Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 43 025
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Има тук-тук колички, които биха спестили сериозното катерене и спускане, а обхождат почти целия стар град. Пеша, за човек с болки в колене/ в крака, ще е мъка, не удоволствие.

# 106
Благодаря!
   Днес бяхме в Алберобело.Освен е Деа кафе,билети се продават и в друго кафе,на около 10-15 м от Деа.Има надписи,няма как да се обърка.Нас не ни качиха в автобуса в 9,30, но след 20тина минути дойде друг.

# 107
Радвам се, че ви бях полезна с кафето Дея. И на нас ни го казаха, иначе щяхме да се лутаме доста време, докато открием прословутата спирка и място за билети.

# 108
Оооо, безценно инфо ,отново благодаря!
    Да уточня,че това кафе се намира ,като се мине през подлез на жп гарата. Излязохме през  през изхода и срещу нас се вижда едно като площадче,с фонтан.От ляво има будки,продават се билети за градския транспорт.Отдясно минахме покрай КФС ,следват стълби за подлез.През него излязохме от другата страна на жп гарата.Заставайки с гръб към изхода,кафето е в ляво,пресичайки улицата.Не повече от 50 м.Отпред има много автобуси.Има и човек,който да попитате кой е за Алберобело.Нир купихме от кафето двупосочен билет.Нямат фиксиран час. Пътят е около час и нещо,зависи от трафика.
   В Алберобело спират на гарата.Моят съпруг не говори английски,нито италиански,една девойка му даде да снима разписанието на автобусите от своя телефон.Те са служителки,упътват къде да застанеш и контролират качването в автобуса.Цената на двупосочния билет е 10 евро.
   За трулите - от гарата тръгнахме по улицата,право на горе.Не повече от 10 Мин и в дясно има катедрала,в ляво са трулите.Има тераса за снимки с гледка.
   Ние пристигнахме към 10,30 , хванахме за връщане автобусът в 14.30, като се помотахме,обядвахме и разглеждахме.
   С радост ще отговаря,ако мога , на всички въпроси.Знсм колко е важно.Ако не бях прочела за кафе Деа,голямо лутане щеше да падне.Ние първо го търсехме в съвсем различна посока,а се оказа,че ни е съвсем близо.
  Апартаментът,в който отседнахме също е супер,ако има интерес,ще го споделя.Голям,просторен,ние сме 4 ма възрастни, на супер комуникативно място,10 Мин пеша от гарата.

# 109
  • Бургас
Може ли да споделиш апартамента? С колко спални е?

# 110
Ще ти пиша на лични.

# 111
  • Варна
Здравейте, от информацията назад, не разбрах въпроса с децата и транспорта? Купуваме ли им билети или на място казваме колко човека сме и колко деца, и ще ни "обслужат" Simple Smile)

# 112
Някак спонтанно ми дойде да поровя къде може да се отиде през м. февруари за 2 или 3 нощувки и се спрях на Бари. Прочетох малко и почвам с питаниците Flushed
В почивните дни /събота/неделя/ коя/и забележителности могат да се посетят. Вероятно Алберобело или нещо в самия гр. Бари? Какво бихте ми препоръчали, без да е прекалено наситена програмата? Времето ми се вижда като все едно е ранна пролет или есен, т.е. приятно за разходка по яке. С ръчен багаж само бива ли да пътуваме (възрастни сме само)? Хотел през Букинг ли да потърся (търсих и харесах някои варианти) и от летището до централната част трябва да се стигне с автобус или как, 4-5 човека ще сме?

