Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 87

• 42 027
  • 825
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, мами! Бременна съм в 10 г.с. и вкъщи ми донеса яйца по панагюрски. Рискова храна ли са? Приготвени са от стол, където храната винаги е хубава, но знам ли, малко се притесних, а така ми се доядоха ConfusedHeart Eyes.

Не са рискова храна, ако са добре сготвени. Препоръчва се да се избягват рохки яйца или десерти с кремове от сурови яйца, за да се избегне риска от салмонела. Аз лично си хапвах яйца по панагюрски, но просто гледах да е добре сготвен жълтъка.

# 181
Здравейте, не мога да се реша къде да следя бременноста си. Моят АГ не следи и ми каза да се ориентирам там, където ще раждам. За раждане мисля Вита София, но там следенето е доооста скъпичко, та мислех в Пентаграм. Имам позната, която е при д-р Тошева и няма нито негативно мнение, нито е супер впечатлена. Някоя от вас в по-напреднала бременност или вече минала през бременност, може ли да ме посъветва? Другата седмица трябва да се пускам на фетална. Става въпрос за София.

# 182
В какъв смисъл следенето е доста скъпо? То се заплаща на преглед или Вие искате да си закупите някакъв пакет? Аз се следях в Щерев. Не закупих пакет от суеверие. Не знаех как ще се развие бременността, а при загуба не ти връщат парите. Заплащах на всеки преглед 80 лв. Колко скъпо ще излезе, зависи колко често ходите на прегледи и колко струва самия преглед. Добър АГ в София едва ли преглежда под 60-70 лв. Първите седмици прегледите са по-чести, после малко се разреждат. Аз не ги разредих много, защото следяхме скъсяването на шийката и бяха важни всички прегледи. Зависи също и какви изследвания се пускат. Микробиологията беше (мисля) 35 лв. Имам 3-4 пуснати, но тогава лекувахме бактериална вагиноза. Ако всичко е наред с Вас, максимум 3 микробиологии се пускат. Една в началото, една в средата и една преди раждане. Феталните морфологии са 3. Някои не правят последната, но аз исках да я направя, за да ми е спокойно. Те обикновено се правят при специалист по фетална морфология. Първата струваше 150 лв и (май) БХС беше отделно от тази цена - 85 лв. Втората и третата фетална бяха по 180 лв. Имам една цитонамазка включена в началото - тя беше около 30-40 лв. Тонове почнах от 28 седмица през 2 седмици. Бяха по 35 лв на запис. Отделно си следях щитовидните хормони, а те не са евтини. Също се пускат още кръвни изследвания с тях - кръвна група, резус фактор, сифилис, хив, спин. Чернодробни ензимни сме следели. Доста неща се заплащат с една бременност, за това евтино следене аз просто не виждам как ще стане. Записвах си всичко колко плащам. Лошо ми стана като теглих чертата като не сме правили пренатален тест 😃

# 183
Как да няма евтино, като има безплатно, ако си здравно осигурен Grinning Аз се следя на частно и ще раждам в Токуда, но лекарката ме посъветва да се запиша при АГ по здравна каса и от там да ми минават безплатно всички изледвания, вагинални секрети, болнични и всичко нужно през 1 бременност и не заплащам нито стотинка за това, нито заплащам прегледите при АГ по здравна каса. Просто момичето да се запише на женска консултация при лекар, който преглежда по здравна каса и всичко ще й е безплатно.

# 184
Безплатните прегледи с ехограф по ЗК са 3 за цялата бременност. Ако си над 35 г мисля, че са 4. Аз имах 13 прегледа при моята АГ,  2 от тях извънредни на спешен кабинет, 3 фетални, преглед при анестезиолог и кардиолог преди раждането. Не знам какви изследвания могат да се пуснат по ЗК, но мисля, че хормони не ги покриват. Евентуално трябва да се мине при ендокринолог. Витамините не се покриват от ЗК, а те също са важни. Вече има преглед за фетална морфология по ЗК включен в женската консултация, но пък няма фетален специалист, който работи със ЗК 😃 Парадокс. То и да има, часовете при него ще са сигурно за след 2 месеца, защото сега се записва при добрите фетални специалисти час 2-3 седмици по-рано. Има ли тонове по ЗК? Много често следенето при двама лекари е нож с две остриета. Единия казва едно, другия друго. И бременната се обърква кой да слуша. Често единия се дразни, че се ходи и при друг. Ако лекаря на частно поиска някакви изследвания, които лекаря по ЗК не ги е назначил? Пак трябва да се пуснат платено. За мен лично това е доста затормозяващо да се следя при двама. Разбира се, всеки сам преценя кое го устройва, но евтино следене на бременност няма. Освен, ако е супер безоблачна, няма никакви отлепяния, скъсявания на шийка, кървене, възпаления и минете с 3 прегледа и две ПКК, което за мен е крайно недостатъчно. И честно казано, за мен добрите лекари са на частно. А, там не е евтино. Аз имам ДЗО, което покри част от прегледите и раждането ми, та положението беше една идея по-добре.

# 185
Безплатните прегледи с ехограф по ЗК не са ли по 1 на месец след като е била установена бременността?

# 186
Сега проверих. 4 са за цялата бременност и 2 допълнителни за жени над 35 г. За мен лично 4 прегледа са недостатъчни. Особено в началото, когато не усещаш бебето и искаш да знаеш дали се развива. После като го усещаш е по-добре, макар че има жени с предна плацента и не усещат почти до края хубави движения.

