ОКТОМВРИЙЧЕ да шава не спира,на мама корема постоянно вибрира :) Тема 8

• 37 021
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Изпрах всичко с бебешки препарат, отделно от нашето пране и пуснах в сушилнята. Няма да гладя, сушилнята е достатъчна за дезинфекция.

В 37 г.с. имам среща с акушерка в болницата където ще раждам, за да уточним плана за раждане. Общо взето срещата е за да обсъдим всички варианти на раждането и моите предпочитания за използване на епидурална, форцепс, епизиотомия, вакуум, искам ли да използвам вана за облекчаване на контракциите и тн.Преглежда се документацията от следящия ме АГ, пускат се изследвания, мерят се тонове, гледа се плацентата.

И аз съм голям фен на муселиновите пелени. Използвах ги в количката за чаршафче, за кърмене навън, за покриване на количката, за постилане на дивана, за покриване на повивалника, навсякъде където е бебето, отдолу слагах муселинова пелена. Този път си взех и малки муселинови пелени, за да ги слагам под главичката на бебето в кошарата, както и за подложки на рамо. Отделно си взех 10 малки памучни кърпи от икеа 30x30 см. Използвам ги за да подсуша дупето след като го измия. И най-важното, взех си силиконови протектори за зърна. Без тях нямаше да успея да кърмя първото ми детенце.

Шишетата на Авент са за периода след като спра да кърмя, затова са големи и с 3ти размер на биберона. Надявам се кърменето е ексклузивно, както при първото ми детенце. Малко се притеснявам като чета темата на августовите мами, но съм положително настроена и се чувствам подготвена. Не мисля, че кърменето трябва да е на всяка цена, но моят положителен опит и факта, че голямото ми детенце не е боледувало повече от година (ходи на ясла от 10 месечен, сега е на почти 3 годинки) ме кара да го желая силно и ме мотивира да положа всички усилия и за второто бебче.

Може някои продукти да са полезни за някоя от вас, затова ги оставам тук:

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 12:41 от Dream90

# 121
Dream90, как разбра какви силиконови зърна да си вземеш? Намерих два различни размера.. и аз имам два вида. Аз почти нямам зърна, силиконовите ще свършат ли работа изобщо?
Шишарче, кога ти беше термина? Аз изобщо за естественото раждане нищо не съм чела и не съм изобщо подготвена. Акушерка трябва ли ми, не ми ли трябва. Кога трябва да се срещна с нея.
Спира ме раждането в държавна болница заради това направление 7, май беше. Личната ми лекарка ли го издава? Ако го нямам ще мога ли пак да родя в държавна?

# 122
За мен едно от най-полезните неща, които свърших досега от началото на бременността е да се регистрирам в Bg-Mamma 😂👏🏻👏🏻😁🥳 Така сега съм подготвена да отговарям достойно на всякакви мнения/съвети, които получавам вече 🤭 а любимата ми реплика е “защо мислиш, че всички минават през едно и също, аз следя историята на поне 50мами и ти казвам, че при всеки е различно” 😂😂😂 (това, като започне някой да ми обяснява какво щяло да стане, особено “първо колики, после зъби, ужас е”). О, и идва време за другата ми любима реплика “холандките мами казват, че бебетата им нямат колики, това как ще го обясниш” 😂 …и следва мълчание……Истински се забавлявам даже, както се казва в старите книги информацията е най-полезният инструмент в модерното общество, и не само….Дерзайте 😁🤗
Аз ще ходя да видя колко е пораснало бебето ми за последните 2 седмици, имаме даже облог по прогнози с ММ, расте усилено де, мога да кажа със сигурност, корема ми като че ли се разтяга с всяка секунда и съм гладна.

# 123
Sway, имах същите с първото детенце и затова знам, че съм М. Тогава на късмет ги уцелих, прецених, че зърната ми са среден размер.

