Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 31 131
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
Щитовидните са в норма,но не точно оптимални,имам и хашимото.  Витамин D изследвах скоро,беше в норма на долна граница и продължавам да приемам. На психолог ходих веднъж и нещо не ми допадна и се отказах.
Не е по въпроса ти, но да питам - щитовидните ти хормони оптимални ли са, дефицитите на витамини попълнени ли са? Тези неща влошават много психичното състояние, т.е. ти може и да си имаш такъв проблем, но не добре работеща щитовидна и липса на витамини задълбават още. А на психолог пробвала ли си да ходиш?

# 496
Преди да посегнеш към по-сериозни лекарства според мен първо си оправи щитовидните и витамините. Вит.Д влияе много на психиката, трябва да е над средата на границата, също така В12 и желязо си провери. Аз от хипофункция и ниски витамини съм изпадала в депресия с моменти на луда тревожност затова ти го казвам. Относно психолога - там трябва да се "харесате" и да умее да те предразположи. Този ти проблем има дълбок корен някъде в теб, и при една добра психологична работа може да се отработи. От колко време имаш такъв проблем?

# 497
От три години,отключих го след първия Ковид. Беше затихнало,но тази година е кошмар, всяка болежка е много сериозна болест ,всеки месец изследвания, снимки скенери,доктори,недоспиване и т.н.
Преди да посегнеш към по-сериозни лекарства според мен първо си оправи щитовидните и витамините. Вит.Д влияе много на психиката, трябва да е над средата на границата, също така В12 и желязо си провери. Аз от хипофункция и ниски витамини съм изпадала в депресия с моменти на луда тревожност затова ти го казвам. Относно психолога - там трябва да се "харесате" и да умее да те предразположи. Този ти проблем има дълбок корен някъде в теб, и при една добра психологична работа може да се отработи. От колко време имаш такъв проблем?

# 498
Ох, много неприятно и натоварващо Confused , не забеляза ли кога ти се отключи пак т.е. да си го свържеш с нещо. Ами в този случай, щом си толкова зле като трябва започни лекарства дано успеят да те стабилизират.
Майка ми преди 2г след онко диагноза на баща ми изпада в силна тревожност и стигна до психиатър и лекарства, честно казано не съм забелязала да й са се влошили щитовидните. Но и като ефект не смея да твърдя, че беше нещо добро - стана апатична, не се тревожеше силно, но не се и радваше обаче все едно живота минава покрай нея, така я чувствах. Отделно имаше страничен ефект от лекарствата обилно изпотяване през нощта, до степен мокри чаршафи. И след 3-4 месеца реши да поиска от лекарката схема за спиране. Естествено, че лекарствата са различни, не казвам, че твоите ще са такива.

# 499
Отключва се при всяка болежка,а вече съм на 41 и е нормално да имам болежки тук там, но аз правя от мухата слон.Вече започнам да си мисля,че самата тревожност и депресия започна да ми причинява и физически симптоми...
Наистина много неприятно.
Ох, много неприятно и натоварващо Confused , не забеляза ли кога ти се отключи пак т.е. да си го свържеш с нещо. Ами в този случай, щом си толкова зле като трябва започни лекарства дано успеят да те стабилизират.
Майка ми преди 2г след онко диагноза на баща ми изпада в силна тревожност и стигна до психиатър и лекарства, честно казано не съм забелязала да й са се влошили щитовидните. Но и като ефект не смея да твърдя, че беше нещо добро - стана апатична, не се тревожеше силно, но не се и радваше обаче все едно живота минава покрай нея, така я чувствах. Отделно имаше страничен ефект от лекарствата обилно изпотяване през нощта, до степен мокри чаршафи. И след 3-4 месеца реши да поиска от лекарката схема за спиране. Естествено, че лекарствата са различни, не казвам, че твоите ще са такива.

# 500
ММ пие антидепресанти от години и няма проблем с жлезата.

# 501
Благодаря!
ММ пие антидепресанти от години и няма проблем с жлезата.

# 502
Момичета, попитах ви преди и пак питам, какво означава, когато всичките хормони на щитовидната жлеза са наред, а само ТАТ повече от 2 пъти е по-висок. Той може ли да се понижи или при някакви обстоятелства, лечение или няма такъв случай?

# 503
И аз това се чудя. Моя ТАТ е двойно завишен, а МАТ съвсем малко, хормоните са ми ок. Търся си в момента алтернативно лечение. 😄

# 504
Момичета прочетохте ли първата страница?
Когато има завишени антитела означава, че има автоимунен процес. На първата страница има насоки за антителата.
А по въпроса с хормоните - наред и в норма, не значи добре и че няма хипофункция.
Иначе дори и да предположим, че са ви добре щом има автоимунен процес, рано или късно под действието на атката им ще се наруши и работата на жлезата.

# 505
Момичета прочетохте ли първата страница?
Когато има завишени антитела означава, че има автоимунен процес. На първата страница има насоки за антителата.
А по въпроса с хормоните - наред и в норма, не значи добре и че няма хипофункция.
Иначе дори и да предположим, че са ви добре щом има автоимунен процес, рано или късно под действието на атката им ще се наруши и работата на жлезата.
А може ли да се понижи ТАТ, ако, например, няма да съм подложена под такъв стрес както сега на работа и прочее? Или нещата са необратими?

# 506
  • Варна
Може, разбира се. С промяна на живота, стреса, храненето, движението и т.н., може да се намалят антителата и да не се стигне до разрушаване на жлезата

# 507
Благодаря! 🥰

Може, разбира се. С промяна на живота, стреса, храненето, движението и т.н., може да се намалят антителата и да не се стигне до разрушаване на жлезата

# 508
Желязно ветрило, при дъщеря ми при захар 4, се усъмниха за ИР, и след ОГТТ така и излезе.
Мисля, че и той може да има пръст в косопада.

# 509
Косопадът при мен се влияе много и от храненето. Друго важно нещо според мен е да се види има ли изтъняване и оредяване на косата. Тогава може да се говори за проблем. Аз в момента съм със страшен косопад, цели шепи падат, но косата си е същата, падналите косми явно веднага се заменят от нови.
Преди време обаче беше сериозно положението, имах тип мъжко оплешивяване над челото от двете страни, опашката ми видимо се смали. Тогава проблем беше вит. Д, защото моите щитовидни почти никога не са оптимални или са такива за сравнително кратко време, затова не смятам че те са основен виновник.

Общи условия

Активация на акаунт