Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 272
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
Здравей, не ти е изписала хормон заради TSH в норма. Но...си имаш Хашимото и си в хипофункция. Аз около 5 години след диагностициране с Хашимото.. поддържах TSH, ft 3, ft 4 в норми. Минах през какви ли не режими, добавки и т.н .. свалях и качвах кг. и се опитвах да бъда ок. Истината е, че пролетта буквално помолих ендокринолог да ми изпише хормон. Понесе ми добре. Нямах никакви оплаквания от ввеждането. Оказа се, че минималната доза не ви е достатъчна, увеличих.. най-вероятно ще увелича още.  Та мисълта ми е пробвай със селена, но не се дърпай от хормона.

# 571
Здравей, не ти е изписала хормон заради TSH в норма. Но...си имаш Хашимото и си в хипофункция. Аз около 5 години след диагностициране с Хашимото.. поддържах TSH, ft 3, ft 4 в норми. Минах през какви ли не режими, добавки и т.н .. свалях и качвах кг. и се опитвах да бъда ок. Истината е, че пролетта буквално помолих ендокринолог да ми изпише хормон. Понесе ми добре. Нямах никакви оплаквания от ввеждането. Оказа се, че минималната доза не ви е достатъчна, увеличих.. най-вероятно ще увелича още.  Та мисълта ми е пробвай със селена, но не се дърпай от хормона.
Благодаря ти! 🤗 Другия месец пак ще отида на преглед и ще пуснем изследвания, че отделно ми откри и ИР. Да видим да се движат нещата. Със сигурност ще взема хормон, ако ми предпише 👍

# 572
Мама от бг,
Преди да продължиш приема на селен, направи почивка от приемането му и се изследвай. При мен се оказа над норма, без да съм пила. А предозирането със селен не е безобидно.
При хипофункция често се открива и ИР, на мен също ми откриха Хашимото и ИР едновременно. Това са екстри на хипофункцията: забавен метаболизъм и често ИР, неусвояване на вещества, дори да ги има изобилно в храната (аз бях с недостиг на желязо и Д) , както и нисък имунитет, тоест лесно да те хващат вируси и трудно да се оправяш.
Добре са те посъветвали за хормона. Аз също обмислям да започна, изчаквам новите си резултати.
Търси причината за температурата, никак не е ок да седиш с хронично възпаление в тялото (това показва тази температура).  Може да е бактерия или вирус, някаква хронична инфекция например.

# 573
Как се дозират тези протеини на прах?

Има си мерителна лъжичка вътре в самата опаковка. Вземат се горе-долу по 20-25 г наведнъж. Аз лично приемам по веднъж дневно (сутрин), но има хора, които го правят и по два пъти, доколкото знам.

# 574
stel4ka s, Да много кофти комбинация при нас 🫤 В тази връзка се обърквам с храненето. За ИР не близвам никакви ВХ, освен каквото има в зеленчуците. За щитовидната пък много момичета пишат, че ако се изключат напълно не е ок. И аз нямам търпение да видя резултата си другия месец, след НВ хранене какво се случва със щитовидната.

Температурата си я поддържам, но нямам никакви оплаквания. Ако пусна CRP,  би ли показал ако има някаква хронична инфекция, за която споменаваш?

# 575
Благодаря момичета ❤️
steli4ka s, в кръв е изследван кортизола, но само еднократно сутрешен, ендото прецени, че щяло да бъде достатъчно, а сега нямам възможност да давам пари за допълнителни изследвания.
За Б5 чета при Рей питките, че препоръчват да се пие 3х500 мг, което ми се вижда много.
Спомних си че преди години съм пила Пантенол на таблетки, в които дозата е 40 мг, по сайтовете препоръчват като нормална доза 5 мг:

В iherb масово таблетките са по 500 мг, и не не мога да преценя с колко да започна. 🤔

# 576
stel4ka s, Да много кофти комбинация при нас 🫤 В тази връзка се обърквам с храненето. За ИР не близвам никакви ВХ, освен каквото има в зеленчуците. За щитовидната пък много момичета пишат, че ако се изключат напълно не е ок. И аз нямам търпение да видя резултата си другия месец, след НВ хранене какво се случва със щитовидната.