MayaJane, моето момче не е имал нито колики (не мисля, че дори е правилнo като термин), нито особени драми със зъбите. Имало е моменти, когато е имал повече газове, помагала съм с масажче на коремчето и винаги е помагало. Не ми харесва практиката в БГ да се изписват пробиотици и капки за колики за новородени, но разбира се всяка мама си преценява кое е най-добре за нейното бебче. Хората около мен все ми се "заканват", че ще дойде и моят момент на трудности с детето, ами 3 години го чакам... И за себе си стигнах до извода, че нагласата е супер важна. Ако съм имала трудности, то бързо съм ги забравяла, казвала съм си, че днес на бебчо не му е било ден, но утре ще е нов прекрасен ден за нас.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 14:59 от Dream90

# 124
Всичко изпрах и изгладих. Повече няма да гладя, само първия път, ще използвам сушилня.
Дрешките обаче все още пера отделно и на голямото ми дете. Има си отделен кош с дрехи за пране. Гладя само при нужда, напр. ризки.

Пелени почти не използвам и не купувам. Имам 1-2 памучни и 1 тънка муселинова.

С анест. ще се консултирам преди секциото.

Не съм от Сф, но съм чувала добри отзиви за Надежда.

Аз този път ще заложа на частна болница и самостоятелна стая, ще може при мен да спи ММ.

# 125
Sway, имах същите с първото детенце и затова знам, че съм М. Тогава на късмет ги уцелих, прецених, че зърната ми са среден размер.

MayaJane, моето момче не е имал нито колики (не мисля, че дори е правилна като термин), нито особени драми със зъбите. Имало е моменти, когато е имал повече газове, помагала съм с масажче на коремчето и винаги е помагало. Не ми харесва практиката в БГ да се изписват пробиотици и капки за колики за новородени, но разбира се всяка мама си преценява кое е най-добре за нейното бебче. Хората около мен все ми се "заканват", че ще дойде и моят момент на трудности с детето, ами 3 години го чакам... И за себе си стигнах до извода, че нагласата е супер важна. Ако съм имала трудности, то бързо съм ги забравяла, казвала съм си, че днес на бебчо не му е било ден, но утре ще е нов прекрасен ден за нас.

Dream, благодаря, че сподели 👏🏻👏🏻👏🏻🥳🤗 ето това е само вторият коментар от хиляди, които съм изчела тук и смятам, че трябва да се закачи на заглавна страница.

Тази работа с коликите най-много съм я чувала от мои близки наоколо, които наистина изкараха кошмарни периоди и с двете деца. Сега аз или някой друг не може да каже със сигурност какво им е било на бебетата, но също се гледа типа човек, та и майката и бабата нито сега, нито преди предприемат нещо, за да направят собствения си живот по-лесен. После ми правеше впечатление, че на всеки плач, за който не знаят причината, ще кажат колики.

Та, за плача на бебето, сега аз не съм там, пък и да съм, ще се отнася сама за моето бебе как е, какво е, щастливо ли е, но определено наблюдавам връзка между тип майка и тип бебе, казах го и преди. Вярно клише е “спокойна майка, спокойно бебе”, но клишетата са такива, защото са истина. Например една тук мама, много я харесвам, машинист на влак в метрото, такова спокойствие! Извадиха бебенцето и 2 седмици по-рано заради прееклампсия, оказа се със сепсис, мамата пак, такава спокойствие! Отивам на гости, гледам, вади млякото от хладилника и го дава директно, бебенцето спокойствие, кротува и се усмихва!

Та, затова Dream, примера ти е точно на място, да се чете, от който го интересува. Благодаря, на мен доказва, че наблюденията са ми в правилна посока.

П.П А, само да ви питам, някой като  държи да дойде да помага, не ви ли се струва, че звучи малко като “няма да се справиш сама”  🤔

# 126
Dream90, много съм съгласна за нагласата, защото мисля, че благодарение на нея успявам да не се впечатлявам много от неразположенията на бременността с близнаци, които разбира се присъстват нормално. Смятам да опитам този подход и с всичко останало, като кърмене и гледане на малките.

