Нашите кухни - тема 98

• 40 408
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
Ето - дори телефон и/или електронна цигара да си включиш да ти зарежда, пак си трябва контакт. Добре сте решили, вие ще ползвате кухнята - значи вие решавате.
Само гледайте, като купувате контактите в каква посока са дупките за включване на уредите - повечето вече са по диагонал, а някои щепсели са капсуловани с нещо като опашка. Просто съобразете това. Не че после не може да смените един контакт с друг, ама защо да давате излишни пари.

# 646
Всеки прави, реди и ползва според вкуса и потребностите си. За мен много контакти над площта не са опция, защото събират прах и хранителни отпадъци, които трябва да се чистят. И винаги ми е било притеснително да бъркам с гъбата за забърсване. Много уреди наредени също не харесвам. Отделно висящите им кабели, всеки с различна дължина и цвят.
Ако при някакво голямо готвене се налага едновременно ползване по-добре да извадя от шкафа разклонител и после пак да прибера. Из къщата все намирам къде да заредя телефон, таблет или друго.
Но всеки знае себе си.

# 647
  • София
Не знам това задължително ли е, някоя друга капка пръснала сос съм забърсвала, но хранителни остатъци натрупани? Че и прах не бих казала че събират кой знае колко... Виж разклонител върху плота.... Някак по-рисково ми се струва да се напръска или полее и да стане голяма мизерия.

Иначе - да, всеки си знае нуждите и навиците.

# 648
Само гледайте, като купувате контактите в каква посока са дупките за включване на уредите - повечето вече са по диагонал, а някои щепсели са капсуловани с нещо като опашка. Просто съобразете това. Не че после не може да смените един контакт с друг, ама защо да давате излишни пари.

Добър съвет. Но е важен за тройни и нагоре комбинации, като даже и там често не е критично, защото от три щепсела поне един ще е прав. Но е хубаво да се има предвид при дълги разклонители с много гнезда или навързани много контакти.

# 649
И ние имаме още контакти някъде другаде из жилището, освен в кухнята. Но ако трябва да вися 2 часа в кухнята, а телефонът трябва да се зарежда, по-добре да е при мен, а не в друго помещение.
Пластмасовата част на съвременните контакти се сваля доста лесно, за почистване.

# 650
Не знам това задължително ли е, някоя друга капка пръснала сос съм забърсвала, но хранителни остатъци натрупани? Че и прах не бих казала че събират кой знае колко... Виж разклонител върху плота.... Някак по-рисково ми се струва да се напръска или полее и да стане голяма мизерия.

Иначе - да, всеки си знае нуждите и навиците.
Не можах да намеря точните думи за пръснала вода, разтвор за палачинки или белтъци от бъркалките. Да, забърсване се, обаче колко е лесно в дупките за щепселите при вероятност да те гръмне тока? Как да не събират прах, нормално като всичко в къщи. Много по-лесно е забърсване то на равна повърхност. Разклонител винаги може да се сложи на високо, а има и без кабелни - директно в стационарни контакт.
Не убеждавам никого, излагам само позиция.

ПП Предпочитам да нямам изобщо за почистване. Сваляне, ровичкане, текущо забърсване не са ми опции. Не превръща живота си в слугинаж на обзавеждането.

# 651
Пластмасовата част на съвременните контакти се сваля доста лесно, за почистване.

Особено ако част от оборудването е малко винтовертче пистолетче. Че винтовете са много дълги и на ръка ще ти се отвинти китката Simple Smile

Едно такова май е най-използваният инструмент вкъщи:

https://praktiker.bg/bg/Akumulatorni-otvertki/AKUMULATORNA-OTVER … CH-IXO-7/p/145636

# 652
  • София
dariVale - наистина съм имала 3-4капки за 2години ползване. Не го намирам за слугинаж, че съм ги избърсала..и то не вътре, а по рамката, от домати и цвекло. Може и един път капка олио. Прах ако има вътре дръпвам с ръчната прахосмукачка не бъркам с вода в контактите. Но моите са достатъчно високо над плота, поради тези причини точно, нищо че е немодерно и некрасиво. Иначе има и скрити и изкачащи от плота контакти и тн.
Както и да е, само казвах, че контакта не е непременно капан за мърсотия.

# 653
Когато преди 5 години правих кухнята, бях начертала не знам колко контакта, но като ги видя инженерът, който ръководеше ремонта, се засмя и ме пита обществена кухня ли ще отварям? След обмисляне и редукция сега са две тройки и една двойка (двойката е пак над плот, но скрита в шкаф, в който е паркиран стационарен миксер и се ползва на място). На мен ми стигат и винаги имам свободни, защото нямам постоянно включени уреди извън кафе машината - за себе си не намирам смисъл от уреди като ел.кана, тостер, мултикукър, еърфраер, МВ и подобни, защото фурната и индукционният плот изпълняват съвсем успешно всички функции на такива уреди, при това със същата бързина и качество.
Не помня някога да съм бърсала каквато и да е храна или мазнина от контактите - явно разположението им е достатъчно високо, за да не се случва, въпреки че готвя много и почти всичко (от тестени, през манджи, до десерти) - просто ги забърсвам външно при бърсането и на гърба на кухнята. Та, при това положение на мен ми стигат, но ако някой има куп допълнителни уреди от изброените, ще му трябват повече.     

# 654
Само за каната не съм съгласна. Ползвам я непрекъснато - за чай, за кипване на водата, която наливам в супите и манджите, за накисване на загорели съдове с много вряла вода...

# 655
  • София
То не е само до постоянно включените, понякога ми е удобно да отида в другия край на плота да правя нещо, без да разпъвам разклонители.

# 656
ЧС, за теб не си съгласна и съм съгласна, че може да не си съгласна Simple Smile - за мен е друго.
Затова и казвам, че контактите се предвиждат според ползвателите и техните нужди. На някой му трябват всички изброени от мен уреди, на друг - не.
У дома само ММ пие чай веднъж дневно след работа, за него слагам да загрее вода буквално за секунди на плота (дори нямам време да приготвя чая в пакетче, защото ползваме насипен и домашни смеси), съдът после се мие и  прибира. Нищо не кисна с гореща вода, защото не се налага, но и да се наложи, пак за секунди ще загрея на плота, същото и за доливане на гореща вода на манджи - изключително рядко се случва да ми потрябва, може би веднъж на месеци. За този тип и интензивност на ползване на гореща вода не ми трябва кана с постоянно присъствие на плота. Моята кухня е малка и плотът ми трябва свободен за работа, това ми е по-важно. Пък и когато не е отрупан с уреди, много лесно се поддържа постоянно.

# 657
7 имам общо като 5 стоят непрестанно свободни и се включва миксер, кана за вода, тостер, мултикукър. 2 са с включени в тях кафемашина и микровълнова. Всички останали уреди и радиото са вързани отделно.

# 658
Здравейте мацки, как си поддържате мивките от граниксит? Нашата уж е сравнително нова, пък забелязах че е взела да се надрасква и да става матова.. С препарати за кухненско и няколко пъти с доместос съм я почиствала.

# 659
Здравейте мацки, как си поддържате мивките от граниксит? Нашата уж е сравнително нова, пък забелязах че е взела да се надрасква и да става матова.. С препарати за кухненско и няколко пъти с доместос съм я почиствала.

Ако става въпрос за мивки Fat, явно е често срещано явление. В едното жилище имаме такава мивка вече над 10 години и дъното на мивката е точно така, както го описвате матирано и надраскано, въпреки че се пази и почиства редовно.

Общи условия

Активация на акаунт