Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 31 060
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
Чебурашка, би ли споделила името на ендокринолога, при който ходиш. Харесва ми, че не вади тежката химия от раз, а аз все на такива попадам във Варна.

# 136
Чебурашка и аз се нареждам за име на лекаря. След последното посещение при Магардичян, мисля да не ходя повече. Толкова набързо беше всичко, в сякаш бързаше, нищо не успях да попитам. Всеки път е така - набързо. Отделно сама трябваше да си пусна всичко за което споделихте, въпреки че му казах да ми назначи, а аз да ги платя щом не са по каса….

# 137
  • 🌊
Само да уточня, че реално първия ми ендокринолог (виртуална консултация от София) ми назначи доста изследвания и реално тя (първо форума, де😅), откриха ИР. Тя директно ме метна на Глюкофаж 750 без да ми каже как се приема. С който сме се засичали из форума знае какъв ужас беше.

След доста проучване и разпитване отидох при Д-р Радина Димитрова с едната торба изследвания, които имах. Резултатите ми не са прекрасни, но пак каза да пробваме първо без Глюкофаж за 3 месеца, а пак след това ако няма положителна промяна да го вкараме поетапно и то 500.

За симптоми, погледнах ги, но тези, които имам се припокриват с ИР

# 138
  • Варна
А някой да има препоръка за Варна пак за някой, който наистина разбира от ехограф? С премахната жлеза съм и не знам при кого да ходя, а ми е много важно да ме гледат на ехограф. Пфф, сложна работа е всичко тук! Ходих при Мира Сидерова няколко години, но спрях. Много се лутам. Консултирам се с Недялкова от София за медикаменти и изследвания, но ми трябва ехограф във Варна

# 139
Как се справяте с хроничната умора, съпътстваща хашимотото. Уж спя добре, сутрин съм добре, но следобед като ме налегне една умора, сънливост и едвам изкарвам до вечерта. Всичко ми е в норма, като изключим ТАТ и МАТ, които са си завишени.

# 140
И аз съм същата, вече почти две години... Ми няма оправия! Поне за сега.
Как се справяте с хроничната умора, съпътстваща хашимотото. Уж спя добре, сутрин съм добре, но следобед като ме налегне една умора, сънливост и едвам изкарвам до вечерта. Всичко ми е в норма, като изключим ТАТ и МАТ, които са си завишени.

# 141

В норма не значи добре, ако щитовидните ти хормони са ниски (под средата на границата) си в хипофункция и от това ти е умората. Също така възможни причини за умора са - дефицити на витамини и минерали, неправилен ритъм на кортизол,  ИР .

# 142
Аз съм така, но сутрин до обяд.Смятам, че кортизоловият ритъм ми е обърнат.

# 143
Два пъти съм почвала глюкофажа и след 1м права възпаление на червата от системното разстройство. След това по 6м лекувам хемороиди, фисури и всякакви екстри.
 2018 отслабнах 20 кг, ТСХ беше под 3, но антителата не падат. Класическо Хашимото съм, с жлеза на дупки, наднормени кг, висок пулс и високо кръвно, което обаче аз не усещам докато не мине 160.
По време на Ковид си ги качих кг , след второто каране на вируса за 3м, все едно някой ме е помпал.
Не се изморявам ако не правя кардио, при кардио ми се качва пулса и се задъхвам. Иначе съм боНба - градинарствам, разхождам кучета, домакинствам. Уикендите нямам спирка, през останалите дни съм на компютъра, такава ми е работата, но винаги имам един час интензивно ходене мин.

# 144
Някой опитал ли една замени йодирана с нейодирана сол, дали би се отразило положително? Или може би е по-добре първо да се изследват стойностите на йод?

# 145

В норма не значи добре, ако щитовидните ти хормони са ниски (под средата на границата) си в хипофункция и от това ти е умората. Също така възможни причини за умора са - дефицити на витамини и минерали, неправилен ритъм на кортизол,  ИР .

Не са под средата хормоните. Ок са. Нямам ИР, нито наднормено тегло. Виж само това с кортизола не съм изследвала. Може би трябва.

# 146
  • Варна
Как е инсулина и кръвната захар? Следобяд много често това е хипогликемия

# 147
  • На брега на реката
Момичета, да попитам и тук.

Възможно ли е, от въвеждането на Т3 да ми се засили косопада?

От два месеца имам косопад и след изследвания на 19 август въведох Т3.  Самия косопад го имаше и преди да въведа хормона, но не знам дали си въобразявам или се засили с въвеждането. Дали от Т3 или от сринатия Т4 се е засилил?

Резултатите от 19 август са:

FT 3 ( свободен Т3 )                     3.27 pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )                   17.90 pmol/l 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )    1.440 mIU/l    0.300 - 4.200

От 20 август вкарах Т3 и това са резултати от 20септември:
FT 3 ( свободен Т3 )                     5.53 pmol/l  3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )                   12.70 pmol/l 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )     0.600 mIU/l   0.300 - 4.200

Писах тогава в темата и ме посъветвахте да въведа Т3 и да не вдигам Т4, но след тези резултати, от няколко дни вдигнах Еутирокса от 62,5на 75мкг.

Вече се отчайвам, не остана коса на главата ми!

# 148
Момичета, да попитам и тук.

Възможно ли е, от въвеждането на Т3 да ми се засили косопада?

От два месеца имам косопад и след изследвания на 19 август въведох Т3.  Самия косопад го имаше и преди да въведа хормона, но не знам дали си въобразявам или се засили с въвеждането. Дали от Т3 или от сринатия Т4 се е засилил?

Резултатите от 19 август са:

FT 3 ( свободен Т3 )                     3.27 pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )                   17.90 pmol/l 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )    1.440 mIU/l    0.300 - 4.200

От 20 август вкарах Т3 и това са резултати от 20септември:
FT 3 ( свободен Т3 )                     5.53 pmol/l  3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )                   12.70 pmol/l 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )     0.600 mIU/l   0.300 - 4.200

Писах тогава в темата и ме посъветвахте да въведа Т3 и да не вдигам Т4, но след тези резултати, от няколко дни вдигнах Еутирокса от 62,5на 75мкг.

Вече се отчайвам, не остана коса на главата ми!

Според мен е трябвало да увеличите т4 и да стане поне 21 и ако тогава нищо не се случи, тогава да включите т3. Сега, като сте включили Т3 при неоптимално ФТ4, ТСХ е паднало до 0 и жлезата съвсем не се стимулира да произвежда Т4. Затова е паднало още повече ФТ4 и продължавате да сте си в хипофункция.

# 149
Някой опитал ли една замени йодирана с нейодирана сол, дали би се отразило положително? Или може би е по-добре първо да се изследват стойностите на йод?
Ограничаването на йода е задължително при Хашимото според Уенц. Той допълнително стимулира атаката срещу жлезата.
Йод се ползва за щитовидната та само при хипо функция, но без Хашимото. И пак изследване бих направила аз в този случай.
Аз съм на нейодирана сол, но вероятно пак получавам много йод, нали купувам сирене, маслини, готвени храни...

Общи условия

Активация на акаунт