Нашите кухни - тема 98

• 41 087
  • 747
  •   1
Отговори
# 405
  • София
second,
засега към 90 съм се насочила, но гледайки колко трябва да хвърля (а и цената е двойна на 60 см) реших да потърся още малко. Не се бях замислила, че при 90 някои са със заобляне в две посоки (а съм виждала), тогава фирата ще може да влезе в употреба.

Последна редакция: вт, 31 дек 2024, 13:52 от Desem

# 406
Имам такъв на остров, затова съм сигурна за фабричното заобляне.
Плота ми е този http://interior-i.bg/product/584/plot-5414-dab-klasik-aw.html

# 407
Някъде назад се коментираше термоплотове на  65 см.
Дали някой си е запазил инфо?
Намирам на 63 и 60 или 90, но не и на 65.

Ангелче, за механизмите е ясно, но е ясно, че с едни и същи механизми, т.е. никакви, най-прости панти и стандартни вратички (че и тънко ПДЧ при ИКЕА или съизмеримо с това на известен търговец) цената на модулната кухня на ИКЕА и други бг-производители е коренно различна.
Моят е на 65 см сцепен от половинка плоча компакт.

# 408
  • София
Драго, прости за невежеството, но какво е плоча компакт?
Скрит текст:
моят плот е технически камък, уж за да е по-широк заради уредите за вграждане, а накрая пак е 1-2 см над 60. По-старата ми кухня беше с 60, стандартен, но там нямах проблема с уредите за вграждане.
 Сега за детето редя, а там ще е с термоплот. Ширината е заради миялната  за вграждана, която е на 61 см като е допряна от стената и сега търсим по-широк плот. Според мъжО трябва да се "бърка спокойно зад уредите та изискването му е минимум 65.  Ако ще режем от 90, ще е 68-70

# 409
Алтернатива на термоплотовете. Не се раздува от вода и е по-здрав. В същото време е тънък между 10 и 12 мм.

https://www.egger.com/bg/furniture-interior-design/products/comp … orktop?country=BG

https://www.jaf-bulgaria.com/shop/ploskosti/plotove--grbove-i-mi … plotove~c14207635
https://www.rosi.bg/kompakt-i-akrilni-ploskosti-221/

https://salex.bg/compact/ широките плочи от 1400 и 1300 мм де продават и  на половинки, т.е. грубо 700 или 650 мм ширина.

# 410
  • София

Скрит текст:

Драго, много ми харесва кухнята ти!

Имам и въпрос: този „компакт“ трябва ли да се кантира?

# 411
Не би трябвало, това е монолитна плоча. Но не съм сигурна дали ръбът е в същия цвят като лицето отгоре, или е просто черен.
И много се интересувам някой да каже от първа ръка колко държи на надраскване, очукване, горещо и петна.

# 412

Драго, много ми харесва кухнята ти!

Имам и въпрос: този „компакт“ трябва ли да се кантира?

Честита нова година на всички в темата! Много здраве и мечтаните кухни да ви донесе 2025 г!

Благодаря, Vilemina, не се кантира. Ние му направихме малка фаска, после се минава с шкурка 3 различни номера и с масло, за да стане хубав и плътен черния цвят. Бърза и лесна процедура е. Мисля и в самите Роси/Салекс може да се поръча обработка на предния ръб. На мен много ми харесва материалът. Още повече, че може и мивка под плот да се залепи.

ЧС, издържа на топлина, но не знам до колко градуса, пише и че на драскотини също. Имам изрезки от два различни монтирани плота през последните месеци и мога да пробвам, както и на надиране как се държи. Определено едноцветните, които са без щампи/шарка, ми изглеждат на по-издържливи на надраскване. Казват, че драскотини се заличавали при монохромните (поне за тях съм коментирала), с ютия. С очукване на ръба проблеми няма, здрав е материалът!

# 413
  • Пловдив
Доколкото знам ,с ютия се поправя само ако е Fenix  материал .Повечето компакт плочи не са .

От опит ,след около 4г. употреба на бял  гладък мат плот ,мога да кажа,че издържа на много горещо -директно тенджерата от мултикукъра съм слагала ,тиган от котлона (но е индукция),метална тава от фурна на 200°,няма никакви поражения да си ги оставя и да стоят докато изстинат .Надира се единствено ако режеш с нож  директно върху  него и го забиваш добре .Аз имам само  една такава драскотина (на почти 7м) плот и тя се вижда само под ъгъл и защото аз знам къде е (все пак покритието е бяло ,а ядрото черно ).
Ръбът не се очуква с нищо .Нашият стърчи доста пред шкафовете и що съдове съм удряла в него по невнимание ,вадейки ги от съдомиялната ...
На петна е железен -куркума ,доматен пюре - никакъв проблем ,само забърсвам с гъбата .
Релефните са още по-устойчиви .Имах парче за проба от нашия мебелист .Там и ножът трудно може да нанесе поражение .
  Ако сега правя кухня ,  пак бих сложила компакт .Плюс всичко изброено , за мен ,  е огромен плюс  и вграждането на мивка под плота  .

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 07:08 от nelina_london

# 414
  • ВАРНА
Предстои ми правене на кухня тази година и определено съм се насочила към плот компакт, особено и след като чета от Вас такива положителни коментари. Определено технически камък не мога да си позволя финансово, така че, това ми е варианта.

# 415
Здравейте ! Дали някой от Вас има кухня от прего дали е доволен/а?  За кухня 2 на 1,60 искат 16 хиляди което на мен ми се вижда доста като цена.

# 416
И ако е доволен, ще дадете ли 16 000 за 3м кухня? То зависи от много неща, но не се сещам от какви материали трябва да е за да струва толкова една малка кухничка. Някакъв специален камък за плот и гръб или механизми по 1000лв бройката? Дайте повече подробности.

# 417
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
А нещо с  лазерно изрязване не може ли да свърши работа?
Явно може - https://www.mimowork.com/bg/news/can-a-laser-engraver-cut-wood/
  Въпроса е да се намери правилната фирма.
За лазерно мога да препоръчам Вилд Дизайн. От Варна са ако не ви е проблем.

# 418
С какъв препарат почиствате плотовете от естествен камък?

# 419
  • София
Има си препарати за камък, аз обаче имам камък само върху нощни шкафчета, не знам същия ок ли би бил за кухненски плот, но докато търсех за тях ми излизаше и за поддръжка на кухненски.

Общи условия

Активация на акаунт