Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 26 065
  • 558
  •   1
Отговори
# 510
Аз да продължа малко "дискусията".Simple Smile
В никакъв случай не мисля, че лечение с брекети струва 2-3000 лв. , но нормална цена ли е  7900 за коригиране на дълбока захапка с брекети или 8900 за коригиране с инвизалайн? Не е някакъв фрапантен случай; детето има дълбока захапка, средната линия на зъбите съвпада, два кучешки зъба леко извън дъгата. Даже видимо като се усмихне всичко си изглежда наред.
Друго, което искам да попитам:
Колебая се кое от двете лечения да избера ( като изключим цената).
От една страна всеки ден с тийна има борба за по-добра устна хигиена (уж търка зъбите, ама все остава плака) и с евентуалното поставяне на брекети не знам как ще се оправи с миенето.А, ако се появи кариес?? От друга страна, е толкова отвеян, че може да забрави да си сложи алайнерите, да не ги сложи правилно или да ги забута някъде. Но пък сигурно ще се справи по-лесно с хигиената.
И тези алайнери наистина ли вършат работа?
Ето такива въпроси ме терзаят..Stuck Out Tongue Winking Eye

# 511
Относно хигиената- много е важна.
Това дали е мотивиран тийна за брекети, ще е решаващо.

# 512
Да, да, зная! Независимо от това какво е лечението трябва много добра хигиена (е, то и без да има нужда от лечение Laughing)
На тийна, честно казано му е все тая и това ме ядосва. А  тази възраст май е най-подходяща за лечение.
Не зная ако не се оправи дълбока захапка какво може да се последствията в бъдеще.

# 513
  • София
На каква възраст е? Аз питах при ортодонта, дали ако лечението се направи сега ще е по-лесно и по-ефективно , отколкото напр.след 2-3 год..Каза, че няма. И при нас е дълбока захапка - минимална и единият кучешки е леко по-напред, ама не е нещо кой знае какво. На 13 г.става след 1 месец. Каза, че и нищо няма да му навреди,  ако се изчака. Посъветва ни като стане на 15 г.някъде да извадим два зародиша на мъдреци, докато не са оформили корени, за да е по-лесно (че няма място за тях).

За оправяне на дълбока захапка с алайнери не трябва ли и някакви ластици да си слага детето?

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 10:49 от Magenta2022

# 514
Сложихме брекети на щерката някъде  2010, беше на 12 г.,  естествено железария. Някъде 3 години го носи. В края на 8клас вече беше на ритайнери.

Не беше класически случай, имаше утежняващи обстоятелства, преминала операция, липсващ зъб, предварителна подготовка преди поставяне на брекетите (На 8 г  - разширяване на Горна челюст). Дори след разширяването, много по-късно, вадихме мъдрец. Но пък мъдрецът на долната челюст, където липсва 5ти,  зъб дойде точно на място. Преди да сложим брекетите все пак  махнахме два млечни за да израстват по-бързо основните зъби.

След приключване с брекетите, ходеше на контролни прегледи всяка година до 2018. Цялостният абонамент струваше 2000 лева. Т. Е не платихме никога нищо повече от това, до тази година, като сменихме износените ритайнери. Защо не махнахме ритайнерите съм писала преди това, да не се повтарям. В онези времена 2000 беше сериозна сума, защото и доходите не бяха сегашните. Плащаме ги на вноски в рамките на една година.

Гаранция никой не ни е давал. Входните условия бяха доста сложни. Много от решенията се вземаха в летеж. Средната линия никога не се напасна, но накрая вече всички бяхме уморена след почти десет години правене на нещо в устата  на девойката. Специалистът би продължил, но ние искахме сагата да приключи. Получи се естетична визия , нищо че има 1/2 зъб разминаване на симетрията. Дъщеря ми е ок с това. Ок е и ритайнерите. Няма кариеси, пломби, наясно е как да поддържа оптимална устна хигиена,  чисти зъбен камък. На сменянето на ритайнерите тази година имаше мин. количество зъбен камък в областта на лепене на два зъбите ( по 6 места за залепяне горе и долу, общо 12) . Почистиха  го и залепиха новите ритайнери.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 11:49 от _re_ge

# 515
Много точно описано- точно си е цяла сага.
Две усти оправям едновременно,  една стъпка не са имали еднаква. Всичко е индивидуално.
И желанието за работа на детето- на 1во място!- що нерви( и пари) изтроших с едната, докато си седне на з@дника. При все, че са големи,на 16.5 години започнахме, и при все , че   по тяхно желание започнахме ( аз исках Много по-рано, поне 4 години по-тано, но не искаха тогава).

