Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 31 057
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
Как се справяте с хроничната умора, съпътстваща хашимотото. Уж спя добре, сутрин съм добре, но следобед като ме налегне една умора, сънливост и едвам изкарвам до вечерта.
Хроничната умора може да се дължи на страшно много фактори, дори като оставим настрана Хашимото-то (т.е. не е задължително само това да е причината). Хранителният режим, липсата или наличието на спортни активности, емоционалното и психическо състояние (т.е. налице ли е депресия, тревожност), генетичните предразположености, хормоналният фон, дефицитът на витамини и минерали, възрастта, навиците ни и ежедневната ни рутина - всичко това са обстоятелства, чието взаимодействие пряко влияе върху енергийните ни нива. Дори едно често срещано и сравнително "безобидно" състояние, като Сънната апнея, например, е способно да причини хроничен спад в прилива на енергия.
Това ти го споменавам, защото наистина е трудно да се даде дефинитивен отговор на твоя въпрос.
Може би тактиката ти трябва да е да работиш върху отделните аспекти, които ти акцентирах по-горе. Т.е. да се храниш пълноценно, да спортуваш редовно, да гледаш да избягваш стреса и травматичните събития, да суплементираш, ако имаш дефицити, и т.н. Да бориш хроничните възпаления в организма, също така. Наистина са много нещата, за съжаление. Няма лесно и бързо решение в повечето случаи.

Бубoлина, не съм отчела косопад, вследствие приема на T3. Само ползи видях от стартирането му. А и ти самата пишеш, че косопадът ти е отпреди това - аз дори знам, че причините за падането на косата се коренят няколко месеца назад, т.е. когато вече усетиш, че имаш косопад, това се дължи на събития, случили се преди месеци.
Да, със сигурност трябва да вдигнеш дозата на T4.

# 151
  • На брега на реката
Вдигнах я, ще видим след месец и нещо.

# 152
Гърне без похлупак, благодаря ти за насоките. Опитвам се да попълвам дефицити и да водя здравословен начин на живот, не винаги успявам, цял живот съм с ниско кръвно, предполагам, че и оттам си мъкна умора. Но откакто ми откриха Хашимото, определено съм надолу с енергийните нива.

Буболина, пробвала ли си с биотин за косопада. Аз като видя, че се засилва, и започвам биотин, за около седмица се регулира след това.

# 153
  • На брега на реката
Поръчах Биотин и чакам да дойде.

Като е така ниско Т4, да спра ли временно Т3 и когато Т4 стане оптимален, да го включа отново?

# 154
Здравейте,
Аз не знам какво да пия вече… прикачам изследванията от миналата седмица.

В момента приемам тирозинт 100мг и тиромел 1/2 от 25мг. Така е от април- май месец, но не мога да намеря предишните изследвания.

Оставям около час между лекарствата и кафето сутрин. Малко ли е?

Сега съм и с неврологични проблеми и не мога да определя дали неразположенията ми са от тях или от хормоните.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 23:29 от Purplee

# 155
Преди дни гледах един уебинар за холестерола, той беше по-точно за  генетичното заболяване - „фамилна хиперхолестеролемия”, признавам си, за първи път чух, че има такова. И при все, че се излъчваше на страницата на фармацевтична компания съм склонна да вярвам - едната доцентка я питаха за добавките с червен ориз и тя се изказа много негативно за нея. Каза, че има нещо в нея (не го чух добре), което има повече странични ефекти и от статините и хората си мислят, че пият нещо по-безобидно а въобще не било така.

Purplee не е малко времето, според мен ти трябва по-висока доза Т4. Като започна Т3 беше ли ти оптимален Т4? Преди това пила ли си на друга марка Т4 - Лтироксин, Еутирокс, Акутирокс?

