Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 87

• 41 858
  • 825
  •   1
Отговори
# 420
Моята я измери за първи път в 16 г.с. с вагинален ехограф и след това на всеки преглед си я измерваше. По-късно на феталната морфология ми я погледнаха с коремен ехограф, където уж не се забеляза промяна, но след 2 седмици при моето АГ се видя, че от 44 мм е станала на 28 - и то защото АГ-то ми каза "дай да измерим шийката, нищо че са я гледали на ФМ".

# 421
Иди при Коновалова щом си решила и както я почувстваш. На мен ми допада, но освен шийката, не съм имала нещо друго важно за следене. Преди да родя имах пак някаква бактерия и не успях да мина цялото лечение с глобули. Чувах я как казва на сестрите какви системи да ми пуснат. Та си следи състоянието на пациентите, просто отношението й е не е някакво супер приятелски и превзето. На мен шийката на втората фетална ми я мериха с вагинален. Замерването с коремен беше в по-късните седмици, когато вече е нормално да се скъсява и не е толкова опасно.

Арабаджи един път ме прегледа на спешен кабинет. Държеше се топло и приятно с мен. Нямам други впечатления от нея. Моя позната не я харесваше точно, защото се държи по-приятелски, а тя е по-студена и не обича такава близост. После свикна с нея и беше доволна. Та всеки е различен. Аз съм ок с отношението на Коновалова и ми харесва подхода й. Държи се професионално и умрено.

# 422
Разбира се, че не очаквам от АГ да идва заради мен в извънработно време, но очаквам поне да ме помни и тя да е активната страна в назначаване на терапии или когато има проблем (като в момента), да не ме оставя да се чудя - сега трябва ли или не трябва. Както и да знае какво ми е назначила (естествено от досието, не да помни) и да следи кога трябва да спирам/променям.
Сякаш от нещата, които казвате за д-р Коновалова, общо взето положението е същото, като в момента. Ок, сега има социални медии, форуми и т.н., но аз не обичам да ровя и чета и искам да имам доверие изцяло на АГ, че няма да изпуснем нещо, защото то не се интересува достатъчно, а аз не съм запозната какво точно трябва да следя.
В дилема съм сега дали и с д-р Коновалова няма да е по същия начин - да разчитам на себе си, а не на нея. Записах час за преглед на 01.10 и ще видя.
Д-р Вецев мисля, че е такъв тип проследяващ АГ, но при него пък не искам да раждам, защото той предизвиква изкуствено естествените раждания, за да му е удобно за графика и настоява за секцио. Нещо не мога да си открия моят лекар и това е...

Иначе д-р Славкова прави фетални морфологии, в профила и е посочено, като специалност, но води и ЖК. Само че, воденето на ЖК, ако бременността има проблеми и изисква повече внимание, не е ок. По-скоро е за напълно нормални и безпроблемни бременности. Добър фетален специалист е, прегледите са около 20-30 Мин, всичко гледа в детайл. Имам и и доверие като професионалист, за диагнозите, просто съм с усещане, че малко ме претупва и се притеснявам да не изпуснем нещо важно. При мен има специфики с отрицателен RH, TSH следя, че преди бременността беше 4, Натаспин пия, отделно имам алергия към атропин, което е важно за упойките, от началото съм съз зацапвания и болки, сега и контракциите, а тя мисля, че не е запозната с тези неща въпреки, че на всеки преглед споменавам, тя някак не се заслушва. Но може би просто имам нереални представи и очаквания и при повечето АГ е така.

Ще отида и при Коновалова, да видим как ще я почувствам нея, дали ще си изградя доверие, ако не - оставам си при Славкова, ще раждам в Надежда (там така или иначе няма избор на екип и е при който си на смяна).

Моята шийка Славкова досега я мереше при феталните с коремен ехограф. Последният път, като отидох с проблема, нейният колега ми я измери вагинално.

