Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 236
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
Заради съседката ми се консултирах тъкмо онзи ден и аз за рак. Лекарката ме мина на ехографа, каза че се хваща на ехограф, следят подозрителни възли и образувания. При съседката е била случайна находка, за щастие навреме. За маркера не знам, той не може да е самостоятелен критерии по принцип.

# 616
Да, за рак на щитовидната принципно се открива някакво образувание, на позната правиха биопсия на един възел, който не им изглеждаше добре, оказа се доброкачествен. Майка ми от няколко години следи един възел, викаха я на 6 месеца първо, сега вече на година, защото уж не мърда.

# 617
  • Варна
За щитовидната няма туморен маркер предварително, казвам го като човек с рак, открит с биопсия случайно.. туморните маркери ми бяха "супер". Поне щитовидните туморни маркери - тиреоглобулин и калцитонин, други не съм пускала нито предварително, нито сега, 4 години по-късно.

Но за резултатите - това е доста странно, без Т3 и Т4 трудно може да се каже или определи доза. С това TSH си в хипофункция на пръв поглед и трябва да се увеличи лекарството, ноооо това е "на пръв поглед".

А след РАЙ реално работи ли ти жлезата на практика? Защо си правила РАЙ, ако жлезата си функционира още? Питам защото знам само в случаите след операция или при някакви карциноми да ползват РАЙ и заради това питам.

# 618
Здравейте, планирам да си пусна сама пакет за ЩЗ. Не приемам никакви лекарства свързани с нея. Има ли някакви особености, спират ли се добавки или нещо друго? Благодаря!

# 619
  • София
За Биотин (витамин B7) съм чувала, но не знам до колкото е вярно.

# 620
Здравейте, планирам да си пусна сама пакет за ЩЗ. Не приемам никакви лекарства свързани с нея. Има ли някакви особености, спират ли се добавки или нещо друго? Благодаря!

Сутрин на гладно и без кафе, както и без биотин както са казали преди мен, влияе на ТСХ мисля беше. Хубаво е също така да не си болна/настинала/вирус, защото също се отразява на ТСХ.

exsberry имаше възел който следиш ли как стигна до биопсия?

# 621
T3 иТ4 не са ли излезли?

не тук в Испания след като тсх са ти в норма лабораторията отменя другите хормони

Мале ужас, това е отвратително Anguished , иначе самия ТСХ е висок и вероятно си с хипофункция.

Иначе относно СА125, да той е маркер за няколко вида рак, но също така един от маркерите, който излиза завишен   и от други неща - включително и автоимунни заболявания. Ето прочети тук https://medipro.bg/ca-125-marker/
Ако искаш въпреки всичко си се консултирай с лекар за твое спокойствие. От кого и с каква причина е пуснат?

Невролога който ме гледа за фибромиалгията ,поисках му аз ,защото не вярвам че всичките симтоми са от фирбомиалгията,и му казах я ми пусни туморни маркери ,той каза абе нямаш рак и тумори и ми даде само тези два

# 622
  • Варна
На случаен преглед при мен го видяха възела и директно на следващия ден биопсия и директно рак. После като я махнаха се оказа, че съм имала и Хашимото 🤷♀

# 623
Оле ужас, и никаква симптоматика ли не си имала или не си й обърнала внимание?

# 624
  • Варна
Не, нищо, нито едно оплакване. Бях на 25, имаше безплатни ехографски прегледи и отидох на шега … супер хормони - смисъл сериозно, тогава не бях запозната, но почти перфектни, ТСХ 2, другите в горна граница … и се видя възел, после антитела … ако бях чакала след години щях да си развия Хашимото, а тоя възел някога щях да го открия. Но и нито тогава, нито 4г по-късно съм имала и 1 оплакване … но не се паникьосвайте, аз съм малшанс реално 😅 не го пиша с цел някой да се филмира

# 625
  • Пловдив
Здравейте, утре мисля да си пусна контролно щитовидните хормони (ако са все още ниски както преди 3 месеца, ще започвам хормон).
Тъй като и анемията ми е много обострена по това, което усещам, мисля да пусна и желязо - хемоглобинът скоро изследвах - той е ок, но желязото традиционно е на долни граници при мен... Не съм пила от 1 седмица желязосъдържащи препарати - дали е достатъчно?

# 626
змейковица, по-добре изчакай още една седмица. Поне толкова ми казва да чакам моя хематолог. Непременно пусни и феритин, за да се види колко са запълнени депата с желязо.

# 627
exsberry хубаво все пак, че си отишла на този преглед. А не, аз не се филмирам, просто ми беше интересно не си ли имала симптоми заради възела най-вече. За съжаление много от онкозаболяванията нямат много симптоми в началото.

змейковица и аз знам поне 10-14 дни е хубаво да се изчака. Ако ти е обострена пък анемията, няма шанс според мен да са ти подобрени щитовидните, даже напротив. Провери си и вит.Д, В12.

И като казах вит.Д , явно наистина трябва да си го вземаме постоянно, но на мен все ми тежат да пия постоянно добавки. На сина ми в края на юли след морето беше над нормата даже126/50-120/, и ето 4 месеца по-късно е 30.

# 628
Постоянното пиене на добавки наистина е голяма мъка. Аз в един момент се изморих и още не мога да се вкарам в релси да започна отново да взимам всички добавки. Дори не съм си купила Инофолик Комби, който ендокриноложката ми изписа за ИР. Ми, не мога, нямам сили отново да започна да редя хапченца в кутийки и всеки ден под час да пия хапчета.

# 629
  • Пловдив
Много ви благодаря за съветите - ще изчакам до другата седмица тогава. Направо съм като парцал последните дни и едва си изкарвам редовните тренировки - почти щях да припадна в понеделник - сигурно е комбинация от всичко...
вит.Д и В12 ги изследвах преди 2-3 месеца и ги пия оттогава - не бяха много ниски, но има какво да се желае.

Като бабичките съм с добавките - в кутийка съм ги разпределила по дни за седмицата и са толкова много, че са отделени за сутрин и за следобед...

exsberry , добре, че толкова бързо са реагирали при теб. А колко голям беше възелът?

Общи условия

Активация на акаунт