се завиваше около средата на януари и се започваше постепенно вдигане на Т. При нас това беше една нафтова печка, вкопана на около 1.5 м, с кюнци, минаващи през цялата оранжерийка на височина около 40-50 см от земята. Поддържат се дневни Т минимум 12-15 градуса и нощни около 6-7, като постепенно дневните се увеличават до около 18-25. При слънчево време се отваря и проветрява, за да не се вдигне много Т и да се получи избуяване и ран цъфтеж.

Моят съвет е да насадиш и оставиш навън, като увиеш саксията отвън, за да не се повредят луковиците от евентуални много ниски Т. Но да я оставиш на земята, така че да бъде защитена отдолу. Това с повдигането - абсолютно неправилно. Да поливаш на 5 дни в тази суша, поне до края на ноември, ако не вали разбира се. След НГ, ако си решила да форсираш цъфтежа, може да вкараш в гаража. Но освен топлина, трябва и доосветяване. Simple Smile

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 13:42 от sofyia

# 716
sofyia, не знаех това. Колко жалко, че не си продължила. Моите родители се занимаваха с отглеждане на декоративни храсти, над 150 вида. И аз съм запомнила малко неща, само съм помагала каквото ми кажат. А леля ми беше специалист по лалетата, създаваше нови сортове, но в института загубиха всичките й лалета, нямало кой да ги поеме след нея.
И аз няма вече кого да питам. Sad

ПС за тенджерата на Angel_Dust, нямах предвид повдигане, а изолиране и отдолу за топлина, заради метала, който е проводник - дървени стърготини, дъска, кашони и т.н. изолатори. Каменната вата не е добра идея, в мехурчетата също се съмнявам, че ще свършат добра работа.

# 717
  • София
Много полезен пост, много ти благодаря, ще си го сейвна да си го имам. За цъфтежа наистина нямам претенции, когато искат тогава, тя тенджерата ще стане мн тежка и така или иначе предпочитам да не се мести

# 718
Ех че интересно, жалко наистина, че тези знания ще се загубят.
Аз посадих няколко "лазани", останалото замина в градината, отначало с план, в последствие май как дойде...ми в саксиите поникна нещо вече Joy то люляка цъфна, та луковиците ли...но да се оправят...
Във фейсбук продават луковици на шафранов минзухар на кг, но сега не е подходящо, може натам да взема.
Един магазин с изгодни комплекти цветя https://www.facebook.com/share/p/YVmkGrhh3gALoHbv/

# 719
За bonetti едно манго

Общи условия

Активация на акаунт