Много полезна информация мами, благодаря! Благодарение на вас се чувствам и аз по-готова! 

Пускаха ли ви рутинен ТСХ този триместър? При мен в началото пускахме всичко с т4 и т3 и антитела и беше ок, сега е съвсем леко извън горната граница, може и да пия нещо, ако реши лекарят, но ми е интересно вас дали ви тестват?

Аз съм в някаква странна фаза на 40 минути турбо чистене, оправяне, пране, гладене, сглобяване на шкафове като невидяла и след това 2 часа сън, после наново…

За интимностите, ние си продължаваме след като докторите не възразяват, но с по намалени темпове, а и тези седмици малко ме плашат - някак чувствам, че наближава моментът.

Гледайки колко е бавно гладенето май наистина сушилнята е решението, имаме го впредвид и май ще я вземем.

# 127
Мен вече ме е страх да правим секс, както и болки имам, не искам да ми подрани раждането, макар че мин.път не ми подейства така.

# 128
Относно плача на бебенцата ви препоръчвам с две ръце “Чудните седмици” книгата има и мобилно приложение “wonder weeks”.  Мислех си, че знам доста за бебенцата, за плача  и тн., но сега разбирам, че много неща не са ми били ясни.

Днес попаднах на една статия относно новите изисквания за детските столчета, които са влезнали в сила от 01.09 https://www.dunavmost.com/novini/promyana-pri-detskite-stolcheta … m19vb4qn2mo1goimq

Вчера и днес и на мен ми е драма жегата от предните горещи дни развих топлинен обрив и сега с тези жеги пак се върна. Само си повтарям още малко и отмятам по малко работа със скоростта на охлюв.

# 129
  • UK
Аз също смятам, че т.нар. 'колики' са просто един съвсем нормален период на адаптация на бебето към външния свят, не са страшни и не е нужно да ги лекуваме с нищо. Проблеми с никнене на зъби също не съм забелязала. Няма нищо страшно, повярвайте ми, в нормалните етапи от развитието на едно дете. Ценете ги и не ги приемайте за даденост, радвайте им се от сърце. Казвам ви го като майка на дете с проблем в неврологичното развитие, с множество изоставания от всякакъв характер. Всичко стандартно не е трудно, етап е, да, може да е изморително, но минава и се забравя и остават само спомените колко са били малки и колко е било хубаво.

# 130
Sway, защо те възпира направление 7? Не съм на 100% сигурна, но ако частна клиника има някакви договори с НЗОК все пак и възможности за някои клинични пътеки, те също би трябвало да издават. Трябва да проверя, но на 1вата ми консултация в Надежда още преди да се запиша на ЖК питах дали правилно съм разбрала, че част от сумата се покрива по ЗК и казаха “да”, значи и би следвало да могат и направление 7 да издадат?  Но дори да съм се заблудила нещо (ще проверя на следващия преглед), би трябвало ЛЛ да ти издаде това направление без значение дали изобщо си се следила някъде или никъде, стига да имаш ЛЛ и да си с непрекъснати здравни осигуровки.

За предлагането на помощ - не мисля, че има еднозначен отговор. На едни жени им е било много трудно и сега предлагат помощ, защото те самите не са се справяли и са имали нужда от помощ и така са преценили. Други пък именно защото нямат доверие във възможностите на бъдещата нова майка, трети знаят, че новата мама може и сама, но е приятно да се облекчи със задачите. Сама съм правила много неща в живота си, способна съм, но определено знам колко по-лесно щеше да е някой да ми беше помогнал. Защо трябва да бъдем герои и да се доказваме пред света, че сме бойни машини? Такива сме! Ама защо е нужно да се измъчваме, ако има кой да ни направи една супа и да подържи бебето, за да се изкъпем спокойно без да бързаме? Това е като пазаруването… ако носим раница на гърба, по една пазарска чанта на всяко рамо и по една торба във всяка ръка и се върнем от пазар и имаме избор да се качим по стълбите или да вземем асансьор … ще го откажете защото някой ще си помисли, че не сте способни да качите стълбите ли? Не мисля, че някой би отказал адансьор, но ако нямаше адансьор, пак щеше да се качи. Може би на почивки. Може би с пуфкане. Може би щеше да остави част от торбите и би ги качила на курсове, щеше да се оправи. Така че, според мен ако има кой да ви помогне и ви е близък, имате му доверие и няма да ви дразни да е до вас, възприемете помощта като добрина, а не тест ^_^

