Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 26 225
  • 558
  •   1
Отговори
# 525
Хм, точно за мъдреците ортодонтката каза, че е рано да се правят прогнози как ще излезнат. Дори и за малкия ми син, където мъдреците са още повече обърнати към предните зъби. Там пък освен дълбока, от едната страна е и кръстосана захапка, но има още зъби да сменя, та там ще изчакаме(на 12 е).
Очертава се да обиколим за още мнения, лошото е че сме от малък град и тук специалисти няма.
П. П. Не е ли малък за вадене на мъдреци?

На снимката - долу зъбите нямат място и на места застъпват един върху друг. Откъде ще дойде това място, за да се подредят зъбите, ако не се махнат мъдреците? Вижда се огромното разминаване с горните от едната страна заради нагъчкването долу плюс от по-малките долни резци..

Вадят се към 15 год.възраст, докато са оше зародиши. Но трябва да са излезли от костта - да не са ретинирани.
В Бг много бързат да вадят мъдреците.
И на мен са ми вадени,де.
Но не всички са адепти, особено на по- ранна възраст. Челюстта расте. Как я мислите?- тая челюст така ли ще стои, а още колко години ще расте детето?
Трябва редовно проследяване на положението им, във всеки момент по- късно могат да се извадят.

# 526
  • София
На 15-16 години не е ранна възраст за вадене на мъдреци, ако подреждането на зъбите при ортодонтско лечение го изисква. После като се оформят корени хич не е лесно ваденето. На когото не му пречат, да си ги пази. Аз така от пазене, щото нито един зъболекар не ме посъветва навреме, си нагъчках долу от едната страна перфектно подредените ми зъби и станаха един връз друг.

# 527
На нас ни казаха, че на 14 всв още може да се стимулира костния растеж и да се разшири челюстта. Моят отива към обратна захапка. Преди две години нямаше признаци за това. Казаха, че ще му се разминат най-вероятно, но вече се вижда с просто око проблем.

# 528
На 15-16 години не е ранна възраст за вадене на мъдреци, ако подреждането на зъбите при ортодонтско лечение го изисква. После като се оформят корени хич не е лесно ваденето. На когото не му пречат, да си ги пази. Аз така от пазене, щото нито един зъболекар не ме посъветва навреме, си нагъчках долу от едната страна перфектно подредените ми зъби и станаха един връз друг.
В едно изречение,  две противоположни ситуации коментираш.
Ако не пречат , 0непосредствено сега, няма нужда да се вадят. Само, и единствено,  това твърдя.

# 529
  • София
E да. Ако не пречат здравословно и ако не пречат на ортодонтското лечение, което трябва да прецени специалист, не се вадят просто така мъдреци.

На нас ни казаха, че на 14 всв още може да се стимулира костния растеж и да се разшири челюстта. Моят отива към обратна захапка. Преди две години нямаше признаци за това. Казаха, че ще му се разминат най-вероятно, но вече се вижда с просто око проблем.

Спенса, какво имаш предвид, че са казали преди две години, че ще се размине. Ваденето на мъдреци ли?

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 20:41 от Magenta2022

# 530
Не, носенето на брекети. Бяха си му ОК зъбите. За мъдреците още нищо не са казали, но брекети ще носи.
Трябваше още миналата година,..но реших да мине седми клас

# 531
В момента съм свидетел как много мои познати си измъчват децата с какви ли не нововъведения години наред, а крайният ефект - нулев ....
Явно е особено модерно в днешно време да бъдеш ортодонт. Но не луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.
Не знам модерно ли е, но явно доста зъболекари искат да се пробват. Чували че се вземат 5000лв от пациент и дай да видим ще мога ли и аз. На места може би 5000 са "стари цени" и се ориентират към 8000.

