Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 87

• 29 740
  • 756
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Ние сме с подово... Знаеш ли каква крадота ми беше до сега без вътрешни тела, обаче се оказа, че ще трябва охлаждане, много се надявах да можем да минем без, ама... та ще сложим конвектори към подовото няма как... 😒

# 736
Кубратова, абе и 280 да е. Пак умножават по 2 за демонтаж и после отново монтаж. Няма да е новопоставен климатик, да, ама ще копат и оттам пак ще се стигне докъм сумите, за които аз ти говоря. Инфлацията вече си показа зъбите. После замазването на стената с конкретната мазилка от друг пък майстор. Пак ще стои като кръпка защото ще е съвсем различна от останалата мазилка, която е леко релефна от едновремешните. Демек пак трябваше цялата стена да се направи с нея (хайде дори другите стени да не са). Ако е вариант със стенни панели пък слагаш разходите за демонтаж/монтаж климатици и почваш върху тази сума да слагаш пък цифрите за стенни панели. Не знам колко са, но под 600 едва ли за цяла стена. А ако са и по-хубавки - 1600 вероятно. И накрая като платиш и на някой да ти ги сложи (защото ние с мъжа ми сме в отбора "Кунки в гъзунки") и... сметни го колко излиза.

Дааа, с подово е чудесно, Angel.

# 737
Не знам, ти си преценяваш разходите, но аз бих попитала предварително при тази ситуация каква сума ще струва, преди да отхвърля изцяло идеята. Всичко друго все ще те тормози и ще е палиативно решение. На нас ни бяха казали предварително цената по телефона, толкова и излезе.
То всяко нещо, което ще предприемеш, ще струва някакви пари и колкото по-подходящо, толкова повече. Бих помислила пак за идеята с балдахина, не непременно в този вид, който гледахме по-горе на снимката, щом мястото е малко, но ми се вижда като по-бюджетно и красиво решение от отрупването на стената с разни елементи в етно/бохо/еко стил, особено ако стаята ти изначално не е в такъв, а в друг. 

# 738
  • София
Angel, не може да се сложат конвектори към термопомпата, без да е пуснато трасе предварително, под замазката. А ако мислите да ги вкопаете в стените, ще падне голямо разбиване!
Скрит текст:

За климатиците, да, демонтаж, монтаж, скъпо си е. ММ като монтира климатика (втора употреба) на фургончето ни, само за да го напълни с газ и за медните тръби беше платил около 90 лв, на едрови цени.

# 739
  • София
Пуснато е, споко, имахме подозрение, че може да се наложи охлаждане. И първото лято бяха 2седмици жеги, но 2седмици се преживявят, сега беше 3месеца жега и суша и.... Няма как. Просто самите тела не сме купили и сложили, просто и двамата не понасяме много нищо тип духалко климатик, и се надявахме да не трябва.

# 740
  • Street of Dreams
Не ми се вижда много зле с паната край климатика, напротив - разсейват погледа от самия климатик. За мен нещата, които развалят хармонията са именно самия климатик и може би черните завеси, но не толкова паната.
Бих оставила така.

# 741
  • Варна
Защо ме търсиш?, идеята с балдахина не е зле. Може би малко по лепнал за стената, не да стърчи много напред. И ако сложиш и някакъв черно-бял постер с прозорец, ще даде малко "въздух" в стаята.

Някой може ли да ми покаже тези охлаждащи тела, които са към термопомпа. Ако може и от дома си, да видя къде сте ги позиционирали. Има ли някакви изисквания за място и т.н.? Може ли да са над интериорните врати, както се прави със системите климатици?

Satine, не съм ти казала, но аз чакам снимка на тайната врата към домашния офис. Grinning

# 742
  • София
Търси водни конвектори, има за високостенен монтаж, нашите ще са долу. Те може и да топлят де или малко да дръпнат само в началото температурата по-бързо, но ние нямаме нужда, подовото е предостатъчно.

# 743
  • София
Lady April, по правило се поставят под, пред или странично на прозорците, както и климатиците - целта е да се охлади или затопли студеният въздух, който се предполага, че навлиза оттам.
Ние дълго проучвахме подовите конвектори за вграждане, стоят много по-красиво. Но нито един колега от бранша на мъжът ми не се изказа положиселно за тях. Причини - по-слаби вентилатори, по-ниска ефективност и препоръка да се използват основно за отопление. Но пък за тази цел не биха наваксали за голямо помещение. Освен това се нуждаят от доста често почистване.
Скрит текст:

Стандартните са тези, видове и марки много, цени от 350 до 3000 лв за едно тяло.
Скрит текст:

Има и за високостенен монтаж - все едно е тяло на климатик, но по-тънко.
https://bg-maistor.com/konvektori/innova-filomuro-ventilatoren-k … tor-slw400-detail

# 744
  • София
Да, ние някакви такива стандартни ще слагаме, в спалните са под прозореца, в холокухнята до вратата към двора.
Може би зависи и от размерите на помещението дали тези малки високостенни ще са ок и досттаъчни. Нямам идея, като цяло този въпрос съм оставила на мм.

# 745
  • Варна
Аууу, тези подовите конвектори са страхотни! Планираме подово отопление, но трябва и да се охлажда жилището. Апартаментът е на последен етаж, целият е опасан с френски прозорци. Нямам подходящи стени за нискостенни тела. А и в сегашното ми жилище сме с нискостенен климатик. Дразни ме. Грозен е. Зимата е практично за отоплението. Топлото е в ниското. Но за охлаждане никак не е комфортно. Замръзват ми краката.
Ако тези тела, вкопани в пода се ползват само за охлаждане, дали ще е ок? Сега като го написах това и си дадох сметка, че ще е същият дискомфорт Rolling Eyes, но поне ще е красиво. Laughing

# 746
  • Street of Dreams
По законите на физиката топлият въздух се издига нагоре, а студеният пада долу в помещението. Затова възможността за регулиране на въздушната струя е много важна, когато едно тяло се използва за отопление и за охлаждане.

# 747
  • Варна
OnDiNe_, права си. Забравих да спомена, че въпросния климатик духа и надолу, и нагоре. И има копче, с което мога през лятото да изключа духането надолу, т.е. да не ми замръзват краката. Въпросното копче, обаче, от 2 години не работи (Дайкин на 10 години). Но на мен вече нищо не ми се пипа в този апартамент, защото съм се размечтала за новото място. Innocent

# 748
  • София
Leidy April, изобщо не са разпространени вградените в пода, именно поради недостатъчна ефективност. А за охлаждане - не, няма да се справят. Основно са за отопление.

# 749
Цитат
изобщо не са разпространени вградените в пода, именно поради недостатъчна ефективност
Бих добавила и поради трудно приложение в стандартен апартамент. За да се вградят си трябва сериозно повдигане на пода - поне 20 -25 см. , а няма къде да бъде компенсирано... Освен, ако човек не е съгласен да си има стъпала из жилището... Само в къщи с предварително заложен такъв тип отопление съм виждала и наистина е красиво решение.

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 13:01 от pep_si

Общи условия

Активация на акаунт