# 131
  • UK
Абсолютно, никой няма да ни окичи медал за храброст, че сме правили всичко сами. Нямаме какво да доказваме на никого. Помощта, особено от близките, е добронамерена и от сърце, и е хубаво да почувстваш загриженост, особено в момент, в който фокусът на всички е върху малкия човек, а майката е на ръба на силите си.

# 132
Относно плача на бебенцата ви препоръчвам с две ръце “Чудните седмици” книгата има и мобилно приложение “wonder weeks”.  Мислех си, че знам доста за бебенцата, за плача  и тн., но сега разбирам, че много неща не са ми били ясни.

Днес попаднах на една статия относно новите изисквания за детските столчета, които са влезнали в сила от 01.09 https://www.dunavmost.com/novini/promyana-pri-detskite-stolcheta … m19vb4qn2mo1goimq

Вчера и днес и на мен ми е драма жегата от предните горещи дни развих топлинен обрив и сега с тези жеги пак се върна. Само си повтарям още малко и отмятам по малко работа със скоростта на охлюв.

Isibel, свалих го приложението, благодаря, както казваш в описанието информацията е доста интересна. Ще е полезно да обменим мнение по-нататък, като заплачат бебетата 🤭🤗

Shisharche, Ljoli, благодаря за мнението за помощта. Съгласна съм, че еднозначен отговор няма, Shisharche.

# 133
Здравейте,
В петък пусках изследвания, които ме притесняват. Днес ги занесох на лекаря ми и той каза, че всичко е нормално. Лошото е, че в нашия малък град няма при кого да отида за второ мнение. Не знам дали се напрягам излишно или да ходя някъде в София, на консултация. Завишени левкоцити в кръвта и урината, а секрета излезе чист /до колкото е реално, предвид че си го взимам сама/.
Секса за нас е мираж вече към 3 месеца, защото получавам контракции.
До скоро спях по цяла нощ и задължително поне час-два през деня, бях супер уморена. Последните дни не мога да заспя през деня, а нощем 2-3 часа макс. Естествено отново съм постоянно уморена,но просто не мога да заспя.
Предполагам, че е от напрежение - имахме малко проблеми с ММ, а и цялото това чакане и подготовка май ми идват в повече.
Първоначално ми казаха термин 07.10, след това доктора каза, че расте доста бързо и да го очакваме 26-27.09, сега ми изчисляват термин 13.10.
Когато раждах на 23г нямах такива проблеми и не съм го мислила много, но явно с годините започвам повече "да се вталясвам". Имам чувството, че каквото и да правя, все ще ме хване неподготвена

Онлайн можеш да направиш платена консултация със специалист в healee.

# 134
Аз пускам всеки месец ТСХ, но това е заради Хашимотото. Днес пак ми увеличиха малко хормона.

Сексът все по-рядко, на поне го има.
Предишната бременност беше с кръвотечения и контракции от месец първи, та сексът беше нула.

Интересно ми е за муселиновите пелени, защо са толкова по-скъпи от памучните?
Също какво мислите за повиване на бебето? С дъщеря ми не съм го правила, сега се замислям. Гледах доста видеа, на които бебчето видимо се успокоява, когато бъде леко пристегнато (повито) с триъгълна пелена.

Общи условия

Активация на акаунт