Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 87

• 37 666
  • 825
  •   1
Отговори
# 645
Момичета, има ли някоя, която е пила Алеракт и Флебодия? По време на цялата бременност ли ги пихте? Ако не, в коя седмица ви ги спряха?

# 646
Аз пиех и двете малко късно започнах не установиха по-рано проблема от 20та гс ама казаха че е трябвало от много по-рано сега пия аспирин от ден 1

# 647
Може ли да препоръчате нещо за болки в гърлото…

# 648
Ползвала съм всякакви таблетки за смучене и спрейчета. Най-ефективен при мен беше Трахизан.

# 649
По време на цялата бременност ли ги пихте?
Аз пиех и двете малко късно започнах не установиха по-рано проблема от 20та гс ама казаха че е трябвало от много по-рано сега пия аспирин от ден 1

# 650
От няколко сутрини ставам със страшни болки в кръста и гърба. Почти всеки ден тренирам и правя упражнения, включително и разтягане. Гледам да спя предимно на една страна, въпреки че поначало си спя по гръб.
Има ли някакво спасение? С предната бременност изобщо не ме е болял така гърба и кръста с всяко ставане сутрин…

# 651
Rimmona в коя седмица си? Ако си в по-напреднала седмица е нормално според мен.

# 652
От няколко сутрини ставам със страшни болки в кръста и гърба. Почти всеки ден тренирам и правя упражнения, включително и разтягане. Гледам да спя предимно на една страна, въпреки че поначало си спя по гръб.
Има ли някакво спасение? С предната бременност изобщо не ме е болял така гърба и кръста с всяко ставане сутрин…
Дай си няколко дни почивка. Възможно е при някои от упражненията да има дразнене на някои нервни коренчета. Заради бременността се измества центъра на тежестта и се променя компресията на прешлените. Аз бях така през почти цялата бременност и малко пауза от натоварване дава рзултат. Пробвай също да слагаш малка възглавница между коленете, когато си странично и под бедрата, когато си по гръб - облекчава.

# 653
Rimmona някъде по-назад прочетох твое мнение, че "тренираш усилено". Подкрепям Like_Smoke и моят съвет също е да не се натоварваш толкова. Големите тренировки ги остави за след раждането.

# 654

И аз бях с болки. Вирус е. Първо гърлото после и останалото идва. Моя АГ ми изписа ангал с лимон таблетки плюс биозин по 2. За хремата капки на основата на морска вода. От петък съм така. Дано да го пресечеш. Плюс мед и лимон пии и витамин Ц

# 655
В 18-та съм вече, не е чак толкова напреднала, в смисъл, че корема не ми е особено голям. Аз мислех, че понякога като се обърна по гръб и спя без да искам известно време така, то бебето натежава отзад на гръбначния стълб и затова го товари по някакъв начин повече. Обаче си направих експеримент непрекъснато да се обръщам на едната и другата страна, само не и по гръб и пак си ме болеше на сутринта много.
Иначе, възглавница слагам между коленете като съм на една страна, ама често я намирам после на земята, явно докато спя съм я бутнала. Да, може нещо и от упражненията да е, но пък все пише, че трябва да се движиш като имаш болки, а то обратното се получава. Възможно е и някакво претоварване в един момент да се е получило.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 09:29 от Rimmona

# 656
Римона, аз тренирах редовно до 27г.с, така че не съм против физическите упражнения. Просто може да има някакво микро възпаление и оттам по-големия дискомфорт. Пробвай няколко дни почивка, за да видиш дали мястото ще се успокои, ако е това.
За гърба - аз си ходех на масаж за бременни почти до раждането - избягва се натиск в лумбалната област, за да не предизвиква контракции, но останалата част на гърба се третира и много добре ми повлияваше мускулатурата.

# 657
В 18-та съм вече, не е чак толкова напреднала, в смисъл, че корема не ми е особено голям. Аз мислех, че понякога като се обърна по гръб и спя без да искам известно време така, то бебето натежава отзад на гръбначния стълб и затова го товари по някакъв начин повече. Обаче си направих експеримент непрекъснато да се обръщам на едната и другата страна, само не и по гръб и пак си ме болеше на сутринта много.
Иначе, слагам между коленете като съм на една страна, ама често я намирам после на земята, явно докато спя съм я бутнала. Да, може нещо и от упражненията да е, но пък все пише, че трябва да се движиш като имаш болки, а то обратното се получава. Възможно е и някакво претоварване в един момент да се е получило.

Не всички упражнения са подходящи за бременни и много трябва да се променят, защото иначе товарят много.

Препоръчвам физиотерапия с подбрани упражнения за всеки триместър. Както и топка за бременни, но я ползвайте само за упражнения, подходящи за втория триместър. Ето един ютуб канал на физиотерапевт, тя добре обяснява какво е добре и какво не по време на бременност. Да, движението е важно по време на бременност, но трябва да е правилното движение:

https://youtube.com/@prenatalexercisebybb?si=iRdNhiHbh2_3iECS

Също и матракът е важен. Един качествен матрак определено си заслужава и разликата е огромна. Но това само в случай, че сегашният ви не е много добър

# 658
Здравейте, има ли сред вас такива, които са били с 1 (вместо 2) пъпна умбариална артерия на пъпната връв и имало ли е това последици?

До колкото ми е известно, това е рисково състояние за плода предимно за ретардация, но може и да няма тежки последици. Вашият АГ какво Ви обясни и в коя седмица сте? Бих Ви посъветвала да се проследявате често, включително и с доплер.

По отношение на изоставането в обиколките - 2 седмици е сигнификантно отклонение. Препоръчвам проследяване на всеки 2 седмици + доплер, а когато му дойде времето - през ден тонове. И протеиново хранене, което не се знае до колко помага, но пак е успокоение за майката, че прави нещо.

# 659
Здравейте ,мамчета ! Някоя от вас знае ли при проблеми като :гастрит ,колит или язва или нервен стомах кой от двата вида раждане се препоръчва ?

Общи условия

Активация на акаунт