Аз препоръчвам доктор Леков в Токуда. Винаги е на среща, помни ми цялата история нищо че съм при него от месец и половина. След изписването от болницата ми звъня да ме пита как съм и т.н. Ако Токуда ти харесва като болница пробвай

# 423
КПП, Коновалова назначава само терапия, която тя сметне за нужна, което може да е абсолютния минимум и класика - магнезий, ношпа, желязо, да речем. Дори витамини не ми е предписвала, не съм и пила. Прогестерон започнах чаааак към 30-та седмица заради шийката.

Тоест ако ти четейки прецениш, че имаш нужда от повече неща на своя глава, може да не срещне подкрепа от нейна страна. За мен това е така, защото нейното наблюдение върху състоянието е обективно и базирано на много практичен опит с бременни. Лично мен точно това ме устройваше много.

Арабаджи не е моят лекар, въпреки че ме е приемала за преглед по време на дежурства и се е държала много добре. Иначе е добър специалист, но не си вайбнахме.

# 424
Не смятам, че имам нужда от друго, най-малкото не съм запозната и не съм експерт в областта, не искам и да бъда. Не искам и приятелско отношение. Искам обаче да ме следят и да знам, че съм в сигурни ръце, без да се притеснявам, че нещо може да изпуснем (като например отрицателното ми RH или да се скъси шийката, но АГ да не се е сетила, че трябва да я мери, въпреки, че съм с болки, контракции, зацапване). Не е моя работа да мисля тези неща, нито да ги знам, а сега се чувствам така сякаш, че ако аз не ги помня и не напомням, че трябва, ще стане някоя беля.

Ще отида при д-р Коновалова, може би и д-р Леков, защото и за него съм чувала добри отзиви и ще видим.

# 425
Не смятам, че имам нужда от друго, най-малкото не съм запозната и не съм експерт в областта, не искам и да бъда. Не искам и приятелско отношение. Искам обаче да ме следят и да знам, че съм в сигурни ръце, без да се притеснявам, че нещо може да изпуснем (като например отрицателното ми RH или да се скъси шийката, но АГ да не се е сетила, че трябва да я мери, въпреки, че съм с болки, контракции, зацапване). Не е моя работа да мисля тези неща, нито да ги знам, а сега се чувствам така сякаш, че ако аз не ги помня и не напомням, че трябва, ще стане някоя беля.

Ще отида при д-р Коновалова, може би и д-р Леков, защото и за него съм чувала добри отзиви и ще видим.

Няма да съжаляваш за Леков плюс той изражда, имат добра неонатология и болницата е една от най добрите. За мен е най добре там където се следиш да раждаш.

# 426
КПП, успех! Важно е да се харесате с лекаря и да си имате доверие особно за раждане Simple Smile
Аз споделям лични впечатления, които не искам да се вземат като препоръка. Такова нещо не смея да дам за фризьор, камо ли за АГ при бременност.

# 427
Здравейте.
Бих искала да Ви попитам някои неща, защото съм много притенснена и не знам към кого да се обърна, а вече говорих с лекарите, но не се успокоих особено.
Бременна съм в 10 г.с. и ми назначиха изследвания, в резултат на които ми излезе кръвна захар на гладно 5,19 и ендокриноложката ми каза, че съм на границата и иска да направя обременяване с глюкоза. Не е ли много рано за такова обременяване според вас?
Освен захарта във вагиналния ми секрет изолираха Ешерихия коли. Говорих с гинеколога си, тъй като съм на почивка до края на месеца и той ми каза, че засега протича органогенезата и едва през 12 г.с. може да започнем вагинални лечение на бактерията. Дали е нормално това изчакване при факт, че има дами, които са се лекували по-рано... не знам какво да си мисля вече и не мога да направя нищо освен да ги слушам.

# 428
Обременяването с глюкоза за гестационен диабет обикновено се прави по-късно, ако няма засечени проблеми. Но в случая има, та се налага по-рано. Може дори да не е гестационен диабет, а просто диабет. Направете обременяването, важно е толкова сериозно състояние да не се изпусне

# 429
Обременяването се прави по-късно към 20-22г.с.
Кръвна захар на гладно над 6 и малко под 6 не е ок, 5 е добре. През това време изключете от менюто си сладкото и като цяло бързите въглехидрати, газирано и т.н. Хранете се здравословно.
Понякога кр.захар се покачва и от стрес, а също и ако предната вечер сте хапнали по-късно и по-въглехидратни храни.
И все пак щом ендокринолог ви е посъветвал, ако решите направете го сега!
Но не е изключено сега да е ок, а след няколко седмици да се промени.
Най-важна е диетата, в началото това изписват - диета. На кр.захар 5 никой няма да ви изпише хапчета или инсулини.
Аз имах Кандида и също изчаках 12 г.с и тогава проведох лечение.

