Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 191
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
Ох, аз обратното - много свикнах с пиенето на добавки, та вече съвсем не си представям как би било без тях. Grinning

# 631
Мен ме натоварва първо защото следя освен мои и на хлапето добавки т.е. двойно, второ - много съм разсеяна последната година и ми коства много усилие и напрягане да ги помня. Слагам ги на видно място уж, обвързвам ги с правене на нещо за да ги помня по-лесно и пак се затормозявам.
Онази вечер давам на сина ми да пие, а той ми отговаря - Това го пия на обяд, сега вечерта беше друго (магнезий в случая) Grinning

# 632
Yф, и аз така с добавките, вече ми писва- като баба ми, броя кое, кога и накрая се оплитам пих ли, не пих ли.🤷🏻♀

# 633
Acid_Burn, на мен Инофолик комби ми се отрази много добре, не го мотай много.
Половината маса в кухнята нарочно е заета с добавки, за да не ги пропускам, и пак успявам(само сега съм се стегнала заради косопада след ковида) лекарства когато имам пък са отделно в спалнята, абе изобщо.... 😬

# 634
Lemy, благодаря! Ще го купя скоро значи.

# 635
Здравейте! Аз се включвам отново с другите изследвания като допълнение към наскоро откритите Хашимото и хипофункция. На вас прави ли ви нещо впечатление? Не съм сигурна дали е налице инсулинова резистентност или друго. Изчислявам си HOMA индекса на 1,9, ако не бъркам. Но другото не ми е много ясно. Предстои ми и преглед...

Скрит текст:

Скрит текст:
Това са и предходните изследвания, за които получих тук ценни съвети:

Благодаря предварително на всеки, който се включи с мнение!

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 12:18 от Niletti ❄

# 636
При натоварване с глюкоза не сегледа изчисления индекс в началото, а едновременното движение на глюкоза и инсулин... На първия час толкова висок инсулин не успява да държи глюкозата достатъчно ниско. За мен е доказан ИР, консултирайте се с ендокринолог.

Толкова ниско FT4 си е за започване на хормон.
Желязото е доста ниско.

# 637
Niletti, имаш инсулинова резистентност. Инсулинът е много висок на 60 мин и продължава да е висок на 120. Отделно глюкозата на 60 мин е висока, което означава, че не се усвоява добре. Холесторолът е леко влошен, а триглицеридите наближават горна граница, което е от ИР и неправилното усвояване на въглехидратите. Аз лично бих вдигнала с малко Б12.

# 638
Acid_Burn, peneva_a, благодаря!
Само хранителен режим би ли повлиял тези стойности на глюкоза и инсулин?
Хормон за щитовидната започнах наскоро.
Витамин Д ми се струва също нисък, а и B 12 явно трябва още малко да вдигна.
Четох, че и феритин е добре да се пусне, но аз забравих.
Надявам се на адекватен преглед при ендокринолога, но първичният не ме удовлетвори и затова търся информация да се образовам и по тази тема, та да задавам адекватни въпроси на лекаря. Wink

# 639
Niletti, със сигурност си струва да пробваш с хранителен режим за ИР, ако не се получи, поне ще си опитала, вместо директно да започнеш с приема на метформин.  Колкото до ендокринолога - не разчитай само на него, отиди, виж какво ще ти каже, но си имай едно наум.

# 640
Само хранителен режим би ли повлиял тези стойности на глюкоза и инсулин?

Да. Иначе, лошата новина е, че този хранителен режим трябва да се спазва "до живот" в общия случай. Simple Smile

# 641
Здравейте ,  личната ми пусна хормони днес заради оплакване от световъртеж. Предния път TSH беше - 2.89, а сега се е повишил -3.62. А FT4 беше - 15, а сега - 20.3 pmol/l. Антителата бяха завишени и момичета тук ми казаха че имам хипо. Но сега не ми ги пусна личната
Някой може ли да ми помогне за разчитане на новите резултати? 🤗

# 642
  • На брега на реката
Малко бъркаш нещата според мен.
При повишени антитела, става въпрос за Хашимото, а не за хипофункция. То не се лекува, но може да се държи в ремисия!
Казали са ти, че имаш хипофункция предвид това, че ФТ4 ти е бил 15. Сега на 20 е добре, но не казваш пиеш ли хормон, ФТ3 изследван ли е?
ТСХ се е повишило, което не е добре, но пак не става ясно защо. Не си писала и какви са реф.граници. Ние как да разберем?!
Така поставен въпроса ти е неясен и не може да получиш адекватен отговор!
Напиши какви са ти били стойностите на TSH, FT3, FT4, TAT и МАТ, преди и сега, заедно с реф.граници и дали междувременно си започнала прием на хормон, за да имаме по-пълна картина!

# 643
Малко бъркаш нещата според мен.
При повишени антитела, става въпрос за Хашимото, а не за хипофункция. То не се лекува, но може да се държи в ремисия!
Казали са ти, че имаш хипофункция предвид това, че ФТ4 ти е бил 15. Сега на 20 е добре, но не казваш пиеш ли хормон, ФТ3 изследван ли е?
ТСХ се е повишило, което не е добре, но пак не става ясно защо. Не си писала и какви са реф.граници. Ние как да разберем?!
Така поставен въпроса ти е неясен и не може да получиш адекватен отговор!
Напиши какви са ти били стойностите на TSH, FT3, FT4, TAT и МАТ, преди и сега, заедно с реф.граници и дали междувременно си започнала прием на хормон, за да имаме по-пълна картина!

Здравей  Буболина,
Да благодаря, коригирам се.
Изследвания от юли : TSH - 2.89 референтни (0.27-4.20)
FT3 - 4.96 (3.10-6.80)
FT4 - 15.14 (12-22)
Anti - tg - 260.70 IU/mL референтни( до 115)
Anti - TPO - 111.80 IU/mL референтни ( до 34)

При тези резултати ми откриха и ИР и започнах НВ ВМХ.
След промянатя в храненето,  без прием на хормон, само добавка селен , новите резултати са следните:

TSH -  3.62 mlU/ml, референтни ( 0.27 - 4.20 )
FT4 -  20.3 pmol/l, референтни ( 12 - 22 )

FT3 и Тат/мат не ми пусна личната, но другия месец имам час за ендокринолог и ще ги пусна.

# 644
  • На брега на реката
Ами, ти си имаш Хашимото и хипофункция. Може би, работата на жлезата да се е  подобрила малко заради Селена, но Хашимотото няма как да изчезне. Това в повечето случаи е временно.  Селен обаче, изписват на общо основание, а четох някъде наскоро, че малко хора имат дефицит.
Или пък повишеното ТСХ да стимулира жлезата.
Хубаво е винаги да пускаш трите хормона, от време на време и антителата.
В повечето случаи,  ИР е свързана с хипофункцията.
Най-вероятно ще трябва да приемаш хормон, но след като се видят всички хормони.
Добре е ФТ3 и ФТ4 да са на горна граница.

Общи условия

Активация на акаунт