# 187
Аз не казвам, че тя трябва да се следи при двама АГ, просто аз така правя. Моята АГ по здравна каса ме преглежда всеки път на ехограф. Прегледите ми са по 30мин. Обстойни и изчерпателни. Здравната каса покрива абсолютно всичко нужно за една нормално протичаща бременност. Дори и да трябва да се пусне някой витамин едва ли е такава драма, не са хиляди левове. Има прекрасни АГ, които работят по здравна каса. Все пак сме в София и изборът е огромен.
Безплатните прегледи с ехограф по ЗК са 3 за цялата бременност. Ако си над 35 г мисля, че са 4. Аз имах 13 прегледа при моята АГ,  2 от тях извънредни на спешен кабинет, 3 фетални, преглед при анестезиолог и кардиолог преди раждането. Не знам какви изследвания могат да се пуснат по ЗК, но мисля, че хормони не ги покриват. Евентуално трябва да се мине при ендокринолог. Витамините не се покриват от ЗК, а те също са важни. Вече има преглед за фетална морфология по ЗК включен в женската консултация, но пък няма фетален специалист, който работи със ЗК 😃 Парадокс. То и да има, часовете при него ще са сигурно за след 2 месеца, защото сега се записва при добрите фетални специалисти час 2-3 седмици по-рано. Има ли тонове по ЗК? Много често следенето при двама лекари е нож с две остриета. Единия казва едно, другия друго. И бременната се обърква кой да слуша. Често единия се дразни, че се ходи и при друг. Ако лекаря на частно поиска някакви изследвания, които лекаря по ЗК не ги е назначил? Пак трябва да се пуснат платено. За мен лично това е доста затормозяващо да се следя при двама. Разбира се, всеки сам преценя кое го устройва, но евтино следене на бременност няма. Освен, ако е супер безоблачна, няма никакви отлепяния, скъсявания на шийка, кървене, възпаления и минете с 3 прегледа и две ПКК, което за мен е крайно недостатъчно. И честно казано, за мен добрите лекари са на частно. А, там не е евтино. Аз имам ДЗО, което покри част от прегледите и раждането ми, та положението беше една идея по-добре.

# 188
  • Пловдив
Мен следящата по ЗК всеки път си ме гледа с ехограф. Под 35 съм. Дори втория и третия месец ходех през седмица или 10 дни и пак бяха безплатни ехографите. Засега съм пуснала безплатно две ПКК, кръвна група, хив, хепатит, урина, обременяване с глюкоза, микробиология, цитонамазка.
За витамините и хормоните ходя при ендокринолог чрез ДЗО и също не съм плащала.
Платих си пренаталния тест, изследване за някаква полово предавана в Геника и някои витамини, за които бях забравила да искам от ендото. Първата фетална си я платих, сега за втората ще искам фактура, за да мине през ДЗО.
Плащам и за да ходя на частно, за да съм сигурна, че няма да изпуснем нещо, а и за да не се следя само веднъж месечно. Но иначе по ЗК съм доволна.

# 189
Здравейте дами
Имам въпрос свързан с контракциите
Още преди да забременея страдах от подуване и втвърдяване на корема,
Сега съм края на 7 месец и доста често корема ми се подува и става твърд, особено в изправено положение, когато легна коремът ми е мек имате ли представа на какво може да се дължи това втвърдяване в изправено положение.
Понякога разбирам че имам контракции но имам и лека болка под пъпа при такова втвърдяване.

и също така искам да попитам бяхте ли интимни с вашите партньори при наличие на появяващи се контракции през 7 месец още

# 190
Най-вероятно това са подготвителни контракции. Щом са безболезнени и нерегулярни няма място за притеснение по принцип, но се посъветвайте с Вашия АГ. Аз пия магнерот по тази причина.
Здравейте дами
Сега съм края на 7 месец и доста често корема ми се подува и става твърд, особено в изправено положение, когато легна коремът ми е мек имате ли представа на какво може да се дължи това втвърдяване в изправено положение.
Понякога разбирам че имам контракции но имам и лека болка под пъпа при такова втвърдяване.

и също така искам да попитам бяхте ли интимни с вашите партньори при наличие на появяващи се контракции през 7 месец още

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 19:17 от Madness88

# 191
Здравейте дами

Това са контракции на Бракстън-Хикс (подготвителни). Напълно нормални са, започват даже още в първия триместър, но не се усещат тогава. Не се притеснявайте

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 20:13 от Zimk02

# 192
Сега проверих. 4 са за цялата бременност и 2 допълнителни за жени над 35 г. За мен лично 4 прегледа са недостатъчни. Особено в началото, когато не усещаш бебето и искаш да знаеш дали се развива. После като го усещаш е по-добре, макар че има жени с предна плацента и не усещат почти до края хубави движения.

Провери го някъде в интернет или си се следила по ЗК? Ако е първото изобщо не е така. Трета бременност следя по здравна каса. Само до 10-та седмица имах 3 прегледа с ехограф. А с предните бременности след 10-12-та седмица ме викаха на преглед веднъж месечно и винаги е било с ехограф.

# 193
Проверих го в сайта на НЗК. Пише, че се полагат 4 прегледа с ехограф и още 2 за жени над 35 г.

# 194
Здравейте,

Обменната карта от ЖК, кога следва да бъде издадена? На 17.09 ми започва 45-дневния болничен.

Иначе, като следящата се по ЗК, която е почти на финала, мога да кажа, че имах до момента само 3 прегледа с ехограф безплатни, останалите си ги плащах спрямо ценоразписа на мед.център. Само за ехографски прегледи за ЖК съм дала грубо между 500 и 600лв до момента. Отделно трите ФМ, които сумарно излезнаха и те около 600лв. Тези въпросните 3 ехографии ги правих в 3, 5 и 7 месец. Явно четвъртия преглед предстои. В София съм. Явно има АГ по каса, които правят безплатно и повече ехографии, моята обаче не е от тях.

Общи условия

Активация на акаунт