Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 256
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
Lisalu,при какви стойности при теб забелязваш засилен косопад?

Последният път, когато се случи, са били:
TSH 2.86 (0.27 - 4.20)
FT4 14 (11.9 - 21.6)
FT3 3.55 (3.10 - 6.80)

Други пъти също при сходни стойности. Най-вече забелязвам когато си мия косата и видя колко много коса остава в шепата, което иначе при хормони в норма не се случва в такова голямо количество

# 586
момичета, какво мислите за следното:
"днес бях на ендо и тя ми обяснява, че има разлика колко е ТСХ на млад и възрастен човек. За жени над 50, не било хубаво ТСХ да е под 2, защото били застрашени от остеопороза." Аз съм с Тсх 1,5 при 100мг Еутирокс и тя иска да ми намаля медикамента. Срещали ли сте, такава информация?

# 587
Lisalu, благодаря ти! Благодаря ти, даде ми ценен ориентир.Аз забелязвам, че косопада ми се повлиява положително след започването на хормона, с изключение на моментите, в които съм в цикъл и пада като при теб - под душа.Преди хормона беше ужасно.Вероятно по някакъв начин и съотношението естроген/прогестерон има значение при мен или поне на този етап, докато не съм достигнала оптимални стойности на ЩХ.

# 588
Благодаря Ви, момичета. Ще си остана на 50 през зимата.

# 589
Здравейте! Питам за съвет, че без да искам предобрих нещата. От месеци взимам 162,50 мкгр Еутирокс, изследвах го два пъти, последният път преди два месеца и стойностите и двата пъти  бяха оптимални. Днес направих нови изследвания и резултатите са тези:

FT3 4,23 pg/ml (1,58 - 3,91)
FT4 1,19 ng/dl (0,70 - 1,48).

Какво да правя? Да спра за малко хормона? Да го намаля на 150мкгр? Симптомите ми са ужасна сънливост, умора и маааалко увеличен апетит.

# 590
Здравейте! Питам за съвет, че без да искам предобрих нещата. От месеци взимам 162,50 мкгр Еутирокс, изследвах го два пъти, последният път преди два месеца и стойностите и двата пъти  бяха оптимални. Днес направих нови изследвания и резултатите са тези:

Какво да правя? Да спра за малко хормона? Да го намаля на 150мкгр? Симптомите ми са ужасна сънливост, умора и маааалко увеличен апетит.

Защо да го намалявате? ФТ4 не е високо, а фт3 е изкуствено завишено. Даже ви е малко, според мен. Обмислете включване на т3

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 16:17 от roxx

# 591
Acid_Burn, а ТСХ е колко? Аз основно по него корегирам дозата на еутирокс.

# 592
Acid_Burn, а ТСХ е колко? Аз основно по него корегирам дозата на еутирокс.

Това е абсолютно неправилно! И всички тук в темата го знаем и неслучайно тя казва само стойностите на Т3 и Т4, те са щитовидните хормони.

# 593
Скрит текст:

Защо да го намалявате? ФТ4 не е високо, а фт3 е изкуствено завишено. Даже ви е малко, според мен. Обмислете включване на т3
roxx, благодаря за насоките! Ако може да попитам - защо FT3 да е изкуствено завишено? Компенсаторно заради ниското FT4? Ако е така и явно конверсията е добра - защо да включвам Т3? И колко Т3 - 12,5 мкгр? И към какви стойности на FT4 трябва да се стремя?
Еутирокса го вдигнах на 175 мкгр.

# 594
Скрит текст:

roxx, благодаря за насоките! Ако може да попитам - защо FT3 да е изкуствено завишено? Компенсаторно заради ниското FT4? Ако е така и явно конверсията е добра - защо да включвам Т3? И колко Т3 - 12,5 мкгр? И към какви стойности на FT4 трябва да се стремя?
Еутирокса го вдигнах на 175 мкгр.

Здравата жлеза по принцип произвежда около 80% Т4 и 20% Т3. Когато жлезата е изтощена, поради различни фактори - стрес, диети и т.н. или пък има Хашимото, тя не произвежда толкова хормони, колкото са нужни, за да се чувстваме добре. В такива случаи и е по-лесно да произвежда малко повече Т3, защото е с един атом по-малко. По този начин ФТ3 се завишава изкуствено. Но това е до време. Вече като се източщи съвсем и ФТ3 пада. Не може да има ХИПЕРФУНКЦИЯ, ако ФТ4 е ниско. Никога! При хипер, първо ФТ4 трябва да е много високо, за да се повиши и ФТ3.
Според мен трябва да качиш ФТ4 поне до 20-21 pmol/L. Тогава може и Т3 да се включи. Аз приемам четири пъти на ден по 3 мкгр., т.е. 1/8. Ако взема повече имам сърцебиене и не ми е добре. Но на мен ФТ4 ми е на горната граница и не ми е нужно повече. Ако Фт4 е по-ниско, ще имаш нужда от повече Т3, добавено отвън.
ФТ3 се дозира по усещания. С изследвания е трудно измеримо, защото живота му е 5 часа.

# 595
Привет! Последните ми резултати нещо не ми харесват. За кое по-напред да се тревожа, бихте ли коментирали? Съвети и препоръки? Лятото почти без месо и хляб, и сладко беше. Но с плодове. Много движение. 4-5 кг съм свалила неусетно. Еутирокс 81.5. Пия си вит Д3 непрекъснато. Ендото даде Липомезин, за който питах тук. Моля за коментар.

# 596
roxx, много ти благодаря! Sparkling Heart Качвам Еутирокса и като стигна 20-21, пак ще пиша, за да поискам съвет.

# 597
  • Варна
Морска вълничка, обърни внимание на този инсулин - много е висок. КЗ също е също, а предвид гликирания хемоглобин нищо чудно да правиш хипогликемии. Изглежда като инсулинова резистентност, по този инсулин това бих заключила директно, но е добре да се направи обременяване. Вит Д също е дефицитен, увеличи си дозата, ако пиеш непрекъснато и още е под норма. Еутирокса бих го вдигнала определено. Как се чувстваш спрямо щитовидната?

# 598
exsberry, Спрямо щитовидната - добре се чувствам, да кажем. Ако с малко мръдна дозата отивам в двете крайности. Деля на 2 и 4 / 25 мг + 75. Но инсулина ме стресна, март беше 14. Не знам на какво се дължи. Вит.Д беше 20, пак добре се е повлиял, продължавам го. Хипогликемия - не знам какво е като усещане, но май нямам. Но ИР е налице. От 6 м.не ям картофи, ориз, хляб. Ендото ми е казвала, че ТСХ според възрастта ми трябва да е по-високо . Феритна не знам как така е над норма и какво означава това. Дали няма връзка с антителата? Сведущите, моля за мнение.

# 599
Боледувала ли си скоро?  Феритинът  е  острофазов белтък и се повишава при инфекция/възпалителни процеси., иначе има много други причини - автоимунни заболявания, диабет, тумори,  чернодробни проблеми и т.н.
Този хомоцистеин не е добре така да е висок, В12 е с прилични нива обаче, така че вероятно не е от него...фолиева изследвала ли си скоро? Тази пикочна киселина и тя не е ок, тя освен от месо се повишава и от други неща алкохол пиеш ли?
Вит.Д по колко пиеш за да си в дефицит въпреки това?!

Общи условия

Активация на акаунт