Неапол и Амалфийското крайбрежие- Тема 1

• 33 143
  • 596
  •   3
Отговори
# 105
  • Вестерос
Не мисля, че е толкова. За Амалфийските градчета фериботите са от Беверело, до Кастел Ово. Само от едното пристанище до другото за мен е около 10 мин пеша, въпреки че има безплатен шатъл на всеки 30 минути (мисля, че на толкова беше).

# 106
Питането е за Соренто.
Какво е Кастел Ово?
Molo Beverello е до Castel Nuovo.

# 107
  • Вестерос
Не съм видяла, че е за Соренто. Вярно съм объркала и Нуово с Ово
Има и Кастел дел Ово.

# 108
Здравейте, дали работи обществения транспорт края на Ноември от Салерно към Амалфи и крайбрежието?Някой ходил ли е по това време на годината?

# 109
  • София
Здравейте, дали работи обществения транспорт края на Ноември от Салерно към Амалфи и крайбрежието?Някой ходил ли е по това време на годината?
Автобусите са целогодишни, да.

# 110
  • Варна
А случайно да знаете - дали цената на билетите за фериботите (примерно Амалфи-Позитано) е същата на място, като тази която е в сайтовете за онлайн покупка? Пише примерно еднопосочен 10 евро в сайта, на място в деня дали ще е по-висока / по-ниска?

# 111
Само веднъж съм проверявала за предварително  онлайн закупуване на билети, защото бяхме много хора и бяха еднакви,да.

# 112
Купих билети за края на ноември преди да прочета темата, та тепърва ще мислим как да се придвижим от летището до Салерно. Като гледам - с такси ще е.
Колебая се дали да спим там или някъде наоколо. Какво бихте ме посъветвали? Коя част на Салерно е за предпочитане при настаняване?
Целта са Виетри сул Маре, Минори, Позитано и Амалфи. Ако пътуват фериботи - може и Капри.
Приемам препоръки за заведения в Салерно.

# 113
Купих билети за края на ноември преди да прочета темата, та тепърва ще мислим как да се придвижим от летището до Салерно. Като гледам - с такси ще е.
Колебая се дали да спим там или някъде наоколо. Какво бихте ме посъветвали? Коя част на Салерно е за предпочитане при настаняване?
Целта са Виетри сул Маре, Минори, Позитано и Амалфи. Ако пътуват фериботи - може и Капри.
Приемам препоръки за заведения в Салерно.
Здравейте,
не сме спали в Салерно, но е удобно за местата, които сте набелязали.Много хубав град - поне на нас много ни хареса.Централната жп гара си е точно на центъра - магазини, заведения и място където да се разходите.Точно отдолу е крайбрежната.Може би е удачно там за настаняване.Ние сме хапвали само в едно заведение - Da Michele.Има само няколко вида пици, но са страхотни - препоръчвам пица фрита.

# 114
Има шатъл от летището до гарата. Разписанието е съобразено с полетите. Погледнете го дали Ви устройва.
https://www.fsbusitalia.it/eng/tourism/airport-connection-servic … T8OtTP1c8cpXLiLbw
Таксито е с фиксирана такса 50 евро.
Има и други опции, но са свързани с ходене пеша около 20 мин и отново разчитане на ГТ.

# 115
Салерно е приятно градче, а за хапване има една пицария на крайбрежната препоръчано от домакина ни, в пъти по-добро от прехваленото да микеле.

# 116
Гарата в Салерно е разположена подобно на гарата в Бари, откъдето започва главната улица. За жалост не помня името на заведението, което беше на няколко пресечки от гарата и специализирано за различни видове салати и плодови и зеленчукови сокове.
Много харесвам атмосферата на Салерно и дългите крайбрежни алеи, цветята и дърветата, изобщо цялата зеленина. Имам едни любими ехмеи, които там са грамадни.
Според мен е добре да спите именно в Салерно, защото е удобна отправна точка за пътуване - и по суша, и по вода.

Ехмея:
Скрит текст:

# 117
  • Варна
Здравейте и от мен с прясна информация за крайбрежието от миналата седмица!

Пътувахме с полет до Неапол (от Букурещ) - на отиване Уиз, на връщане Райън, без закъснения и проблеми.
Времето беше чудесно - през деня около 24 градуса, лошото е че се стъмва много рано към 5 часа. Бяхме там от 30.10. до 04.11.2024
      Отседнахме в чудесно място - в столицата на пастата Relaxed за която не бях чувала - селото е Gragnano, а мястото: Granoro b&b. Има го в Букинг, но след като бях резервирала и впоследствие трябваше да променя датите - хазяинът ми писа на Whatsapp, като ми предложи да резервирам директно и с по-ниска цена естествено. Нищо не плащах предварително, имаше включена "италианска" закуска с кафе и сок, той самия ни даваше всякакви съвети за ресторанти и паркинг на развален английски, но беше много любезен!

Кола наехме чрез платформата carjet, на компанията C-rent - от летището се взема и връща, 100 евро тяхна застраховка за 5 дни + 40 евро наем, без никакъв депозит! От отзивите в Гугъл мапс видях, че правят проблеми за автомивка и гориво - така че взехме кола с "Пълно/пълно" гориво и се постарахме да е чиста като я връщахме. Нищо не са ни питали или искали за претенции.
        !!!   Тук да добавя относно ZTL зоните - има глоби ако влезете с кола там, трябва много да се внимава, защото Гугъл мапс не ги показва. На две места щяхме да се наденем там, знаците трябва да се следят много, особено в малките улици!