# 516
  • София
Много точно описано- точно си е цяла сага.
Две усти оправям едновременно,  една стъпка не са имали еднаква. Всичко е индивидуално.

Е то това мисля, че е ясно на всеки. Подредбата на зъбите, размерът на всеки зъб и т.н. са уникални при всеки човек.

Аз пък търся ортодонт, който няма да ни предписва ненужни процедури с цел да изкара повече пари от още един клиент, готов да даде всичко за детето си. Дотук - първи опит неуспешен (спряхме се до етапа на изготвянето на орт.анализ). Също, ако проблемът е минимален, ще ни даде искрен професионален съвет какво ще се случи без лечение и евентуално какво със. Ясно е, че гаранция няма, ама все пак какво би трябвало да се очаква при лечение в най-лошия, както и в най-добрия случай. Май ми трябва близък роднина ортодонт. Ама нямам.😊🤣

# 517
Аз да продължа малко "дискусията".Simple Smile
В никакъв случай не мисля, че лечение с брекети струва 2-3000 лв. , но нормална цена ли е  7900 за коригиране на дълбока захапка с брекети или 8900 за коригиране с инвизалайн? Не е някакъв фрапантен случай; детето има дълбока захапка, средната линия на зъбите съвпада, два кучешки зъба леко извън дъгата. Даже видимо като се усмихне всичко си изглежда наред.
Друго, което искам да попитам:
Колебая се кое от двете лечения да избера ( като изключим цената).
От една страна всеки ден с тийна има борба за по-добра устна хигиена (уж търка зъбите, ама все остава плака) и с евентуалното поставяне на брекети не знам как ще се оправи с миенето.А, ако се появи кариес?? От друга страна, е толкова отвеян, че може да забрави да си сложи алайнерите, да не ги сложи правилно или да ги забута някъде. Но пък сигурно ще се справи по-лесно с хигиената.
И тези алайнери наистина ли вършат работа?
Ето такива въпроси ме терзаят..Stuck Out Tongue Winking Eye

Алайнерите вършат работа, може да видиш примери в линка в подписа ми, но за завеян тийн наистина не са добра идея. Трябва си доста дисциплина за тях.

За дълбока захапка и с брекети, и с алайнери, лечението налага ползване на ластици.

# 518
Magenta 2022, на 1.09. ще стане на 14 год.

Това са снимките му.(последната аз я правих, доколкото можах)
До някъде го убедихме и е узрял за идеята за носене на брекети, но наистина му куца много хигиената и наистина се замислям за отлагане. Не ми се мисли ако има кариес и брекети какво ще правим. Еднозначен отговор на това какво ще стане ако не се оправи захапката не получих. Един каза, че може да доведе до проблеми с дъвкателния апарат като възрастен и /или парадонтоза, друг- че е рано да се каже, може и да не доведе до сериозни последици.  Ох, не знам....
Но 8000лв. наистина ми се виждат малко много. (за Пловдив става въпрос)Вие как мислите?

# 519
Мъдреците ще му направят предните зъби на мармалад ако не ги извадите. Отпред виждам един доста крив зъб. Дългосрочно крива захапка може да доведе до ядене само от удобната страна, оттам проблеми с мускулите на лицето, с венците в по-зряла възраст, отдръпване на венците, пародонтоза итн...

Убеждайвате детето за брекети и го юркайте, не виждам друг начин. Сега му е времето да ги оправи и да забрави, а не на дърти години да се мъчи после. Не ми изглежда като дребен проблем.