# 532
https://www.shop.mipis.com/bg/80--breketi-
Само за информация изпращам цени на всичко това, което предлагат ортодонтите да сложат в устата на пациентите си. Случайно попаднах на този сайт, но след като разгледах цените ..... нямам думи.
Колкото и скъп и висококвалифициран да е трудът на ортодонта, за мен не е нормално най-скъпите - сапфирени брекети да струват 500 лева, а лечението с тях да надхвърля 8-10 хиляди. При това без никаква гаранция за краен резултат.
През 2002 г. когато брекетите едва се бяха появили, на моя близка, на 16 години тогава и с много проблемна горна захпака, извадиха 2 мъдреца, сложиха най-обкновени метални брекети и след година и половина зъбите й станаха идеални. Досега не са мръднали.
В момента съм свидетел как много мои познати си измъчват децата с какви ли не нововъведения години наред, а крайният ефект - нулев ....
Явно е особено модерно в днешно време да бъдеш ортодонт. Но не луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.
Виж варианти всякакви - ако търсиш цена заповядай във Факултета по стоматология - ще помогнат , само материалите ще платите. Аз лично видях ефекта от нововъведенията - сложихме алайнери след като една популярна зъболекарка със изкаран курс по апаратчета  (но с промоция - безплатна отливка която плащаш ако приемеш планът и затова супер търсена нали ) ни мота два месеца и накрая заключи че детето било за операция. Захапката е коригирана след 9 месеца, като ефекта го видяхме още на втория месец. Не казвам че е за всеки, всяко дете е индивидуален случай. Трудно се носят нашите нововъведения и изискват желязна дисциплина - и като хигиена и дори като режим на хранене, за да има ефект. И нововъденията си имат проблеми - и афти сме лекували и трейове сме чупили и изрязвали.  И ние много се колебаехме но сега стискаме палци да избута докрай с ластиците и разните му донагласяния и да стигнем до фазата на ритейнърите. Така че просто парите са сериозни и те са основния блокаж за нововъведенията, което е супер жалко. Няма безплатна грижа за децата можеха поне нещо да покрият от НЗОК за ортодонтска грижа

# 533
Докато хората търсят евтиното и да минат тънко и на промоция със здравето си и не се интересуват колко опит имат ортодонтите, имат ли доволни пациенти, с каква система работят, ще има и хора, дето принтират алайнери на 3д принтера в мазето си за без пари и опарени пациенти.

# 534
  • Варна
Прочетох цялата тема,  но не намерих отзив за ортодонт във Варна,  освен Стефанова. Препоръчаха ми Парушева, но виждам, че са 2 - Таня и Венелина.
Моля, препоръчайте ми и вие!  За 19 годишен младеж става дума.

# 535
Назад по темата има доста отзиви за ортодонти във Варна. Класиката е Стефанова и Арнаутска. Като цяло са с добри отзиви, оплакванията, които съм срещала са основно относно отношението към пациента. Бъчваров също има добри отзиви. Ние с дъщеря ми сме при Тетерекова, също сме много доволни. Вече се получиха и доста големи разлики относно цената- преди сякаш бяха с по-близки цени, а сега има сериозна дупка на различните места. Моят съвет е да отидете на поне две места преди да решите при кого да се лекувате.

# 536
Във Варна е д-р Венелина Парушева, другата лекарка със същата фамилия мисля, че е в София.
Срещнете се и преценете за себе си на кого да се доверие. Успех в избора!

# 537
Здравейте! Бихте ли препоръчали добър ортодонт в Стара Загора за поставяне на брекети, от който наистина сте доволни?

# 538
Здравейте! Може би е писано назад, но наистинна нямам време да връщам назад , защото трябва да решим бързо. Та въпросът ми е вярно ли е , че кариерът съкращава значително срока на последвалото лечение или е просто медицински трик за повече пари? Защото е факт, че някои ортодонти го ползват, други не.

# 539
Ами уж е вярно, ама никой не може да ви гарантира, че след него няма да имате някой упорит зъб, който да ви разкаже играта с 3 рескана.

Общи условия

Активация на акаунт