Неапол и Амалфийското крайбрежие- Тема 1

• 33 169
  • 596
  •   1
Отговори
# 240
Привет! Ние се прибрахме в неделя от Наполи.  Бяхме само за уикенда, затова в  единствения си пълен ден там отидохме до  Амалфи и Позитано. За друго нямаше време ..
 Спахме в Неапол, но и друг път съм казвала,че винаги спим в един и същ хотел в центъра , до пиацца Муничипио. Много удобен за пешеходни разходки, както и на 5-6 мин пеша от  терминалa на фериботитe
 Бях планирала да отидем до Амалфи с автобус- ходили сме и друг път с него, малко автобусче,тип градско, което тръгва от спирка, на 10 мин пеша от хотела  и пътува 2 часа до Амалфи.  Преди това бях проверила многократно  дали все още  тръгва в 9.00 ( има само един автобус сутрин до там) , но  накрая  ,в деня, в който тръгнахме разписанието се промени и се оказа, че в събота автобусът не пътува...  Simple Smile  
 Та останалите варианти бяха или с 2 прекачвания, или с ферибот, който тръгва в 10:00, или с трансфер...
 Избрахме трансфер за да имаме повече време за разглеждане (  избрахме си ние час на тръгване) а  и да се насладим на гледките по пътя.Докато се стигне до Амалфи се минава през всички малки градчета по пътя. Simple Smile  Освен това бяхме 4ма , така че цената на трансфера ( 160 евро)  беше почти колкото щеше да ни излезе  ферибота.,а на връщане от Позитано така или иначе щяхме да се прибираме с ферибот.
 Та,в 10 бяхме в Амалфи , с кола от Неапол до там се стига за час и малко , разгледахме, снимахме, хапнахме, разходихме се  ( не всичко е отворено, но пък имаше много малко хора,  което отчитам като огромен плюс. Нищо общо с Амалфи в  сезона, когато на всяка снимка имаш около 50 непознати Simple Smile )
 Отидохме с автобус до Позитано  (  тръгват от площадчето в центъра,на всеки половин час , билетчето струва около  5 евро и стига до Позитано за 30-40 мин, зависи от трафика. Разстоянието е 18 км, но се изминава бавно. )
  Позитано, което принципно ми харесва повече от Амалфи , беше съвсем празно  и този път не ми се стори чак толкова симпатично . Simple Smile Само 2 заведения работеха,  в едното кафето струваше 5 евро ( дори в сезона нямам спомен да е било толкова миналото лято Simple Smile ) , аперолът- 15. Напълно обикновено, да не кажа мизерно,  заведение на плажа. Simple Smile
 Нито една от будките за билети на корабчетата и фериботите не беше отворена,  дори половината не бяха поставени.
Намерихме един човек на кея,с екип на NLG- едната от фериботните компании, когото попитах от къде можем да си купим билети и има ли го фериботът за Наполи  в 16:24. Установи се,че се плаща на него, в кеш , и както каза той– билети ще ни дадат в  Соренто, тъй като фериботът има междинна спирка там.
 Естествено, не ни дадоха билети, но все тая ,така или иначе не ми трябват  Grinning , важното беше,че се прибрахме.
  Фероботът също беше почти празен, да сме били 20-30 човека. В сезонът е претъпкан с китайци,американци и всякакви други туристи и пътуването далеч не е толкова приятно.
   Та така, Амалфи беше прекрасно,  Позитано -малко по-малко, но все  така красиво. Simple Smile

P.S. Редактирам се,защото си намерих билетчето от автобуса от Амалфи до Позитано.Цената е 2.40 евро в посока.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 20:38 от Mirella27