# 113
  • София
марулета, нищо не каза за Матера. Коленете издържаха ли? Simple Smile Защото там се забравят болежките. Поне аз забравих напълно за тях. Joy

# 114
Не ходихме в Матера,но оставих част от сърцето си в Полиняно а Маре.Сегс се прибираме,утре ще разкажа подробно.

# 115
  • Бургас
И моето ❤️ там остана.
Сигурно съм била влюбена там в някой предишен живот.
annysy, може да разгледате Бари, Матера, Лече, Монополи, Полиняно, Алберобело - което си изберете. Монополи и Полиняно можете да комбинирате в един и същи ден.
В този период много от заведенията не работят, особено в Алберобело. Но има една прекрасна сладкарница близо до гарата.
Може да вали, при това силно и неприятно.
От летището до центъра - с автобус, шатъл или влак.

# 116
Айде,докато ми е прясно.
   От летището до Бари е много лесно -има влак, има и автобуси,които спират в ляво от изхода на летището.Номер 16, няма и 1 евро билет.С влак е по -скъпо,5 евро мисля, но са на често,удобно .Времето е едно и също -около половин час. Всъщност може би е добре да се съобрази с мястото,където се нощува.
   За стария град Бари е достатъчен половин ден,даже е много,ако само градчето ще се разглежда.Ние го направихме вчера преди полета,като имахме време да пием кафе,да се разходим по крайбрежната,после да о идваме.Полетът ни беше в 17.50.
    Полиняно а маре-половин час с влак от Бари, директен,чисто и удобно.Билети се купуват от сградата, която е в ляво от тази,от която излизаме,ако идваме от летището.На входа има машинка на Трениталия,от там билети.
   Слизате на гарата в Полиняно и тръгвате само направо.Приятна улица за разходка,съвременни сгради,покрай едно училище ....и изведнъж едно площадче.И след него-в друг свят.Старив град е страхотен.Много романтично и артистично място.И онова място,което сме виждали по всички реклами,снимки и клипове си е точно такова,невероятно.Аз се топнах в морето,на другите с мен им беше студено.То и на мен малко,ама няма начин да отида до там и да не си взема от всичко.После се загубвате по малките улички и изпадате в някакво безвремие.
   С гледките са невероятни.Както си вървиш и хоп-тераса с гледка.След малко,вече си мислиш,че си се загубил по паважа,и хоп-уличка с магазинчета.
     Снимахме надписите по сградите,които оставя художникът Гуидо,превеждахме си ги, пяхме Volare.Ходихме до паметника на автора на песента,носител на Грами,Сан Ремо, наистина имаш усещането ,че летиш. Невероятно място.
    според Марк Твен , това място е създадено преди да бъде създаден Рая.На една от терасите има страхотно кафене, този младеж свири невероятно.

С радост ще отговоря на всички въпроси. За Алберобело в друг пост.

Последна редакция: нд, 27 окт 2024, 08:59 от марулета

# 117
  • София
Тъй като в темата се обсъжда главно обществен транспорт, а ние бяхме с кола под наем, реших да допринеса с нещо, за което не бяхме подготвени и загубихме доста време. По-евтините фирми не са на летището, а клиентите се извозват с бусчета до паркинга с колите. Така е на много летища. На летището в Бари въпросните бусчета на всички фирми са при спирката на FlixBus. След като доста време се оглеждахме за някой с табела (както е било почти винаги на другите летища), се обадихме по телефона и ни казаха да отидем на автобусната спирка. И ние отидохме на спирката на ... градския транспорт. Simple Smile Е, видяхме нашето бусче, но ни подмина. Доста време се лутахме напред-назад преди да намерим къде точно спират. И телефоните рядко си вдигат. Simple Smile Още не мога да си обясня, какво щеше да им стане да го напишат някъде в документите, които изпращат? Поне бяха коректни с всичко останало. Simple Smile

марулета, жалко за Матера! На мен там ми остана сърцето, макар и в Полиняно да беше много хубаво. Но пък ще имаш повод за още едно ходене. Wink

# 118
ААА, не е жалко. Поводи да се връщаме отново. Моята приятелка, с която бяхме, вече се зае да организира следващо пътуване  . Този път май ще ходим по женски.

# 119
  • Бургас
Вземете ме и мен!

Общи условия

Активация на акаунт