Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 32 250
  • 676
  •   1
Отговори
# 630
  • Елхово
Здравейте,
Доктор Надя Белчева, вече работи и в Стара Загора, приятелката на сина ми е при нея пациент и е много доволна от отношение и от това как върви лечението. С брекети е.

# 631
Здравейте, дъщеря ми е на 13,5 г. и има още млечни зъби. Преди няколко дни и извадиха горен кучешки зъб, който се клатеше и втори кътник, който не се клатеше. Записаха час за изваждане и на останалите три временни кътника и след това предложиха слагане на брекети, за да се пази мястото на зъбите. Всичко стана много набързо и не бях подготвена за тази новина. По принцип дъщеря ми има хубави зъби и правилна захапка (на пръв поглед), просто по-бавно и се сменят зъбите.  Притеснявам се дали не направихме грешка с отстраняването на този кътник. На снимката се виждат зародишите на постоянните зъби. Ще потърся и второ мнение, но споделения опит ми е ценен. Нужно ли е да се вадят временните зъби преди да е пробил постоянния и да се слагат брекети? Някой има ли подобен опит? Брекетите никак не са евтини. Изплашиха ме, че ако не се извадят млечните зъби, може да станат кисти.

# 632
Никога не бях чувала, подобни изявления.
Търсихте ли второ, трето мнение??

# 633
Още не. Другата седм. има записан час.

# 634
  • София
Нещо не ми звучи логично тази работа. Отивайте веднага при друг зъболекар - кисти и на четирите кътника да станат, защо?
Те щом още са зародиши нямат формирани корени, нали, т.е.когато се формират корените, тогава ще избутат млечните зъби от местата им?

# 635
Логика има, че при дупки( извадени зъби), останалите могат да се разместят.
Ама, защо ще ги вадят !?

# 636
  • София
Как временни кътници? Децата май нямат изобщо млечни зъби кътници. Кътниците, тоест 6 и 7 зъб са само постоянни.

# 637
  • София
Явно се имат предвид петите зъби. И при нашето не са изкарали двата пети долу, а е на 13 г. Но при него са се формирали корени на новите, засега чакаме.

# 638
Има постоянни зъби отдолу, които не са избили още. Може би не се изразих правилно. Причината поради която искат да махнат зъбите е, че е на 13 г. и вече е трябвало да бъдат сменени. Със сигурност ще потърся второ, че и трето мнение. Но  единия млечен кътник (втори молар) е изваден вече за съжаление

# 639
  • Mediterraneo
Не схващам логиката. Нали има зародиши, дори и да махнат млечните, ще си пораснат постоянни, за какво са брекетите?

# 640
За да не се сгъстят зъбите след като са извадили млечния, който пази място на постоянния

# 641
  • Mediterraneo
Ами не, не откривам логика аз лично. Нали млечните зъби падат, а постоянните никнат по- късно, нищо не се сгъстява за това време до поникването. Стига де.

# 642
  • В.Търново
Панорамна снимка правена ли е?

# 643
Да, правена е панорамна снимка и се виждат отдолу постоянните зъби.

# 644
  • София
Ами и нашето е дете е на 13 и не са избили още два премолара. Даже ортодонт ги гледа, каза просто да изчакаме. Аз си спомням, че и на 14 г още сменях някои зъби. След 1 година, ако не се сменят, ще се консултираме пак.

Имайте предвид, че постоянните пети зъби са единствените зъби, които са по-малки от млечните им еквиваленти. Тоест и малко да се преместят четвъртия и шестия след изваждането, пак може би ще има достатъчно място да порасне петия без изкривявания. Но не бързайте да вадите и другите три зъба, освен ако няма сериозна здравословна причина.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 09:08 от Magenta2022

Общи условия

Активация на акаунт