# 520
  • София
Иванита, не съм специалист. Като гледам на снимката ви, шестите не правят добър контакт - от едната страна горен шести прави контакт с долен седми. Дългосрочно при недобър контакт ще се износят зъбите, но кои и как не мога да кажа. Това би трябвало да ви обясни ортодонта, но те не обичат да влизат в детайли и трябва да ги питаш за всяко нещо настоятелно - какво е отклонението, с колко от нормалното, до какво ще доведе и пр. Иначе при нас ортодонтът просто каза, че има дълбока захапка и това е, и че трябва да му слагаме брекети или алайнери - ама какво - що, не смята, че е нужно да обясни, явно мисли, че родителите толкова могат да разберат и няма нужда от детайлна информация.

При нас правиха отливка и по нея като гледам, а и по нашите снимки, няма разминаване при нас на горни и долни освен на шестите горни - дистално (навън към бузите) спрямо долните и то минимално. Симетрията е ОК при нас. Петите при нас още не са излезли. Ще отидем и при друг ортодонт, но така или иначе ще изчакаме да мине предстоящия ни тазгодишен седми клас. После ще се консултираме пак дали има нужда от лечение и ще го оставя детето да си решава. Ако има нужда и не иска лечение, тогава да си ги оправя сам като по-голям, ако реши.

При вас също няма място за мъдреците. Изчаква се да излязат от костта, но се вадят, докато са зародиши, иначе ще преместят останалите зъби и ще стане проблем. Струва ми се, че ще трябва да се подредят при вас зъбите или с брекети или с алайнери, но защо да се редят сега, а не по-нататък, като ще трябва да вадите мъдреци първо, не знам.

Парите не са никак малко, съберете повече информация от няколко специалисти и сравнете офертите им. Но все пак при избора важно е да усетите на кого имате доверие.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 16:21 от Magenta2022

# 521
Хм, точно за мъдреците ортодонтката каза, че е рано да се правят прогнози как ще излезнат. Дори и за малкия ми син, където мъдреците са още повече обърнати към предните зъби. Там пък освен дълбока, от едната страна е и кръстосана захапка, но има още зъби да сменя, та там ще изчакаме(на 12 е).
Очертава се да обиколим за още мнения, лошото е че сме от малък град и тук специалисти няма.
П. П. Не е ли малък за вадене на мъдреци?

# 522
  • Пловдив
Ние се лекуваме в Пловдив. При доктор Захманов. Преди две години започнахме лечението и вече ще ги махаме другия месец.
Дъщеря ми беше на 14 като ги сложихме. С дълбока захапка, иначе зъбите бяха с разстояния отпред. Сега са перфектни и захапката вече е нормална.
С метални брекети платихме 4000 лева. Сега малко са вдигнати цените, но са далеч от 8000 лв.

# 523
  • София
Хм, точно за мъдреците ортодонтката каза, че е рано да се правят прогнози как ще излезнат. Дори и за малкия ми син, където мъдреците са още повече обърнати към предните зъби. Там пък освен дълбока, от едната страна е и кръстосана захапка, но има още зъби да сменя, та там ще изчакаме(на 12 е).
Очертава се да обиколим за още мнения, лошото е че сме от малък град и тук специалисти няма.
П. П. Не е ли малък за вадене на мъдреци?

На снимката - долу зъбите нямат място и на места застъпват един върху друг. Откъде ще дойде това място, за да се подредят зъбите, ако не се махнат мъдреците? Вижда се огромното разминаване с горните от едната страна заради нагъчкването долу плюс от по-малките долни резци..

Вадят се към 15 год.възраст, докато са оше зародиши. Но трябва да са излезли от костта - да не са ретинирани.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 18:24 от Magenta2022

# 524
  • София
14 години са чудесен момент да наредите зъбите. Челюста все още расте и всичко се случва много по-лесно. Не я мислете толкова тая хигиена. Моят син беше 2 години и 3 месеца с брекети. През това време хигиената беше същата като без брекети-ужасна. 2 пъти миене на зъбите колкото да отбие номера. 2 пъти му почистиха зъбния камък и това беше. Други проблеми не е имал. Няма никакви щети, оцветявания, кариеси...
А и няма никаква драма на правене на кариес с брекети. Сваля се дъгата, прави се кариеса и се слага обратно. 14 годишен тинейджър и алайнери за мен е мисия невъзможна, но може да има и сериозни деца на тази възраст, знам ли...

Общи условия

Активация на акаунт