# 430
С шийка 25 мм без песар избутах до 36 г.с., когато се наложи секцио по други причини.
Морфологията я правих при д-р Михова в Надежда.
КРР, избери място с добра неонатология щом си с отрицателен резус фактор. Напълно те разбирам за търсенето на лекар, с когото да се чувстваш в сигурни ръце и да си вайбвате.

# 431
През първата си успешна бременност бях с гестационен диабет. Кръвната ми захар реално беше 5.2-4, нищо кой знае колко фрапиращо. Бях на нисковъглехидратен режим, без крайности и без излишна захар. Със сегашната ми бременност ми взимат кръв всеки месец кръвната ми захар е била и 4.2 и 5.2, но гинекологът ми не препоръчва по-ранно обременяване. Имам още 2 седмици и ще вляза в диапазона за обременяване. Ужасно е тежко за организма това изследване и аз не бих го правила в ранна бременност, особено при 5.2. Да беше над 6 да има причина, но е малко рано според мен. Следете я по-редовно и ограничете по-тежки храни и всичко ще е наред до изследването. 🍀

# 432
Относно лекарите, аз съм се убедила, че добрите, много добрите специалисти, за съжаление са много натоварени и заети с операции и т.н. и не обясняват супер подробно дребни неща, просто нямат време, чакат ги по 2ч. опашка други пациенти.
На моят съм му звъняла единствено за сериозни неща (кървене) и един път му писах по вайбър какво желязо да си купя, че ми е нисък хемоглобина (видях от кръвните).
При други проблеми, например урината не ми беше ок, отидох и сама си пуснах пак, имах кожен проблем - отидох при ЛЛ и кожен лекар и т.н., не занимавам АГ за всичко. И болна бях и на кардиолог ме прати и какво ли не, но не обсъждаме нещата после, аз чета, знам, вече при нужда го питам.
Например изписа ми глобули за Кандида, после след грип и антиб. получих същите оплаквания к пак си взех от същите глобули без да го питам.
Назначих си сама вит Д и б12 и т.н.
Като отида го питам 1-2 неща, на които не знам отговора.

Шийката са ми я гледали 2-3 пъти за цялата бременност с вагинален. През корема не се измерва точно.

Кр.захар пускам на гладно, а някой път нарочно и след храна да видя как е.
Пуснах си и гликиран хемоглобин, той показва също ако нещо не е ок.

# 433
През първата си успешна бременност бях с гестационен диабет. Кръвната ми захар реално беше 5.2-4, нищо кой знае колко фрапиращо. Бях на нисковъглехидратен режим, без крайности и без излишна захар. Със сегашната ми бременност ми взимат кръв всеки месец кръвната ми захар е била и 4.2 и 5.2, но гинекологът ми не препоръчва по-ранно обременяване. Имам още 2 седмици и ще вляза в диапазона за обременяване. Ужасно е тежко за организма това изследване и аз не бих го правила в ранна бременност, особено при 5.2. Да беше над 6 да има причина, но е малко рано според мен. Следете я по-редовно и ограничете по-тежки храни и всичко ще е наред до изследването. 🍀

Чак пък да е ужасно тежко... Не е кой знае какво, честно казано, аз го правих и изобщо не беше тежко

# 434
На мен ендото ми каза всеки месец да пускам кръвна захар и ако е над 5.1 да правя обременяване, ако не си чакам 24-28 г.с. и го правя, но трябва да са минали и 12 часа от последно ядене при даването на кръв. За кандида също доста момичета във форума са писали, че док са им казали лечение след 12 г.с.

Общи условия

Активация на акаунт