Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 185
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
Acid_Burn, на мен Инофолик комби ми се отрази много добре, не го мотай много.
Половината маса в кухнята нарочно е заета с добавки, за да не ги пропускам, и пак успявам(само сега съм се стегнала заради косопада след ковида) лекарства когато имам пък са отделно в спалнята, абе изобщо.... 😬

Леми, в каква насока ти се отрази добре инозитола?

# 646
Здравейте, изследванията на 7 годишно дете.
Мисля, че всичко е Ок, само тсх-то ли не е оптимално?

# 647
Ами, ти си имаш Хашимото и хипофункция. Може би, работата на жлезата да се е  подобрила малко заради Селена, но Хашимотото няма как да изчезне. Това в повечето случаи е временно.  Селен обаче, изписват на общо основание, а четох някъде наскоро, че малко хора имат дефицит.
Или пък повишеното ТСХ да стимулира жлезата.
Хубаво е винаги да пускаш трите хормона, от време на време и антителата.
В повечето случаи,  ИР е свързана с хипофункцията.
Най-вероятно ще трябва да приемаш хормон, но след като се видят всички хормони.
Добре е ФТ3 и ФТ4 да са на горна граница.

Благодаря ти! 🌸

# 648
Здравейте, изследванията на 7 годишно дете.
Мисля, че всичко е Ок, само тсх-то ли не е оптимално?

Да, само ТСХ. Да не е било понастинало нещо, може от това да се е повлиял.

# 649
При децата нещата са малко по-различни, трябва детски ендокринолог да каже.
Понеже моят син посещава, то тя еинаги нещо приравнява.

# 650
Здравейте, ще си позволя да прикача последните ми изследвания и да попитам дали трябва да увеличавам дозата?
Приемам Еутирокс 50мг и от поне година съм на една и съща доза.
Косата ми доста оредя, дали може да се дължи на някой от хормоните? Благодаря!

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 19:03 от JoySS

# 651
mibobo, да, леко запушено носле.
ДХЗ, може ли да споделиш кой лекар посещавате?

# 652
  • На брега на реката
JoySS, ти си си в хипо. И двата хормона са ти към долна граница.
Години наред, ендото ми гледаше ТСХ и толкоз, а сега гледайки си изследванията съм си била в хипо, въпреки пиенето на хормон. Явно не ми е бил достатъчен. Сега увеличавам леко с малки дози и така.

Според мен трябва да вдигнеш дозата, но бавно с по 12,5. Като минат 40-45 дни изследваш и ако има нужда вдигаш с още 12,5. Така или иначе пиеш хормон. Все тая дали ще е 25 или 100, все го пиеш, но е важно да е достатъчен иначе все едно не пиеш и измъчваш организма си. Аз пия Еутирокс и при него е лесно, че има всякакви дозировки и позволява по-прецизно дозиране. При теб не знам кой е препарата, но вдигането да е с минимална доза.

Това е моето мнение, нека и по-запознатите момичета да кажат.

# 653
При децата нещата са малко по-различни, трябва детски ендокринолог да каже.
Понеже моят син посещава, то тя еинаги нещо приравнява.

Над 6-7г децата вече се приравняват на възрастните, иначе да по лабораториите им слагат други граници, но не са правилни според мен и не само според мен. Моят син ходи на детски ендокринолог от 7 годишен, никога нищо не са му приравнявали. Тогава лабораторията му даваше граница 5,7 на ТСХ и лекарката си каза, че е висока.
Ето тук от тази таблица се вижда, че разлика по-осезаема има при много малки деца

# 654
По скоро следят развитието, от моите впечатления, не толкова да приравняват нещо механично по таблици като стойност . Развитието на детето, на хормона, на жлезата.

# 655
И моят син от 7-8г се следи при лекар ендокринолог, заради растежа и тя винаги поглежда таблици, какви не знам.Обяснила ми е, че
при децата е доста по-различна картинката, отколкото при възрастни, не мога да цитирам какво бяха факторите, но заради ниско ФТ4, той приема хормон.Лекарката каза, че
понеже следим растежа му и се борим за това, то ще се наложи да пие, при деуги обстоятелства( той имаше и оплаквания), каза че е щяла да го остави и наблюдава.Пие хормон от 13г възраст, сега е на 15. Обясни ми, че при децата, особено в пубертет, ТСХ се влияе от доста неща и се гледа обща картина.
Големият ми син, който сега е на 21г, също започна хормон заради ТСХ над 5( сега не помня точно колко над 5 беше) и неоптимални останали.Само ММ не пие у дома хормон.🤦🏻♀

# 656
Щом има някакви проблеми с растеж, вероятно такива таблици гледа нормите за възрастта. А това при други обстоятелства да го остави с нисък Т4 и да го наблюдава не ми е ок, но лекари всякакви Simple Smile . Иначе не само при деца се гледа цялата картинка, ТСХ е ясно, че не е маркер сам по себе си затова тук постоянно се казва да се изследва всичко.
Синът ми пие хормон от 11 годишен (скоро ще прави 16г) и го започна при ТСХ 1,8, но Т4 беше поднормен. Иначе естествено, че има разлика състоянието при децата заради развитие/растеж и заради пубертет бушуване на хормони, но като граници на хормони и реакция на недобри такива според мен няма.

# 657
Точно хормоните гледа, това съм сигурна.И на синковеца беше поднормен:Скоро трябва да ги тествам и двамата, защото увеличават дозата.То и мен си, защото косата ми пак пада безобразно.

# 658
Ти и мъжа си тествай Wink . Аз моя с панаири на 2г успявам да го накарам да се изследва, защото свекърва ми беше също с хипофункция и диабет.

# 659
Тества се той, слуша, слуша.😀 Пълни изследвания прави периодично.Скоро холестеролът му беше към горна граница и две седмици не спря да го мисли защо така.😅
При мен и децата вероятно идва от майка ми, тя беше с хипо и Хаши, сестра ми също разви и двете.Свеки е супер, тествам я и нея постоянно.

Общи условия

Активация на акаунт