Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 134
  • 735
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Прогестогелът е биоидентичен прогестерон и много помага. Сега се сещам, че преди много години като српях да кърмя първото дете имах кистичка в едната гърда и пак ми го бяха изписали.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 20:59 от catty m

# 721
  • Пловдив
Змейкивица, на 16 е шерката. Цикъл има от 3 години. Първоначално с голяма пауза започна да идва редовно, после пък прекалено редовно, на 15-19 дни и ей го сега - спря да идва и започна да пие дуфастон.
Mibobo, и аз съм с много кистозни гърди. Изписвали са ми прогестогел след 15 ден от МЦ за болезнени гърди, но да си призная - не съм го прилагала.

Питам, защото голямата щерка на тази възраст също беше известно време с липсващ цикъл, но тогава казаха, че е заради твърде ниското й тегло (180 см., тогава беше 42-43 кг. някъде, много слаба, въпреки че си хапва много). След това се възстанови от само себе си, когато качи 2-3 килца.

Аз да ъпдейтна - желязото ми е 5,6 при долна граница 6,6... Утре и феритинът ще е готов. Ще пия още по-сериозно железните добавки, дано и хормонът помогне да не губя толкова много кръв

# 722
  • София
Ами моята мина на не строго нисковъглехидратно хранене заради акне по съвет на дерматолог. В интерес на истината не отслабна, задържа си килограмите 52 при ръст 165. Дали е от това - нямам идея. Но половите хормони бяха ниски (и естроген и прогестерон), а щитовидните поднормени при нормално ТСХ (1,6). Хашимото няма. Спортува доста. Сега яде повече въглехидрати, да видим дали цъкъла ще започне да си идва спонтанно (до тук два месеца идва с помощта на дуфастона), нямам идея дали детската гинек. няма да каже още един месец да караме по същата схема. Щитовидните ги повторихме - вече не са поднормени, но все още са ниски.Sad

# 723
mibobo,catty m чета следя дискусията за ви за прогестерона. Аз съм с фиброзни гърди. От време на време имам зверски ПМС. От лятото до този месец е нещо отвратно. Държи ме по 10-11 дни. Болките в гърдите са зверски. Буквално изпъкват вените ми. Ходих на трима гинеколози и една ехо на гърди. И на четиримата обяснявам за това и четиримата ми изписват ... глупости..  Откриха ми и полип. Този месец ще го махам. Връзка не правят, а тя си я има. Обмислям приема на прогестерон, но реших да е след като махна полипа. Обаче имах един изоставен пакет MACA. Бях го кухпувала преди сигурно 5 години. Погади ми се от вкуса и я заряах, но зора какво не прави. Започнах да я приемам и О, ЧУДО.. този месец съм без болезнени гърди. Грам чувствителност няма. catty m, свещичките определени дни ли ги поставяш? Гела ежедневно ли се маже?

# 724
Здравейте, моля за мнение за новите ми резултати. Дали е време и аз да почна хормон? Тези резултати са след 9 месеца стриктен режим, но Т3 е още неоптимален. За желязото и Д ясно, че още трябва да ги пия.

А следващите резултати са от февруари тази година, когато ми откриха Хашимото и ИР. Качвам ги за сравнение.

# 725
Има доста добро повлияване на Т4, жлезата е заработила по-добре, но явно конверсията куца, защото въпреки повишения Т4, Т3 си е направо същия - стомах, черва, черен дроб нещо не е ок  по веригата. Според мен тук трябва да опиташ да работиш, ако можеш да подобриш конверсията Т3 ще се вдигне. И от антителата се вижда, че в стомашно чревния тракт не са ок нещата, МАТ ти е се е вдигнал доста. Оплаквания имаш ли? Да нямаш бактерия някаква - хеликобактер, кандида, те освен всичко и "ядът" желязото по принцип.
Та на въпроса да почнеш ли хормон, имаш хипофункция все още факт, но в предвид подобрението аз лично бих изчакала и да попълня витамините добре, ако може с нещо да  се пречисти черен дроб, да се подобрят черва и нова проверка. Ако и тогава нещата са същите бих започнала вече. Други може би ще започнат и сега, въпрос на гледна точка.

ddani ще я прочета тази MACA за какво я дават.

# 726
Относно прогестерона - през 2021 г. по време на хистероскопия ми бяха премахнали миниатюрен миомен възел. Лекарят ми изписа Три Регол, уж за да приемам и някакво количество прогестерон (имам СПКЯ, лекарите много време ме "лекуваха" само с противозачатъчни). Резултатът беше ужасен. Ама УЖАСЕН!!! Цикълът ми стана по три дни, но по-лошото е, че бях със симптоми на критическа - безсъние и горещи вълни. Отделно, че в един момент започна сериозно зацапване около 14-ия ден на МЦ, което "преливаше" в МЦ, без изобщо да мога да разбера кога точно ми е дошъл цикълът. Спрях Три Регола след около година. Сега отново съм с миомни възли и зацапване и се чудя дали да не започна прием на прогестерон. Някакви идеи?

P.S. Допълвам, че се докато пиех Три Регол имах и ужасни главоболия.

