Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 43 406
  • 754
  •   1
Отговори
# 315
  • Велико Търново
Здравейте! Откъде се купуват билетите за автобус от летището в Бари до Матера? От автобуса, онлайн? Спазва ли се разписанието, което излиза в гугъл?

От кафене Dea или това до него. Имат различни разписания. Пътуването беше час , 10 евро. Но ни спря в някакъв квартал и оттам ходихме пеша до старата част около 40 мин. Ние ли нещо не разбрахме?! На връщане бяхме с влак и , макар да пътува 2 часа, ни беше по-удобно.

С влак със сигурност е по-удобно, но идеята ми е като кацнем да хванем автобус и първата ни нощувка да е в Матера. Дано има достатъчно места, защото ще сме около 10 човека.

# 316
  • Пловдив
Доколкото разбрах от писаното тук, кафе Деа е до централната ЖП гара на Бари, а не на летището. Иначе за транспорт не мога да помогна, ние ще сме с рент-а-кар през април.

# 317
Намирам изгодни билети до Бари, но за 10 нощувки... Чудя се дали няма да са много за този район?

# 318
Стига да можете да си позволите отпуска и останалите разноски - точно са.
Има много за обикаляне и гледане, разбира се, аз не бих стояла в гр. Бари повече от 1-2 нощи. Зависи и от сезона.
Билетите са ви най-дребният разход. Но и като цяло не е скъпа дестинация спрямо повечето европейски страни.

# 319
Благодаря! Ще проучвам маршути, наистина билетите са малко подвеждащи...

# 320
Не, районът действително си заслужава, особено Valle d'Itria е приказно красива, струва си във всяко селце и междуселско пътче да се отбие човек за малко. Но все пак зависи от свободно време и приоритети. Ако мен ме питат, ще уплътня 10 дни като стой, та гледай.

Ето например:
2 дни Бари - посещение до Полиняно, Монополи, разглеждане на града
2 дни Матера - Гравина ин Пулия, Алтамура
3 дни Локоротондо - Алберобело, Чистернино, Мартина Франка, Челие Месапика, Остуни, зоопарка във Фазано
2 дни Лече - Галиполи, Отранто
2 дни Молфета - Трани, Джовинацо, Барлета

11 даже ги докарах Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 16:20 от Параход

# 321
Оле, Параход, много благодаря за програмата! Някой даже не ги знам, но ще чета...  Навивам мъжът ми за кола под наем, ама нещо се дърпа/ досега не сме ползвали/, пък аз искам да сме по-гъвкави! В  Алберобело интересно ли е за нощувка и вечерна разходка?

# 322
  • София
Някой знае ли местенце, от което се вижда ресторантът Grotta Palazzese, понеже нямам намерение да влизам там. Grinning

# 323
  • София
Точно 10 дни стоях в Бари, въобще няма да скучаеш. Посетих Лече, Таранто, Джоя дел Коле, Остуни, Монополи, Полиняно, Матера, Гравина, Алтамура, Путиняно, Алберобело, Локоротондо, Мартина Франка и Бриндизи.
Само Бриндизи смело можеш да пропуснеш, останалите ги разгледай виртуално и прецени.
Ако имах още един ден, щях да отида и по брега нагоре към Трани.

# 324
Благодаря RebelHeart! Наистина при местене се губи доста време, особено когато искат настаняване в апартаменти след 16 часа. Всичките тези места с кола или обществен транспорт ги посети?

# 325
  • София
Благодаря RebelHeart! Наистина при местене се губи доста време, особено когато искат настаняване в апартаменти след 16 часа. Всичките тези места с кола или обществен транспорт ги посети?
Само обществен транспорт, основно влакове. Но аз съм пристрастен към тях и пътуването ми е неразделна и първостепенна част от цялата емоция. Само по оста Бари - Мартина Франка съм ползвал автобуси частично.

# 326
  • София
Да попитам отново пътуващите дали правилно съм се ориентирала с най-удобния транспорт за следните места: Бари - Лече (влак), Бари - Матера (бус), Бари - Монополи - Полиняно (влак), Бари - Чистернино (влак), Чистернино - Локоротондо (бус), Локоротондо - Алберобело (бус), Алберобело - Бари (бус)? Може на някои места и с влак да е по-удобно, но онлайн не намирам билети за справка. Та така погледнато, моля пътувалите вече по тези маршрути да ударят едно рамо, може и на лични. Уж чета темата и като започна да сравнявам с резултати в интернет и напълно забравям.

# 327
  • Бургас
До Матера има влак, който тръгва от Бари централе. Но ако пътувате от летището до Матера - с бус.
Между Локоротондо и Алберобело също има влак, пътува се 10 минути. Както и влак до Бари.

Ние бяхме отново тук по Нова година. Този път с кола. Който пита за кола - лесно се пътува с кола, тук пътищата не са като по амалфийското крайбрежие, широки и удобни са. Колата беше през https://www.italycarrent.com/, заядливи са доста, описвайте си хубаво щетите като вземете колата. Че като я връщахме написаха сума ти забележки и сега трябва да се пише до застрахователя (с външна застраховка е колата).

Този път успяхме да видим Монополи, Молфета, мола до Молфета - Пулия аутлет (не го препоръчвам, ама да не скърша хатъра на другата част на групата), Джовинанцо. Освен Бари, Матера, Лече, Алберобело и Полиняно, които повторихме.

Относно паркинги за автомобила - почти навсякъде паркирахме в платените зони за 1-2 евро на час, за да сме близо до центъра. Плаща се с талон от автомат като въведеш номера на колата, но не всички автомати приемат карти. В Полиняно има и безплатен голям паркинг до морето, от който пеша до старата част е 10 минути.
В Лече и Матера бяхме на платени паркинги в центъра, в Лече е 2 евро на час, скъпичко.
В Бари има огромен публичен паркинг до пристанището.
Гледайте табелите на паркингите - често в сиестата - между 13 и 17 е безплатно.

Ако искате да избегнете лудницата и да се насладите на автентични градчета - Джовинанцо и Молфета не са много посещавани. Монополи така и не ме впечатли. Опитах се да го харесам, не успях.

Сърцето ми завинаги остава в Полиняно, в подножието на стълбата със словото - крило на мълчанието... Имам чувството, че нещо се е случвало с мен там, в някой предишен живот... Нямам друго обяснение за пеперудите в стомаха...
Скрит текст:

Джовинанцо:
Скрит текст:

Нощна Матера:
Скрит текст:

# 328
  • София
Благодаря! Накрая няма да взимам нищо предварително и на място ще пускам Гугъл Мапс или Мувит, за да се ориентирам с какво да пътувам. Гледам сега и Фазаноландия - то хубаво ще стигна до града с обществения транспорт, но до там как? Какво си заслужава да се види там?
Има ли някаква апликация за таксита или нещо подобно, ако все пак трябва да се придвижа на близки разстояния?

# 329
  • Бургас
Ох, пропуснах Фазаноландия. Голямо преживяване е, особено ако сте с деца. Животните направо ви се навират в колата, емоциите са гарантирани Simple Smile
Лунапаркът до него не е нищо особено.

Общи условия

Активация на акаунт