# 156
И моето ендо ми пише тази диагноза.

# 157
Здравейте на всички 🙂
Много четох и доста неща си изясних относно темата но все пак ще споделя и моля ако има някой в моето положение да обменим опит.
Преди месец изследвах Tsh и излезе 4.45, FT4- 10.80, FT3- 3.95. нямам завишение в анти телата те са с добри стойности и в норма.
Посетих ендокринолог и ми назначи Еутирокс  25мкг. Започнах прием и на втората седмица започнах да усещам сърцебиене и прескачане на сърцето и така дни наред дори седмици до вчера когато бях на контролен преглед. Изследвах Tsh паднало е на 2.20. обясних на ендокринолог ката за дискомфорта, който усещам каза че на някои хора така им влияе Еутирокс и ще отшуми с време и също ми редуцира дозата на половин таблетка 4 пъти седмично и цяла през останалите три дни.
Обясни че тиреоидит на Хашимото се среща у много пациенти без повишение в анти телата, което за мен е странно. При положение че моето Tah не беше в небесата и така зле ми се отрази на тялото Еутирокс аз го спрях не знам правилно ли е от моя страна и сега се страхувам да започвам та дори и по схемата, която тя ми каза. Моля ако някой друг е имал такива неприятни преживявания да сподели как се процедира след колко време отшумява това сърцебиене ... ?

# 158
И моето ендо ми пише тази диагноза.
Имаш ли изследвания за това? Изследват се три гена - LDLR- ген, APOB ген и PCSK9 ген. При тези състояния хранителни режими и други такива неща не действат и си трябват статини за да се минимизира риска от съдов инцидент. Не мисля, че имаш такова вероятно така те пишат просто.
Ето тук една статия, ти вероятно си чела де

Bybs не пишеш граници на Т3 и Т4, но се вижда, че са ниски и си в хипофункция и спиране на хормона не е решение. Започва се с ниска доза 1/2 от 25мкг примерно, качва се постепенно, също така от значение понякога е и препарата. Ако имаш нисък кортизол също така се случва при прием на хормон.
Това, че нямаш антитела сега, не значи, че някога преди 5г примерно не е имало а сега да си в "ремисия". На първа страница пише ако си я чела, че Хашимото се диагностицира по завишени антитела или от ехография.

# 159
Благодаря ви за включването да четох за това ми стана странно. До момента не съм засичала завишени антитела на изследвания пускала съм и преди профилактично а на ехографа не се видяха изменения единствено докторката каза, че жлезата е доста кръвоснабдена. Добре ще пусна и кортизол.
Благодаря ви 🌷

# 160
Не, не е правилно. Хипофункцията ще докара далеч по-големи проблеми на организма, отколкото несгодите, докато си нагласите нужната доза хормон. Нищо не сте чела, щом още съдите само по ТСХ и си спирате хормона ей тъй. ФТ4 е под долната граница, предполагам, макар че не сте писала референтни стойности.

# 161
Благодаря ви за включването 🌷
Четох доста но не успявам да преровя всичко под лупа в темите те са много във времето.
Спрях хормона защото не бях сигурна дали това, което се случва е нормално и едно ме увери че дозата е най - ниска за това и не бях подготвена за такива реакции на организма и за това потърсих взаимопомощ.
Това да първоначалните резултати от преди месец заедно със референтните стойности.

# 162
Сериозна хипофункция, почни си пак хормона по 1/2 таблетка първо. Също така имаш нисък Д наваксвай и него, че и той влияе на жлезата.

# 163
  • 🌊
Вчера минах през ехограф заради рутинните прегледи. Казаха, че щитовидната ми е ок и няма нещо, което би им привлякло вниманието.

Но все пак се притеснявам, защото лятото TSH беше 2.39, в началото на септември беше 1.923. Ще продължавам да го изследвам, но ме притеснява, че идеалните граници са 0.5-1.0 и високи стойности носят риск за бременноста и ембриона.

# 164
Жлезата може да си изглежда добре, но това не изключва да не работи оптимално и да има хипофункция. И не е толкова важен ТСХ (първо защото е хормон на хипофизата, второ защото се влияе от много други неща), а щитовидните Т3 и Т4, те как са?

Общи условия

Активация на акаунт