# 241
  • София
Скрит текст:
Ние бяхме краят на октомври. От летището, с шатъла, слезнахме на гарата и от там директно на влака за Салерно. Влакът беше супер бърз, чист и комфортен, от гарата си взехме кафе и едни гевречета и закусихме докато пътувахме. Салерно е много хубаво градче, спокойно! От там ни беше отправната точка за Амалфийското крайбрежие! След много четене тук на коментари какви завои са, реших и букнах обиколка с ферибот. Не съжалявам изобщо! Гледката откъм морето е впечатляваща! Отделно като гледах как криволичат колите по крайбрежието, бях сигурна, че съм спестила на дъщеря ми доста нептиятно изживяване, тъй като на нея И става лошо по завои!  Спряхме в Амалфи, на Капри  и в Позитано и накрая пак се върнахме в Салерно! Като цяло  времето за разглеждане не беше много, но с дете, бяхме решили, че няма да препускаме като луди и повече ще се наслаждаваме на атмосферата и долче витата. Получи ни се, беше лежерно и приятно за всички. единственото ми притеснение беше да не е лошо времето, защото канселират фериботите, а аз бях купила билетите 2 месеца по-рано.
На тръгване от Салерно бяхме решили да спрем в Помпей, купихме си билети за влака, но докато чакахме на перона, обявиха стачка и влака си тръгна празен Laughing  С билетите за влака се качихме на автобус, който беше спрял точно пред входа на гарата и той ни откара до Помпей! След разглеждането на Помпей пак си хванахме влак, който беше експрес. Бързо и комфортно стигнахме до Неапол. ...Където пък три дена ни удави от дъжд... Пак изкарахме добре, но всичко беше на прибежки и прогизнали, въпреки дъждобраните и чадърите! Последният ни ден времето беше ок и тъй като полета ни беше късно вечерта, хванахме влака до Соренто ! Тази линия е отвратителна! Бавна, претъпкана, имаш чувството, че влака ще се разпадне! На връщане, на спирката на Помпей (на друга гара спира линията за Соренто) се натъпкаха стотици хора, не можеш да дишаш, влакът скърца, спира...
Та Салерно е супер за отправна точка за амалфийското крайбрежие и Помпей!
Много благодаря за разказа. От къде букнахте  разходката с ферибот? Ферибота спираш ли на Капри, Амалфи и Позитано?

salex_n2  от тук https://www.getyourguide.com/salerno-l711/?activeTab=172 В момента не виждам точно нашата оферта, но може би е твърде рано, защото оперират април-ноември
Иначе аз мислех, че е организирана екскурзия и на спирките, които имахме, Амалфи(час и половина), Капри (3часа ) и Позитано (пак час и половина) корабчето ще ни чака и ще сме група! Оказа се че не е така! Издадоха ни билетите и всъщност ние ползвахме регулярния график на фериботната компания (мисля че беше NLG) Просто ни спестиха чакането за билети на всяка спирка + че излизаше и пО на сметка

# 242
Бихте ли споделили нещо интересно, което сте си купили за спомен от района?

# 243
  • Вестерос
Вземи за подаръци cornicello от Неапол, яд ме е, че не проучих и не взех.
Една приятелка си взе картина от магазина на централния площад в Амалфи. Имаше интересни неща за подаръци и в магазина с магаренцето в Амалфи.
Ако се върна пак в Позитано, бих си взела плетена кошница с надпис за плаж и да си я нося като чанта.

# 244
Ние бяхме краят на октомври. От летището, с шатъла, слезнахме на гарата и от там директно на влака за Салерно. Влакът беше супер бърз, чист и комфортен, от гарата си взехме кафе и едни гевречета и закусихме докато пътувахме. Салерно е много хубаво градче, спокойно! От там ни беше отправната точка за Амалфийското крайбрежие! След много четене тук на коментари какви завои са, реших и букнах обиколка с ферибот. Не съжалявам изобщо! Гледката откъм морето е впечатляваща! Отделно като гледах как криволичат колите по крайбрежието, бях сигурна, че съм спестила на дъщеря ми доста нептиятно изживяване, тъй като на нея И става лошо по завои!  Спряхме в Амалфи, на Капри  и в Позитано и накрая пак се върнахме в Салерно! Като цяло  времето за разглеждане не беше много, но с дете, бяхме решили, че няма да препускаме като луди и повече ще се наслаждаваме на атмосферата и долче витата. Получи ни се, беше лежерно и приятно за всички. единственото ми притеснение беше да не е лошо времето, защото канселират фериботите, а аз бях купила билетите 2 месеца по-рано.
На тръгване от Салерно бяхме решили да спрем в Помпей, купихме си билети за влака, но докато чакахме на перона, обявиха стачка и влака си тръгна празен Laughing  С билетите за влака се качихме на автобус, който беше спрял точно пред входа на гарата и той ни откара до Помпей! След разглеждането на Помпей пак си хванахме влак, който беше експрес. Бързо и комфортно стигнахме до Неапол. ...Където пък три дена ни удави от дъжд... Пак изкарахме добре, но всичко беше на прибежки и прогизнали, въпреки дъждобраните и чадърите! Последният ни ден времето беше ок и тъй като полета ни беше късно вечерта, хванахме влака до Соренто ! Тази линия е отвратителна! Бавна, претъпкана, имаш чувството, че влака ще се разпадне! На връщане, на спирката на Помпей (на друга гара спира линията за Соренто) се натъпкаха стотици хора, не можеш да дишаш, влакът скърца, спира...
Та Салерно е супер за отправна точка за амалфийското крайбрежие и Помпей!
Много благодаря за разказа. От къде букнахте  разходката с ферибот? Ферибота спираш ли на Капри, Амалфи и Позитано?

https://www.nlg.it/en/destinations/our-tours/
https://  Ето това е сайтът на компанията , където може да видите възможните варианти за турове, както и да си  закупите билет директно от тях.

