Името на моето дете

• 15 242
  • 497
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
Е, другата потребителка го допусна като възможност. Пък и на тоя свят има всичко.

# 466
Свекървата никога не се знае докога ще ти е свекърва, а детето вечно ще си остане с името.

# 467
Наистина не мога да проумея как може да се роди едно прекрасно, невинно, беззащитно неопетнено още от грозното в света малко същество, и няма да искаш да го видиш заради... име? Не знам, може в речника да се дава като пример за безсърдечие.

Историята на Рори72 е покъртителна. Надявам се да не се повтори, макар че на бабата репликата: "Вие правете, каквото искате, а пък аз ще реша после как ще продължим", си е точно закана за това. Авторката пише, че четири (!) години са се борили за това дете, ама ето как заради едни шест букви се отрича роднина от него. Иначе прекрасна жена, уникална.

Може би това дете наистина си е дошло с името, голяма борба стана за това как да се казва. Дано порасне силно и борбено!

# 468
Persona7, наистина е много тежко и жалко. За нашето първо дете се борихме 10г. Минахме през Ада, но след като се роди единственото нещо, което каза свекър ми беше, че не сме спазили традицията с името (неговото). Дори не ни каза едно честито. Но не посмя да се налага може би, защото и ялова, мразя тази дума,  ме бе нарекъл в очите.

# 469
Plamkata82, ужасно е това, което пишеш, съжалявам. Затова мисля, че има някакъв проблем в нашето общество, на детето не се гледа като на ценност и като на отделна личност, а като начин възрастните да си начешат егото и да играят панаири по едно невинно създание. Да ви е здраво детенцето и много щастие да ви носи! ❤️

# 470

Нека звуча нагло и неблагодарно, ама ако моите родители са се борили, за да ме има на този свят, а баба ми ме отхвърля заради едно хубаво и нормално име, нямаше да харесвам баба си особено.
Преди да пораснеш и захаресваш или не баба си, ще си малко човече, което може да бъде отхвърлено и наранено.

Аз пък гледам и от друга гледна точка, че имам опит.
Ако бях кръстена на въпросната баба, нямаше да бъда малтретирана, а свръх лигавена.
И щях да съм един недоразвит инфантил.
Та благодарение на насилието съм прозряла истинската същност на въпросната. А благодарение на развода се отдалечих от тях и не бях малтретирана редовно.
Пък като поотраснах тормоза спря, щото ми писна и аз я набих. Стана по-ниска от тревата.
Вижте, на тоя свят има супер елементарни, прости и злобни хора.
Не всички мислят като повечет хора в темата, толерантни са и т.н.

# 471
Вече категорично мога да кажа че се наспах до такава степен че главата ще ми се пръсне от болка.

Вече е решено името така че мога да заключа темата ако има такава възможност понеже не знам как.

# 472
В нашето семейство си говорим, обсъждали сме и обсъждаме имената на бебетата, проблем е нямало. Така са ме възпитали, така съм възпитала и аз дъщеря ми да уважаваме родителите и традициите. Дори не става въпрос и за компромиси, а за обич и уважение. Странно ми е това, което чета. Аз нямам познати в такива ситуации. Като бях бременна свекърва ми ме помоли да кръстим детето на нея. Казах й, че ще бъде на майка ми и й обясних защо. Разбра и повече никога не го спомена. Нормалните хора си говорят нормално.

# 473
Леко и безпроблемно раждане, авторке!

# 474
Мисля, че в днешно време зависи от характера на майката (не искам да обидя никой). Аз казах, че само през трупа ми това дете ще се казва на баща му. Предложението не бе повторено. Дали е имало натиск, не знам. Предполагам, че да, съдейки по другите опити за вмешателство.
Просто не го усетих да е това име(да не говорим, че е доста архаично, за мен крайно неподходящо за малко дете). И на крехки години, леко смотана и мека, пак нямаше да поддам. Щях да си вдигна гълъбите при натиск, усетиха го.
Като не го усетиш името е много трудно да се пречупиш и мека да си. Даже не знам как да го обясня, това е едно вътрешно усещане.

# 475
  • Другата България
..................
Вече е решено името така че мога да заключа темата ако има такава възможност понеже не знам как.
Ако не можеш да се оправиш от темата, пиши ЛС на Бубанка.
Иначе, има едно триъгълниче с удивителен знак, отдясно на броя мнения, които имаш - отдясно на цифрата 53. Като позиционираш мишката върху него, пише “информирай модератор“. Натискаш, излизат ти доста опции, избираш “друго“ и там в полето пишеш, че темата е за заключване.
Трети начин - в модераторската тема.
Но аз процедирам по втория, най-лесно е.

# 476
Бориса ми звучи като падежна форма на Борис. В храмовете четат „благовернаго царя Бориса“ относно българския цар Борис Първи, Покръстител. Защо да не е Боряна, Бояна, Белослава, Благовеста? Хем ще е с буквата на таткото, хем малко по-различно.

# 477
Аз харесвам името Косара. Ако имах дъщеря щеше да ми е един от фавотитите.

# 478
  • Бургас
Леко раждане!
Бориса е едно прекрасно име! А и ще носи името на татко си. Татенце по всички точки хем е негова, хем името му да носи. На мен лично ми става мило. И може и сърдито да е казал, че така ще се казва момата, но съм сигурна, че отвътре се разтапя.

Калина, при историята на мъжа ви и това, че баща му не е бил нито добър баща, нито е бил на място за сина си не е нужно.
Даже не визирам чувствата на свекървата.

# 479
Може ли някой да ми обясни защо в България е прието майка/баща, свекър/свекърва са имат претенции  и да се намесват как да се казва внучето ?
Забелязала съм го, защото на  запад не смеят да правят така ….

Общи условия

Активация на акаунт