Относно местата и ресторанти, които посетихме:
-- съседното градче, супер близо до Gragnano - Castellammare di Stabia, има кабинков лифт, до планината с много хубава панорама към Неаполитанския залив -  Cable Car „Funivia del Faito“. Цена на двупосочен билет: 9,50 за възрастен, 3,60 евро за деца

-- руините на Помпей - имахме закупени билети предварително (19 евро за възрастен, децата са безплатно). Паркирахме колата на  Parking Spartacus за 10 евро на ден. Обиколихме основните неща за около 3 часа, от към 10 сутринта.

--  Неапол (с колата до гарата) - тук естествено движението е коренно различно, мъжът ми се справи на магия - трябва да си вярваш много! Паркирахме на Parcheggio Stazione di Napoli Centrale P5 - подземен паркинг, цената за близо 4 часа беше 11,50 евро. От тук взехме метрото до спирка Montesanto, тъй като другата линия била в стачка.
--  От там вървяхме пеша до комплекс Santa Chiara - билет за вход общо 22 евро за 4та.

--  за ядене в Неапол: Pizzeria e Trattoria Sannino - храната беше вкусна, 64 евро общо за салата, бира и четири основни.
--  в плана беше пицарията "Pepe In Grani", която е на един час път в селцето Caiazzo - преди време гледахме предаване по 24kitchen, където даваха готвача и как правят сами тестото. Беше много хубаво, вкусно но твърде далеч. За четири пици, бира, чаша вино и десерт = 106 евро.

-- пътувахме до Соренто, спряхме на паркинг Parking Sorrento - платих 21 евро за 7 часа и вървяхме 15-на минути до пристанището. От там взехме ферибота за остров Капри. Билетите купих от Laser capri - директно от техния сайт за 130 евро за 4 души.
--  на остров Капри - качихме се с фуникуляра до градчето Капри като важното тук е че билетите се купуват от страни на входа (2,40 еднопосочен) - аз лично се озорих докато го намеря. Входът за фуникуляра е от ляво на улицата, а касата - в дясно няколко метра напред.
-- панорамните тераси на острова Augusto gardens и над Via Krupp са едно до друго и се плаща билет 2,50 на възрастен, до 12 години са безплатно.

--  ресторантът на Капри, който избрахме Pinseria Tre Farine - храната беше най-хубава от цялото ни пътуване. Ядохме малки тип пици, салати, питиета = 102 евро.

-- в Соренто си купихме бонбони, ликьор и сладко от I Giardini di Cataldo
-- до Амалфи отново пътувахме с колата, като я оставихме на пристанището на Parking Berma - там имаше свободно и беше най-скъпо: 48 евро за 8 часа. Но пък беше удобно и супер близо до градчето и фериботите.
-- Снимахме се на катедралата, но беше затворена за посещения, а на входа за Chiostro del Paradiso имаше огромна опашка и решихме вместо това да се разхождаме. Пихме кафе и тирамису в едно супер готино малко кафене; взехме си сок от лимон+ портокал за 10 евро единия Laughing както и фунийки с морски неща от Pescheria CICA, които бяха уникално вкусни (30 евро за 3 броя различни)!

--  от там с ферибот плавахме до Позитано - компанията беше Travelmar с билети директно от техния сайт (без такса за резервация, която има при посредниците) = 38 евро в едната посока за 4мата. В самото Позитано нямаше нищо кой-знае какво, освен основната улица за снимки Via Colombo.
-- за ядене в Амалфи седнахме в Pizzeria Donna Stella, която се оказа от малкото отворена около 18ч. Не бяхме много очаровани, но все пак вечеряхме нещо (сметка 81 евро за вода, три пици и спагети).
-- Равело и вила Руфоло - тук паркирахме до катедралата на Cathedral Square Parking Ravello - 7,50 евро за към 3 часа. Входът за вилата е 8 евро възрастни и 6 евро деца до 12г. А гледките са феноменални!

-- за ядене в селцето седнахме в Trattoria Pizzeria Cumpa' Cosimo - направиха ми страхотно впечатление, ще ги похваля! Smiley Поръчахме за всички паста, Ньоки Сорентина, аперол и бира. Обслужи ни възрастна дама, която говореше английски много по-добре от доста други млади, с които общувахме. Донесоха ни чинийка с няколко саламчета докато чакахме, а след като сина ми не си изяде основното, същото бабче го пита дали иска още саламчета - та донесе втора чиния + супер вкусен кашкавал. Накрая ни попита за десерт (но пък ние бяхме решили да ядем сладолед) и аз я помолих за един брой - в случая малко тирамису, което беше прясно и вкусно. Накрая сметката - имаше такса Коперто, но пък нито салами нито десерт бяха включили - беше 117 евро, а дамата като дойде с ПОС-за плащане с карта ми въведе 100 евро Simple Smile Получихме бонус отстъпка. Относно храната - всичко беше вкусно, най-много моите спагети с морски дарове!

--  спряхме и в градчето Майори, където пак паркирахме на пристанището за 5 евро на час. Разходихме се по плажа, намокрихме краката; ядохме кремообразен сладолед Gelateria Mago Del Gelo Yogurteria Grafferia BUBBLE TEA и пихме кафе и сок до плажа.
Пожелавам на всички много слънчеви дни и хубави спомени!

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 14:39 от PetiaDCh

# 118
Благодаря ви! Шатълите не са удобни за полета на Уиз от София към момента. Да се надяваме, че ще пуснат още.
Ако не - ще трябва да се придвижим с такси.

# 119
  • Вестерос
Много хубав разказ, доходи ми се пак.

Общи условия

Активация на акаунт