# 245
Здравейте, как се купуват билети за градския транспорт в Неапол ? И въобще удобен ли е за трансфер от летището до центъра ?

# 246
Здравейте, как се купуват билети за градския транспорт в Неапол ? И въобще удобен ли е за трансфер от летището до центъра ?

От летището до централна гара и обратно ползвахме автобус Alibus.  Цената в една посока е 5 евро. Билет може да се купи от машина на летището или директно от шофьора.

# 247
  • Beyond the stars
В силна дилема сме за рент-а-кар за юли месец, целта ни е крайбрежието и сме 5 човека.
Карали сме на други места в Италия, последният опит с тесни пътища беше покрай Комо. Имам травмиращ спомен за трафика в Неапол, но там да речем, че въобще няма да влизаме. Въпросът ми е, ако предварително резервираме паркинги, дали колата е ок като идея или да се ориентираме към градски транспорт. Другият вариант е да наемем мотопеди, някой ако има опит и препоръка за фирма, ще ми е полезно.

# 248
Има много клипове в Ютюб какъв е трафикът през юли. По-добре фериботи, отколкото кола. Те не попадат в задръствания и в този сезон определено са по-добър вариант според мен.

# 249
  • Beyond the stars
Има много клипове в Ютюб какъв е трафикът през юли. По-добре фериботи, отколкото кола. Те не попадат в задръствания и в този сезон определено са по-добър вариант според мен.

Клипове сме гледали, ако не бяхме, нямаше да имам дилеми Bowtie

# 250
Значи очакваш някой да ти каже - давай, вземи кола, не в толкова зле!
Тъкмо после ще ни разкажеш.

# 251
  • Beyond the stars
Значи очакваш някой да ти каже - давай, вземи кола, не в толкова зле!
Тъкмо после ще ни разкажеш.

Би било доста приятно, да Bowtie
По-скоро очаквах мнения от първо лице от посещавали в този сезон, за което си мисля, че е темата.
Но бяхте изключително полезен/полезна с иронията си.

П.С. Пак се сетих за стария виц, който завършва с “питаш в български форум и ти обесняват колко си глупав” Bowtie

# 252
По принцип доста помага да прочетеш темата от начало или ако тя не обхваща летния период, да се върнеш да прочетеш предходната.
Но за българските форуми важи и друг израз: Чукча не читател, чукча писател.

Може би съм била съм полезна с мненията за трите си посещения в района в последните две години на други потребители. На теб не успях да помогна, но не може да се отрече, че
правилно усетих желанието ти да бъдеш насърчена за кола. А ти го прие за ирония...

# 253
  • Beyond the stars
За да се придържаме все пак към темата, в която сме и да не изпадаме в излишни полемики, ще се въздържа от отговор на последния коментар.

# 254
В силна дилема сме за рент-а-кар за юли месец, целта ни е крайбрежието и сме 5 човека.
Карали сме на други места в Италия, последният опит с тесни пътища беше покрай Комо. Имам травмиращ спомен за трафика в Неапол, но там да речем, че въобще няма да влизаме. Въпросът ми е, ако предварително резервираме паркинги, дали колата е ок като идея или да се ориентираме към градски транспорт. Другият вариант е да наемем мотопеди, някой ако има опит и препоръка за фирма, ще ми е полезно.
Здравейте,
 аз не бих препоръчала рент-а - кар през този период. Заради огромните задръствания и прекалено бавното придвижване.
 Има всякакви шофьори, вечно някой е " заседнал" на някой завой, други спират да  го навигират,или направо да му преместят колата ..
Винаги предпочитам самостоятелното пътуване заради свободата , която дава, възможността да спреш, където си поискаш заради някоя страхотна гледка, каквито там има в изобилие и всичките му останали предимства.
 Но в този район се губи много време.. Ако имате достатъчно- все пак си наемете кола. Simple Smile
 С градски транспорт положението е  същото, единствено не шофирате вие. Но за мен  самото шофиране не е дискомфортно  ,единствено пъпленето по пътищата..

Общи условия

Активация на акаунт