Температурата си я поддържам, но нямам никакви оплаквания. Ако пусна CRP,  би ли показал ако има някаква хронична инфекция, за която споменаваш?
Crp ще е завищен при бактериални инфекции. Има и други маркери - Суе, ПКК, но аз не съм лекар и много не ги разбирам. Питай в темата за изследвания.
За храненето и аз се обърквах и много четох. В общи линии ниско въглехидратно хранене е ок и за ИР и за Хашимото. Аз съм 9 месеца на това хранене. Това, което трябва да се внимава при Хашимото е да няма стрес за тялото. Тоест без гладуване, фастове и без най-крайните форми на кето. Аз първоначално пропусках закуската, това ми се отрази зле. Въглехидрати имам в диетата си от зеленчуци, млечни, плодове с нисък ГИ. Гледам да се засищам добре на всяко хранене.
Един месец е кратко време, изчакай още за изследванията!

# 577
Много е субективно с храненето - аз, например, ям веднъж дневно - по повече просто не мога. В резултат на това, не съм забелязала никакви негативни ефекти върху организма ми. Фастове мога да понеса и по 2-3 дни, никакъв проблем. Така че всичко е много индивидуално.

# 578
От толкова четене при Рей питките, мисля, че голяма роля в това дали нещо да понесе на някой или не, е кортизола.

# 579
Аз също имам "всекидневен фаст"  по 16-18 часа, защото не закусвам и често обядвам чак към 13-14ч. Цял живот съм била така и се чувствам добре. Като бременна само гледах да закусвам, че уж за бебето Grinning и затова накрая близо 30кг за майка му Joy

# 580

Момичета, може би глупав въпрос, но как разбирате, че дозата трябва да ви се намали или увеличи? По кои признаци усещате, например, че ви е ниска?
По-горе са последните ми резултати от септември, качвала съм ги и тогава. Ендокринологът каза, че ТСХ вече е много ниско (февруари беше почти 7 със сериозна хипофункция)  и ще се чувствам по добре, ако се увеличи. Съответно ми намали хормона от 50 на 37,5. Ще си пусна контролни другият месец, но не знам дали си въобразявам или не се чувствам толкова добре. Изкарах доста сериозна настинка  - при навеждане, клякане - усещам болна в шията, областта на ЩЖ. Усещам напрежение в мускулите. Кожата на ръцете ми е поразяващо суха - вероятно е от студа и времето, но дори не е дошла зима вече.
Разбрах, че трябва да усещаме повече организма си, а не толкова дозировката на лекаря, но истината е, че не мога да преценя. Отделно кърмя и усещам от две-три седмици, че количествата кърма са много по малко от преди. Това не знам, дали има значение.

Инатчия пия Б12 и Витамин Д и К по ваши препоръки.

Благодаря предварително.

# 581
Ванчето, категорично не е трябвало да намаляваш дозата. Даже, ако си имала симптоми, е могло маааааалко да бъде увеличена, но това е мое мнение. TSH не е критерий за оценка на работата на щитовидната.

# 582

Момичета, може би глупав въпрос, но как разбирате, че дозата трябва да ви се намали или увеличи? По кои признаци усещате, например, че ви е ниска?

Здравей, мисля че е индивидуално - но при мен когато трябва да се увеличи дозата, най-често имам засилен косопад. Обикновено когато забележа това и пусна изследвания, резултатите го потвърждават.

# 583
Е, чак пък да увеличава при тези стойности...
Аз сега бих направила контрола отново, но мисля, че за зимните месеци пак може да се върнеш на 50.

# 584
Lisalu,при какви стойности при теб забелязваш засилен косопад?

Общи условия

Активация на акаунт