# 727
За съжаление и моят опит с прогестерона е подобен и никак не препоръчвам при млади жени.
Още на 25 г. започнаха проблемите с цикъла при мен (за щастие вече бях родила). Или липсваше такъв с месеци, или не спираше с месеци и то обилно. Схемата е ясна - противозачатъчни (в моя случай с прог), но ги спряха от производство и АГ започна да ми изписва всичко на пазара наред. Докарах се до естрогенова доминантност и допивах опаковките с антихистамин. След това смених АГ, който изписа прог. Нещата се оправиха, но заради годините на противозачатъчни естествен цикъл нямах. Така го добутах до 41 г, когато и прог спря да действа (с него и без него цикъл нямаше). В мено съм вече 2 г.
Но прог ми отвори и друга беля - ИР и нямаше повлияване докато го пиех (без значение колко стриктен НВВМ режим спазвах и колко спортувах). Година след спиране на приема се оправи ИР без промяна в начина на хранене и живот.

# 728
От това, което съм чела е важно  дали прогестерона е биоидентичен или синтетичен.Блога и книгата на Лара Брайдън

# 729
Май последните няколко страници нямат нищо общо с Хашимото, а предимно с пременопауза Thinking Не, че всичките не сме и за другата тема или тепърва да ни чака, ама нещата не са точно свързани Hands V

Майка ми е с Хашимото, беше с ранна менопауза, даваха ѝ комбинирана хормонозаместваща терапия докъм 48, замениха я с друга с биоидентични и фито и т.н. 2 години... И с прогестеронови препарати е мазала гърдите заради болезнени възли. Аз докарах до 48 с редовен цикъл (още на 42 имаха опасения за близка менопауза, порани много малък рамер на яйчници, малко фоликули и т.н.) и въпреки симптоматичните прояви, които се "контролират" с фито естрогени и прогестерон, АГ категорично ми забрани прием. Сестра ми е след лечение на РМЖ, хормоно зависим. При двете си бременности ѝ се налагаше прием на високи дози прогестерон (4 и 6г преди диагнозата). АГ каза "За някои неща си струва риска, за други - не. Няма да ти дам."

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 12:02 от peneva_a

# 730
Пенева, много са си свързани даже, и много голям пръст за цикъла и ранното премено, а и много от проблемите в пременото, има хипото.
От това което съм чела при Рейпитките, е че в началото на приема на прогестерон, започва по голямо излизане на естроген от клетките, и на това се държи влошаването на състоянието и проблемите.
Това е едно от нещата които ме плашат при започването на прогестерон на своя глава. Не казвам, че е лошо просто аз нямам смелост.
А и съм чела в групата оплаквания, след започването на прогестерона, на които отговора е хокане, че не четат повече.

# 731
С Хашимото има доста жени (и не само), които са мноoooго далече от тази възраст Hands V

Затова предложението ми е да не смесваме толкова пряко и категорично темите пременопауза-Хашимото. (всички ендокринни са свързани, това е пределно ясно)

# 732
А ЕД по симптоми ли се определя? И какви са те? Наднормено тегло, обилен цикъл, болезнени гърди след овулация, мигрени? Знам, че като има хипо, значи има ЕД, но не при всички.

# 733
Аз, доколкото знам, миомите и миомните възли са сигурен признак са ЕД. Може би трябва да говоря с гинеколога ми за изследвания и после да видим както може да се направи. Проблемът е, че моят гинеколог предпочита хормоналната намеса при мен да е минимална, защото така или иначе вече съм в дисбаланс.

# 734
  • София
mibobo,catty m чета следя дискусията за ви за прогестерона. Аз съм с фиброзни гърди. От време на време имам зверски ПМС. От лятото до този месец е нещо отвратно. Държи ме по 10-11 дни. Болките в гърдите са зверски. Буквално изпъкват вените ми. Ходих на трима гинеколози и една ехо на гърди. И на четиримата обяснявам за това и четиримата ми изписват ... глупости..  Откриха ми и полип. Този месец ще го махам. Връзка не правят, а тя си я има. Обмислям приема на прогестерон, но реших да е след като махна полипа. Обаче имах един изоставен пакет MACA. Бях го кухпувала преди сигурно 5 години. Погади ми се от вкуса и я заряах, но зора какво не прави. Започнах да я приемам и О, ЧУДО.. този месец съм без болезнени гърди. Грам чувствителност няма. catty m, свещичките определени дни ли ги поставяш? Гела ежедневно ли се маже?

Прогестерон се взема от 14 ден на цикъла - независимо дали крем или вагинално. Важното е да е биоидентичен, какъвто е и Прогестогелът, и Утрогестана. Важно е да се започне с малки дози и да се въвежда поетапно. В първите дни, даже седмица може да ви боли глава, да ви се доспива, аз за това слагам вечер. Имах много гадно главоболие първата седмица, което не се повлияваше от нищо. Сега след година и половина редовен прием нямам такива симптомни.

За себе си съм убедена, че имено благодарение на прогестерона миомата ми не е нараснала и даже АГ на поселдния преглед ми каза, че скоро в мено няма да вляза, даже фоликули май видя (не знам дали е възможно, преди години, като бях на 40 г. един друг ми каза, че нямам никакви яйцеклетки вече).

Общи условия

Активация на акаунт